torsdag 14 februari 2013

Moskén i Borlänge


Borlänge är ju, tillsammans med Söderhamn och några orter till, en av de kommuner som staten försöker knäcka med somalisk invandring. Bara i år väntas ytterligare flera hundra nya somalier komma till orten, inte minst som anhöriginvandrare. Förutom ökande socialbidrag, leder denna ström förstås till religiösa krav.

Kvinna i niqab kräver moské vid ett möte i Borlänge
Under flera år har ortens muslimer kämpat för att få uppföra ett rejält islamiskt center, vilket också har bifallits av kommunen. Bygget kan nu försenas, tack vare att Sverigedemokraterna lämnat in ett överklagande. SR berättar:

"Det var Sverigedemokraternas distriktsordförande - Marie Edenhager - som i oktober förra året skickade in en överklagan mot Borlänge Kommuns planer att sälja marken vid stadshuset, för uppbygnaden av ett islamiskt center.
Det islamiska centret ska enligt statsarkitekt Arne Ludvigsson vid Borlänge kommun bland annat innehålla bibliotek, bönesal och ett studietorn. Centret planeras, på sin högsta punkt, vara nio meter högt."

Marie Edenhager, sverigedemokrat och moskémotståndare
 Bygget har även lett till protester bland vanliga människor, vilket Fria Tider kan berätta om:

"I somras skrev 300 grannar på en protestlista mot bygget, där man bland annat framförde att moskén skulle förstöra ett vackert grönområde och att den stora Borlängebaserade Peace and Love-festivalen kan bli lidande. En förfrågan om folkomröstning om bygget har avslagits av kommunen."

PK-människor invänder i sådana här sammanhang att det inte alls handlar om praktiska skäl, utan om fientlighet mot islam. Här håller jag med fullständigt; skälet till att vi inte skall bygga moskéer handlar helt och hållet om att det är en grotesk ideologi, som vi ska ge så lite utrymme som möjligt i Sverige. Det är antagligen dock en framkomligare väg att anföra skäl som handlar om parker, trafik osv, än att ta en ideologisk debatt. Fega lokala företrädare för Sjuklövern skulle möjligen kunna neka ett bygge med sådana motiv, men har inte tillräcklig ryggrad för att säga nej till islam.

Eid al-Fitr i Dalarna
PK-krönikören Natalia Kazmierska har lagt sig i debatten, och plockar förstås fram ett av de vanliga idiotargumenten om att islam inte alls är något främmande:

"Den allra konstigaste invändningen mot bygget av Islamiska centret är kanske att den muslimska byggnadsstilen med ornament, kupoler och minaret, inte passar in i Dalarna.Den måste komma från någon som aldrig har sett Zorngårdens tinnar och torn i Mora eller snickarglädjen i nationalromantiska Tällberg vid Siljans södra strand. Eller Borlänges magnifika köpcentrum Kupolen, för den delen."

Nej, som jag sagt ovan, tycker inte heller jag att arkitektoniska aspekter är något vidare argument. Att Zorngården skulle ha "tinnar och torn" är dock ett ännu uslare argument för att bereda plats för hat mot otrogna och det omgivande samhället.

Slutligen kan man förstås tycka att en person som flyttar till ett nytt land, tvärs över halva jorden, borde ha andra prioriteringar än att etablera sin religion. Varför inte lägga lite mer energi på språkinlärning och arbetsanskaffning? Det är tydligt att muslimer är den sämsta gruppen vi kan ta in i Europa, då islam alltid kommer först, och respekt för de nya länderna, deras kultur och befolkning, fullständigt saknas.1 kommentar:

  1. Samla in 10% av kommuninnevånarnas underskrifter. Enligt Sveriges grundlag
    måste man folkomrösta!

    SvaraRadera