fredag 22 januari 2016

Hög tid för Moderaterna att ta sitt ansvar




En opinionsundersökning är just bara en opinionsundersökning, något som partier med mindre goda opinionssiffror gärna framhåller. Det har dock hänt så pass mycket i opinionen sedan det senaste valet att det finns anledning att utgå från dessa hypotetiska siffror, inte minst då Sverigedemokraternas ökade stöd bekräftas av samtliga undersökningar. I dagens Metro, av alla ställen, utgår Jimmie Åkesson från Yougovs senaste undersökning och föreslår en allians mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna. Han konstaterar att de båda partierna tillsammans skulle få strax över 50 procent, samtidigt som SD faktiskt är större än regeringsunderlaget.



Metro har också konfronterat Moderaterna med förslaget, och svaret därifrån är anmärkningsvärt, även om man i viss mån har vant sig vid hur svensk politik ser ut. Enligt Metro kallar Moderaternas gruppledare i riksdagen Jessica Polfjärd  förslaget "orealistiskt" och upprepar med en dåres envishet ett gammalt mantra:

"Moderaterna söker regeringsmakten tillsammans med Alliansen, vi kommer inte att regera med SD."

Och det skulle vara mer realistiskt? Om vi fortsätter att utgå från undersökningen ovan samlar "Alliansen" 35,3 procent, vilket skulle ge Sverige samma svaga regering och parlamentariska situation som vi nu har, fast omvänt. Det finns inga undersökningar som ger denna konstellation över 50 procent, och så länge som SD står starkt i opinionen finns det inget som talar för att det kommer att förändras inför 2018. Det som Polfjärd säger är alltså rent nonsens, som det av någon anledning är viktigt att hålla fast vid. Avser de att hålla fast vid den linjen fram till nästa val, för att det på något sätt skulle vara mindre smärtsamt att samarbeta med SD efter valet? Kanske.

Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman, som tidigare har fnyst åt beröringsskräcken inför SD, bjuder på ett annat lite märkligt uttalande:

"Först och främst har du migrationspolitiken där Sverigedemokraterna på något vis har ställt sig vid sidan om det alla andra partier har uppfattning om. Men sen är det en del andra frågor också. SD på riksnivå betraktar inte jag som ett borgerligt parti, inte minst i ekonomiska frågor där de ligger närmre Socialdemokraterna än Moderaterna."

Det är just den avvikande uppfattningen i migrationsfrågan som är SD:s viktigaste tillgång. Det är ingen vågad gissning att många moderata lokalpolitiker och väljare gärna skulle se sitt parti anpassa sig till SD:s hållning på detta område. Även om Moderaterna, liksom övriga partier i Sjuklövern, har målat in sig i ett hörn, ger ett samarbete med SD även de mest ängsliga en ursäkt för att bedriva en friskare asylpolitik. Det är också märkligt att Ljungman menar att SD står för nära Socialdemokraterna, ty vad har Moderaterna att välja på? Eftersom en ren Allians-regering är en meningslös utopi, skulle de annars få regera med just Socialdemokraterna. Dessvärre skulle inte ens det räcka, utan man skulle tvingas till mer eller mindre bisarra konstellationer, som M+S+C+FP, eller M+S+C+MP. En sådan formering, i praktiken en cordon sanitaire, skulle sannolikt bli lika svårhanterlig som en position som minoritetsregering.

Den egentligen enda tänkbara regeringen, om ett kommande valresultat hamnar någorlunda nära den senaste tidens opinionsundersökningar, består av just SD och Moderaterna, där möjligen också KD ingår, om de klarar riksdagsspärren.

Moderaternas agerande hittills är obegripligt och oseriöst. De behöver växa upp, skärpa sig, ta sitt ansvar och bli seriösa. Jag är inte mycket för idrottsmetaforer, men släpp sargen och kom in i matchen! Borgerligheten kan när som helst fälla den rödgröna minoritetsregeringen, men väljer som bekant hellre att låta de som ska vara deras motståndare regera ostört. Det förvånar mig att kritiken från de egna leden inte är kraftigare än vad den är, då de flesta moderata väljare med all sannolikhet skulle föredra en SD-M-regering framför den nuvarande rödgröna. Moderaterna sviker främst sina egna väljare, när man inte aktivt arbetar för att få makten, men egentligen också den majoritet av svenska väljare som inte stöder vänstersidan. Bollen ligger nu hos Anna Kinberg Batra.




3 kommentarer:

  1. Jag är övertygad om att du har rätt, Tobbe, beträffande vad de flesta Moderatväljare föredrar. Partiet borde beställa en opinionsundersökning där alla som säger sig stödja Moderaterna får välja mellan att antingen fortsätta som nu eller fälla regeringen och bilda regering med SD och eventuellt även KD. Om resultatet av denna undersökning blev det förväntade skulle man ha ryggen fri och lättare kunna stå emot rasistanklagelser den dagen man vågar ta steget.

    SvaraRadera
  2. Den undersökningen är redan gjord. Moderata väljare vill bli av med nuvarande regering, och har inget emot att regera tillsammans med SD. De flesta av dem är redan grannar med SD väljare. Men det är inte fint nog för Batran, som dessutom har en överenskommelse med Löfven att ställa in valet 2018 om opinionsläget är sådant att SD klarar 4-procentsspärren. Det skulle tex kunna göras på samma grunder som när gränserna stängdes :'Samhällsfarligt opinionsläge' är en formulering som är tänkbar.
    DÖ hade en baksida, det här är den baksidan.
    Batrans inaktivitet blir mer begriplig när man förstår att nästa val inte är förrän 2022, och då är det Muslimska Brödraskapet som skall in i Riksdagen.

    SvaraRadera
  3. Undrar om det beror på osäkerhet? Anna Kindberg Batra känner sig kanske inte mogen att regera ännu utan vill ha mer tid på sig att praktisera i riksdagen!
    Frågan är väl då om M ska ha en sådan partiledare som måste prya 4 år i riksdagen innan hon får tillräcklig kompetens?

    SvaraRadera