söndag 22 maj 2016

Österrikiskt val och svensk panik


"Ditt hemland behöver dig nu".
FPÖ:s Norbert Hofer kan bli Österrikes president.

När Österrike idag går till val för att välja president ser, om vi ska tro opinionsundersökningarna, det patriotiska partiet FPÖ:s kandidat Norbert Hofer ut att vinna. Han vann dessutom valets första omgång med 35 procent av rösterna. Presidentposten är av tradition huvudsakligen ceremoniell, men Hofer har lovat att använda de befogenheter som posten medför. Partiet, som tillhör Marine Le Pens grupp ENF i Europaparlamentet, har länge varit starkt och ingick i början av 2000-talet i Österrikes regering. Denna närvaro fick EU att under några månader införa sanktioner mot landet.

Den utveckling som nu kan föra Hofer till presidentposten är i grunden positiv. Österrike har under långa perioder styrts av två partier, socialdemokratiska SPÖ och högerpartiet ÖVP, ibland i koalition. Dessa två har dessutom sett till att dela ut statliga tjänster till varandra. I dagens presidentval är dock både SPÖ och ÖVP redan utslagna, och Norbert Hofer kommer att möta De Grönas Alexander van der Bellen, som i den första omgången endast fick 21 procent.

Medan många av oss håller tummarna för Norbert Hofer, är den svenska medieeliten desto mer orolig. Petter Larsson, som verkar på Aftonbladets kommunistiska sida Aftonbladet Kultur, betecknar FPÖ omväxlande som "högerpopulister" och "högerradikala" och är en av de som noterar att det kan bli första gången som någon ur detta läger kan nå presidentposten i ett EU-land:

"Österrike ser ut att bli först.
Man kan bara hoppas att den första gången blir den sista."

Petter Larsson skriver dock förhållandevis neutralt, om man jämför med samma tidnings Wolfgang Hansson, som redan i rubriken på fullt allvar säger "Snart kan vi vara tillbaka i nåt som liknar 1930-talet".

Expressen har på sin löpsedel denna rubrik:



DN bjuder på en intressant längre artikel om detta val, men också på en krönika av Peter Wolodarski, som menar att "Varningslamporna blinkar ännu en gång från Wien". Han noterar att liknande partier når framgångar överallt i Europa, vilket han kommenterar med:

"Vi har på ett otäckt sätt vant oss vid att detta nu sker, att antiliberalismen kan få ett betydande stöd i demokratiska val."

Denna brist på liberalism lyckas han rentav framställa som ett hot mot demokratin.

Om det inte fanns andra skäl att önska FPÖ lycka till, räcker nästan ovanstående figurers oro.Vi lever i spännande tider. I Nederländerna talar man redan nu om att Geert Wilders måste bli näste premiärminister, eftersom han leder landets klart största parti, och i Frankrike kan Marine Le Pen vinna presidentvalet nästa år.





6 kommentarer:

  1. Aftonbladet Kultur, i sanning kommunistisk och med Goldman Sachs och diverse andra amerikanska storbanker som ägare. Ur led är tiden.

    SvaraRadera
  2. Trump kan vinna presidentvalet i USA, Polen och Ungern är väldigt konservativt präglade och i Ryssland har vi Putin. Vänstern börjar bli mer och mer isolerade på den politiska arenan. Vi lever sannerligen i spännande tider.

    SvaraRadera
  3. Intressant i sammanhanget är att svensk fulmedia inte verkar tycka att östra Europa ingår i världsdelen. "PK-media" beskriver gärna t ex Polens eller Ungerns styrande partier som "högerpopulistiska", och glömmer då att dessa redan sitter presidentposten i sina respektive länder.

    //Andreas

    SvaraRadera
  4. Inrikesdepartementets preliminära
    resultat, som inte omfattar post-
    rösterna, visar att FPÖ:s Hofer har
    fått 51,9 procent mot 48,1 procent för
    den oberoende kandidaten Van der
    Bellen, rapporterar Reuters.

    På måndag vet vi slutresultatet, bara att se fram emot
    vänsterpopulisten Van der Bellens förlust.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast poströstopinionsmätningarna (hur nu man kunnat genomföra sådana)visar sådan överrepresentation för Van der Bellen (formellt oberoende, men formellt stödd av De Gröna och inga andra) att man räknar med 50.0 mot 50,0& efter att de är räknade.

      //Andreas

      Radera
  5. Jag håller tummarna för Hofer. Inte för att jag vet mycket om honom utan för den ångest och smärta han orsakar hos vänsterpöbeln. Även om det bara är en bråkdel av den ångest och smärta de orsakat det svenska folket är det återbetalningsdags. Allt som kan rucka deras världsbild är positivt. Hofer, Trump och Le Pen och vi får bygga ut psykiatrin.

    SvaraRadera