onsdag 3 februari 2016

SD och Folkets demonstration




Mycket har skrivits om Folkets demonstration som ägde rum i lördags och från etablerad media har en hel del också bestått av rena lögner och ohederliga försök att koppla ihop den fredliga manifestationen med fotbollsfirmornas aktion dagen före. Eftersom också aktiva sverigedemokrater deltog i demonstrationen, generade den tydligen SD:s ledning. Mattias Karlsson, något av partiets väktare i dessa frågor, meddelar på Facebook vad han kallar sin "personliga syn" på manifestationen:

"MEN det är naivt att tro att man kan ha en politisk manifestation som är öppen för precis alla, oavsett åsikt och organisationstillhörighet, utan att få stora problem. Det går inte att med tyngd och trovärdighet kräva mer demokrati om man samtidigt står sida vid sida med ledande företrädare och aktivister från den icke-demokratiska och neofascistiska identitära rörelsen. Arrangörerna borde markera tydligare mot extremister från den revolutionära högern."

En person i Karlssons position kan naturligtvis inte ge en personlig syn, eftersom denna per automatik blir ett uttryck för också partiets syn. Det är synd att han använder uttryck som "neofascistisk", då det är ett nonsensord som brukas av personer som Henrik Arnstad, också om Sverigedemokraterna. Mattias Karlsson har bjudit på liknande tongångar förut, dels när det har handlat om uteslutningsärenden, dels i en märklig strid mot personerna bakom Motpol, något som de bemötte bland annat här.

Jag inser att partiet måste tänka taktiskt och att det ur den synvinkeln sannolikt är förnuftigt att markera mot avvikande åsikter och inte delta i sammanhang där partiets rykte kan påverkas negativt. Saken är dock den, att Folkets demonstration egentligen inte hade någonting med SD att göra, även om partimedlemmar också deltog. Vem som får lov att delta i vad är därför något som SD internt får hantera, vilket möjligen var syftet med Karlssons inlägg. Han får också mothugg, bland annat av en Tibor Sziver, som skriver:

"Ingen fick ha egna skyltar eller något eget syn annat än demonstrationen men ingen individ var förbjuden på demonstrationen enligt arrangörerna. Det du gör här nu är befäster en falsk media bild lik den som används att smutskasta SD av samma journalister. Guilt by association är förlegat, är vad de kör med."

Kritiken mot Mattias Karlssons inlägg fick honom att publicera ett förtydligande, där han märkligt nog ger direktiv för hur Folkets demonstration ska hantera frågan nästa gång:

"- Tydligt deklarera innan nästa manifestation att icke-demokrater, rasister och revolutionärer inte är välkomna.
- Tydligt markera mot ovan nämnda grupperingar i något av talen vid nästa manifestation.
- I de fall man känner igen profilerade företrädare för radikala grupper eller ser personer i publiken bära symboler för radikala organisationer, be manifestationens funktionärer att vänligt, men bestämt förklara för dessa individer att deras närvaro inte är önskvärd."

Ett politiskt parti har som sagt ett antal skäl till att tänka på bilden man förmedlar och till vem man kopplas, men jag skulle tro att den bästa lösningen är att SD helt enkelt ordnar egna manifestationer och styr dessa i den riktning man anser önskvärd.




Som företrädare för SD har Mattias Karlsson förstås en poäng, vilket visas då Expos Daniel Poohl idag får ett inlägg med rubriken "SD:s 'nolltolerans' är som bortblåst" publicerat i Expressen. Hans syfte är att smutskasta partiet för att påverka opinionen:

"På Norrmalmstorg i lördags gjorde SD-politiker egentligen bara det som sverigedemokrater gör varje dag på nätet. SD:s påstådda renhållning saknar förankring i partileden – det bör de som nu ropar på nyval ha i åtanke."

Ett resonemang är intressant:

"Den spretiga samlingen personer som samlades vid demonstrationen i lördags är en spegelbild av hur det radikalnationalistiska landskapet flutit samman på nätet. Där är SD:s så kallade nolltolerans som bortblåst."

Det stämmer nog i mycket, men är egentligen inte särskilt märkligt, då enskilda personer borde vara fria att dela och kommentera vad de vill på nätet. Ingen borde bli utesluten för att man tar del av olika typer av alternativ media, särskilt inte då man får lov att läsa vänsterpublikationer som Aftonbladet. Jag vill också bemöta ett särskilt påstående:

"Två av dem skriver för veckotidningen Nya Tider, med nära band till den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen."

Det stämmer att tidningen har gjort reportage från SMR:s trakter i Dalarna och också intervjuat företrädare för organisationen, men det handlar mer om nyhetsförmedling än "nära band". Vi intervjuar för övrigt också både moderater och socialdemokrater.

Själv befinner jag mig på ett sätt i en behagligare situation än företrädare för ett politiskt parti, eftersom jag inte behöver ta hänsyn till vad som är taktiskt riktigt och gynnar opinionssiffror. Jag skulle vilja se att en bred patriotisk rörelse tog form, där vi trots våra olikheter kan sluta upp kring samma frågor och gemensamma slagord. Vänstern verkar inte ha några som helst problem med beröringsskräck och Socialdemokraterna marscherar glatt på samma dag som Vänsterparitet, Kommunistiska partiet med flera. De motdemonstranter som i vanlig ordning fanns på plats vid Folkets demonstration kom sannolikt ur olika grupper, där vi kan anta att även vänsterpartister och socialdemokrater ingick, utan att få några repressalier från sina partier. Just Folkets demonstration skulle kunna bli ett uttryck för en sådan bred patriotisk och etablissemangskritisk front. Man kan lösa problemet med olika ideologier genom att deltagare antingen är närvarande som enskilda individer eller att olika grupper samlas under egna fanor.

