söndag 29 januari 2017

De idiotiska jämförelserna




I går bjöd Andrev Walden på en liten text som i stort sett gick ut på att jubla över att Sverigedemokraterna isolerades i svensk politik. Att så har skett berodde förstås på rasism. Texten inleds:

"Det finns en viktig lärdom att dra av den senaste rasistskandalen i Sverigedemokraterna. Men den har du säkert redan dragit? Tänk efter. Här får du ett streck att hänga blicken på under tiden. Märkte du det konstiga som hände? Att du inte visste säkert vilken skandal jag syftade på?"

Det förekommer olika typer av "skandaler" i partiet, men jag vill fortsätta hävda att det beror på större medial uppmärksamhet än av beteende i sig. Hur kan det ens vara intressant att några blivande riksdagsledamöter plockar upp metallrör under några sekunder?

Vi kommer då till Waldens jubel:
"Man kan ju lika gärna säga att isoleringen av SD har fungerat. Partiet har ju till exempel varit isolerat från inflytande i sina kärnfrågor i sex år.
Sex år.
För att sju partier faktiskt enades om att den kampen var viktigare än allt det andra. En blocköverskridande enighet om att rasism inte är okej. Och att nationalismen som politisk kraft är ett historiskt monster vi sluter leden mot. Även om det kostar.
Det är ju fantastiskt. Någonting att berätta för barnbarnen."

Detta med att berätta om barnbarnen och alla statyer som kommer att resas över Anne Ramberg är alltid intressant. Tänk om barnbarnen är ytterst bittra över vad som skedde under dessa år då gruppvåldtäkter och skottlossningar blev vardag. Sedan kan också ifrågasätta det principiella att göra allt för att utesluta (nåja) ett stort parti år efter år.

Ingenting talar för att detta kommer att vara i all evighet. Det är ren matematik. Stefan Löfven styr genom en historiskt svag regering, där det dessutom krävdes att "oppositionen" lade ned sin verksamhet. Inom borgerligheten verkar någonting också röra på sig. Talet om "vi ställer upp som Alliansen" klingar allt mer ihåligt. Anna Kinberg Batra kommer aldrig att bli statsminister, med sina småpartier, såvida hon inte går ihop med Stefan Löfven, som om av någon anledning ser sig som en naturlig statsminister. Så sitter de där med sina små stödpartier och ett stort som lär ligga kring 20 - 25 procent. Självklart måste det ingå i nästa formering.

Provocerande är också de eviga jämförelserna med utländska partier. USA har en helt annan kulturell politiska kultur. Min gissning av hans seger är inte bättre än någon annans. Jag skulle tro att det finns ett inslag där folk har tröttnat på strateger, talskrivare och människor som har ägnat sina hela liv åt att vinna makt. Donald Trump har, milt sagt, inte duckat för framtida "skandaler". Han säger vad han vill, och det är befriande.

Aftonbladets Anders Lindberg tror förstås att den franska valkampanjen kommer att se ut precis som den amerikanska, med "troll":



Fånigast är kanske parallellen till Frankrike, ett land svenska journalister verkar ha få kunskaper om. Marine Le Pen är inte Donald Trump, eller ens Jimmie Åkesson, med hans försiktiga taktik att inte skapa kontrovers. Den sittande presidenten François Hollande är så impopulär att ingen räknar med honom i dagens primärval. I stället har man den tidigare premiärministern Manuel Valls och det 38-årige underbarnet Emmanuel Macron. De båda anses dock vara för nedsvärtade av Hollandes mandatperiod. Därför riktas all uppmärksamhet mot högerns François Fillon. Genom valsystemet räknas han redan som den näste presidenten, men det har nu avslöjats att han i åratal har avlönat sin hustru för oklara uppgifter. Sådant är förvisso vardagsmat i den korrumperade eliten som utgör det franska etablissemanget, men kan människor har tröttnat på alla dessa gamla premiärministrar?


