söndag 24 januari 2016

Märkliga analyser kring Socialdemokraternas bottennotering




I Sifo:s senaste väljarundersökning hamnar stödet för Socialdemokraterna på 23,2 procent, det lägsta som någonsin uppmätts för partiet. Många känner sig kallade att kommentera noteringen, även om ingen av vänstertyckarna verkar vilja tänka på att Sifo tenderar att överskatta de rödgröna och att Socialdemokraterna har hamnat ännu lägre i Yougovs januarimätning.

Expressen menar K-G Bergström att Moderaternas höga siffror kan leda till nyval och strör ett antal märkliga analyser omkring sig. Låt oss börja med ett oförargligt exempel, där hans bedömning är lika god som min:

"Han tror att en stor anledning till tappet är regeringens migrationspolitik.
– Väljarna gillar visserligen restriktionerna som införts, men de har uppenbart inte förtroende för att regeringen kan hantera migrationspolitiken. Kommunalskandalen och Margot Wallströms lägenhetsaffär har heller knappast varit till gagn för partiet."

Han gissar helt enkelt, och det kan även jag göra. Jag skulle tro att det snarare än just migrationspolitiken, där regeringen trots allt lyckades göra någonting som var direkt nödvändigt, handlar om det allmänt inkompetenta intrycket som regeringens företrädare ger. Fram träder en bild av ministrar, inklusive statsministern, som varken har en aning om vad de ska göra eller vad de säger. Att regera tillsammans med Miljöpartiet är nog inte heller något framgångsrecept för Socialdemokraterna. Att de faktiskt valde den konstellationen förvånar mig, då den fortfarande inte leder till en majoritet i kammaren och Socialdemokraterna lika gärna hade kunnat bilda regering själva, något som möjligen också skulle ha gjort det lättare att komma överens med allianspartierna.

Det blir sedan märkligare:

"Många moderata väljare flydde till Sverigedemokraterna, med den nya restriktiva migrationspolitiken känner de sig mer hemma i sitt gamla parti och kommer tillbaka. Sedan lockar de även missnöjda väljare från Socialdemokraterna som tidigare kanske skulle ha gått till Sverigedemokraterna. Att de kan locka väljare från både S och SD innebär att de har ökad potential."

Vänta nu. SD backar alltså med 0,8 procentenheter, vilket jag antar ligger mer eller mindre inom felmarginalen, medan Moderaterna ökar med 3,5 procentenheter. Socialdemokraternas stöd sjunker med 2,8 procentenheter. Med andra ord har någon flykt från SD till M knappast skett, medan det är troligare att Moderaternas nya väljare kommer direkt från Socialdemokraterna. Ärligt talat trodde jag att ett par procentenheter kanske skulle gå från SD till M, men något sådant syns inte i siffrorna. För övrigt skulle jag tro att Sifo som vanligt underskattar SD:s väljarstöd å det grövsta.




Vi ska komma ihåg att K-G Bergström, liksom de flesta av dessa kommentatorer, har en egen politisk hemvist, vilket i hans fall är hos just Moderaterna. Det grumlar nämligen hans omdöme en hel del, inte minst då han ska sia om SD:s fortsatta stöd:

"K-G Bergström tror inte att partiet kommer att fortsätta växa på det sätt det gjort hittills.
– Flera undersökningar visar att de inte ökar längre, det illustrerar en iakttagelse som forskare gjort att högerextrema partier brukar ha ett tak på omkring 20 procent."

Jaha, så nu finns det en magisk gräns som råkar ligga på 20 procent? Vi känner dock igen mönstret. Före valet 2010 sade diverse "experter" att SD sannolikt inte skulle nå över riksdagsspärren. När de väl gjorde det, ansågs 5,7 procent nog utgöra taket, och inför valet 2014, då opinionsinstitut som Sifo redovisade flera procentenheter under det kommande valresultatet, var förstås 10 procent det maximala väljarstöd som SD någonsin skulle kunna få.

Det blir också lite roligt att "forskare" har gjort en "iakttagelse" om vad de partier som kallas "högerextrema" har för tak. Det behövs inte särskilt mycket forskning för att smula sönder den tankegången, eftersom alldeles vanliga människor kan se att österrikiska FPÖ vid parlamentsvalet 1999 samlade 26,9 procent, schweiziska SVP i 2015 års parlamentsval 29,4 procent och franska Front National i regionvalet 2015 27,7 procent. Nederländska PVV ligger enligt de senaste opinionsundersökningarna kring 28 procent.

Den absolut mest förljugna analysen torde vara K-G Bergströms funderingar kring att Moderaternas högre siffror kan locka dem till att tvinga fram ett nyval:

"Det är för tidigt att säga än, men om gapet ökar kan de få ett intresse av det."

Det är närmast irrelevant hur gapet mellan "de rödgröna" och "Alliansen" ser ut, eftersom båda konstellationer behöver någon sorts stöd från Sverigedemokraterna, eller av varandra. Den stora frågan är nu om, eller när, Moderaterna meddelar att de avser att samarbeta med Sverigedemokraterna.




6 kommentarer:

  1. Mitt i prick igen!!!
    Perre

    SvaraRadera
  2. Nej, jag tror Fredrik tänker låta Lövet fortsätta få ansvaret för migrantfiaskot, allt medan Batra säger sig vilja föra en striktare migrationspolitik än SD.
    Resultatet blir en fortsatt hög invandring som S får ansvar för, i bakgrunden står Fredrik och myser över att S kör landets ekonomi i botten och därmed möjligheterna att återuppbygga Bidragssverige.
    När S slutligen är nere på 15-20% kräver M nyval och efter detta samregerar M och S med fortsatt hög invandring som följd.
    Allt vi ser är Fredriks spel på den politiska scenen.
    S och välfärdsstaten skall fullständigt krossas, därefter ändrar M faktiskt politik 180grader och tänker sig med det återta väljare från SD samt suga upp vilsna, nationalistiska S-väljare. Kostnaden för Sverige, svenskarna och genuina migranter är för politikerna fullkomligt likgiltiga, inget pris är för högt för makt! Man tar dessutom en ohygglig risk för inbördeskrig om de muslimska invandrarna inte accepterar att i slutet av processen bli av med bidrag och positiv särbehandling, de har ju endast varit verktyg i en smutsig politisk verksamhet.

    SvaraRadera
  3. Rättelse: skall vara vilsna, konservativa S-väljare, inte nationalistiska.

    SvaraRadera
  4. Undrar hur många svenskar som stöder socialdemokraterna? Knappast mer än 15%.

    SvaraRadera
  5. Visst är det märkligt med dessa journalisters analyser av SD varje gång partiet backar med någon knapp procentenhet.

    Lika lustigt som tystnaden när SD ökar rejält i vissa instituts mätningar.

    Minns jag inte fel passerade SD Moderaterna i Inizios senaste och var där näst största parti, strax bakom S.

    Inga analyser från K-G då?

    SvaraRadera
  6. S kommer att fortsätta att krympa allteftersom 30- och 40-talisterna dör bort. Dom var med på resan från ett "fattig" Sverige fram till en fungerade välfärdsstat.

    SvaraRadera