Situationen påminner mig om en föreläsning som hölls av just Expo, där man menar att många personer från "vår sida" flyter mellan olika forum och att det därför kan finnas skäl att återigen tala om "den nationella rörelsen". Ingrid Carlqvist lyfts fram som ett exempel, men även jag omnämns och citeras som "en sådan person":








8 kommentarer:

  1. Mattias Karlsson tar konsekvent ställning mot gräsrötterna. Han tyckte det var bra att Researchgruppen bedrev underrättelseverksamhet mot människor med fel åsikter ang invandringen (där jag själv blev registrerad) och här använder han samma språkbruk som Henrik Arnstad.

    Det är en synd och förbannad skam att han är andreman inom SD och antagligen den som står på tur att ta över.

    /Fredrik H

    SvaraRadera
  2. Jag har ogillat herr Karlsson sen första gången jag såg honom. Något med han som "rubs me the wrong way." Så länge han är kvar röstar jag på Tengil, vår befriare.

    SvaraRadera
  3. Nu kanske tiden har kommit för att bilda Folkets Parti. Vi som var på demonstrationen var intresserade av att lyssna på talarna och skaffa oss en uppfattning om hur framtiden blir i vårt land.
    SD med Mattias Karlsson får gärna tycka att vi är neofascister men sanningen är att vi som var där, var många medelålders och äldre personer och vi har rätt att besöka vilken plats som helst utan att beskyllas för åsikter som vi inte har.
    SD;s väljare består av människor som inte har något alternativ och skulle försvinna omedelbart till ett parti som har en demokratisk ledning.

    Roffe 70+

    SvaraRadera
  4. Mattias Karlsson är stundtals en belastning för den Sverigevänliga rörelsen och nu börjar han prata samma språk som Mona Sahlin och ser "neofascister" i varenda buske.
    Det skulle inte förvåna om han om några år sitter i Expos styrelse, dem har han ju redan frotterat sig med bakom kulisserna för att avslöja " neofascister" inom partiet. Att ens ta i Expos bolsjeviker med tång är något som en sverigedemokrat inte ska nedlåta sig till.
    Motpol är i Mattias Karlssons ögon neofascister och ändå har han under pseudonym bidragit med text till Motpol.
    Kan tänka mig att Mattias Karlsson var den drivande kraften bakom att utesluta Patrik Ehn i Göteborg pga "ideologisk avvikelse". Han avvek för mycket från SD:s "chefsideolog" Mattias Karlssons ideologiska riktlinjer och dogmer. Bl.a. fördömdes Patrik Ehn för att han rekommenderat en viss bok på sin blogg som vissa eller någon i "bunkergänget" inte gillade. Jag tycker att det stinker lite Mattias Karlssons pampfasoner bakom den uteslutningen.
    Patrik Ehn har inte ett helt fläckfritt förflutet, han hade på 90-talet kontakt med någon utländsk organisation som låg nära verklig neofascism men det finns fler inom SD:s "bunkergäng" som inte har några sorts söndagsskole-gossars förflutna. Men "hellre fälla en fria" tycks vara en av SD-ledningens honörsord vilket även Kasselstrand och Hahne har fått erfara.
    Mattias Karlsson skrämmer bort eventuella blivande SD-medlemmar som deltar i icke partibundna demonstrationer när Mattias Karlsson tycker sig se en massa neofascister bland dem, de kan känna sig utpekade av Karlsson och fr.a. känna och tänka att medlemskap i SD skulle bli som en ideologisk och mental tvångströja. Men nu är ju SD ett riksdagsparti som får statligt partistöd så de kan ju helt enkelt ge blanka fasiken i om de får fler medlemmar. Fler medlemmar och lite aparta personligheter kan rent av bli problematiskt för sådana som Mattias Karlsson som inte vill att det ska vara "högt i tak" inom SD.

    Stig

    SvaraRadera
  5. "Jag skulle vilja se att en bred patriotisk rörelse tog form, där vi trots våra olikheter kan sluta upp kring samma frågor och gemensamma slagord."

    Det kan du glömma så länge Mattias Karlsson sitter i SD:s styrelse. Han och förmodligen fler inom SD-toppen vill ha monopol invandringskritik och patriotism. Se bara på hur svartsjukt han knuffade ut Kasselstrand utför ättestupan för att denne populära SDU-ledare inte var en tillräckligt ortodox sverigedemokrat.
     För övrigt undrar jag om Marine Le Pen eller någon annan inom FN-toppen någonsin har kallat GRECE och Generation identitaire för "neofascister"?

    Stig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har iallafall aldrig hört henne använda liknande vokabulär. Däremot är FN kritiska till Génération Identitaire bland annat på grund av rörelsens ofta regionala kamp, där FN istället vill se en enad nation.

      Radera
  6. Ständigt denne Mattias Karlsson. Till en grad förstår jag hans oro, men tycker att han går för långt, alldeles för långt. Uppfattar honom numera som ett sänke. Karln framstår alltmer som en karriärist i sina närmanden till sjuklöverns normer.

    SvaraRadera
  7. Mattias Karlssons diktatorsfasoner bekämpas lämpligen med att väljarna stryker honom från valsedlarna. Frågan är om inte Åkesson också borde näpsas. Jomshof vore en bättre partiledare.

    SvaraRadera