François Fillon med hustru Penelope


Hans chanser lär dock inte öka. I år äger även Nederländernas parlamentsvalet rum, där man rent juridiskt kan vara mer frispråkig, och en presidentseger för Österrikes Norbert Hofer skulle inte vara samma sak som en seger för Marine Le Pen. Även en jämförelse med Trump skulle vara helt fel. Front National har funnits i 40 år, har en hel stab av experter och ett komplett program. Vidare har de borgmästare, någon parlamentsledamot och sitter numera i senaten. Om jag ändå ska vara lite negativ tror jag tyvärr att Marine Le Pen inte når hela vägen, och det beror på systemet med två omgångar. Hon kommer sannolikt att vinna den första omgången, men sedan samlas styrkorna och väljer den gamle högermannen i alla fall. Nåväl, hon är 48 år och har framtiden för sig. Som den feminist jag är väljer jag den juristutbildade kvinnan, som inte gått på maktens elitskolor, och är den enda kvinnliga kandidaten:









13 kommentarer:

  1. Det kommer att bli intressant hur mycket den nya amerikanska revolutionen kommer att påverka västeuropeisk politik. För mig verkar det som om the Donald vill infria alla vallöften de första hundra dagarna.

    "- Jag har gjort affärer med Donald. Han levererade exakt enligt tidplan. Han byggde en förstklassig skyskrapa som fått mycket beröm i Chicago. Han är en av de bästa samarbetspartner jag haft.

    - Han är en mycket kompetent administratör, men han var en nybörjare när det kom till presidentvalskampanjer. Han var en outsider i republikanska partiet och det tar lite tid att få rätt folk på plats. Och han är smart nog att ändra organisationen när han ser att saker inte fungerar. (Säger den brittiske förläggaren och affärsmannen Conrad Black)" (http://erixon.com/blogg/2016/08/nagra-vanliga-ord-om-trump/)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En annan anledning till att presentera så många förslag på så kort tid. Förutom att visa handlingskraft. Är att överväldiga Trumps fiender i media. Hade han presenterat förslagen ett och ett hade media kunnat mobilera mot varje förslag. Nu när de kommer alla på en gång går inte detta.
      Det är i vart fall Vox Days analys.
      http://voxday.blogspot.se/2017/01/3rd-generation-politics.html

      Radera
    2. Scott Adams säger det ännu bättre:
      http://blog.dilbert.com/post/156399716951/outrage-dilution

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Alla vet ju vad det handlar om egentligen.

    Inget land vill ha muslimer i någon större mängd.

    Anledningen är ytterst simpel. Inget land av de 56 muslimska länderna har ett samhällsuttryck som är på minsta sätt eftersträvansvärt, istället är de mer eller mindre vanstyrda och dysfunktionella. Vartenda ett.

    Av vilken anledning borde jag efter denna observation inbilla mig att muslimsk påverkan skulle vara gynnsam just för civiliserade länder i väst? Vad vill vi att muslimerna skall tillföra? Varför förväntas vi vara islamofiler när de ständigt misslyckas?

    Det är ju direkt obegåvat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Det är ju direkt obegåvat."

      Helt riktigt !
      Och helt i strid med Pawlovs teser !
      Varför får vi inte ställa oss frågan varför invånarna ser sig tvingade att fly dessa länder ?
      Eller är det fråga om verklig "globalisering" och lika många svenskar flyr till Somalia eller Afghanistan och får asyl där ?
      Samt retroaktivt barnbidrag ?

      Tjalle

      Radera
  4. Mina barnbarn närmar sig tjugo, och inte behöver jag berätta att möjligheten till bostad i Stockholms bostadskö är 70 år, innan de får någonstans att bo.

    SvaraRadera
  5. " En blocköverskridande enighet om att rasism inte är okej. Och att nationalismen som politisk kraft är ett historiskt monster vi sluter leden mot. Även om det kostar."

    Och priset blev en ännu mer extrem invandring. Priset blev ännu fler våldtäkter, gruppvåldtäkter, sexuella ofredanden,  skottlossningar på öppen gata mord, fler bilbränder, no-go-zoner, fattigpensionärer och en drastisk nedskärning av antalet äldreboenden, en försämrad skola som redan innan var usel. Högre bostadslöshet och en fullständigt bisarr diskriminering av den egna befolkningen, unikt för bananarepubliken Sverige i världen. Föregångslandet som blev ett skräckexempel...
    Som kronan på verket kom en systemkrasch men det var det väl värt...
    Allt detta ansvarslösa vansinne bara för att stoppa SD:s "rasism" (= krav på en måttlig invandring) och istället vände Sjuklövern all sin rasism mot sitt eget folk. Varken åldringar, hemlösa, vårdbehövande eller barn skonades. Ingen svensk var för svag eller fattig för att offras på blandkulturens blodiga altare.
    Wow! Vad heroiskt! Verkligen något att berätta för de fattiga och bostadslösa barnbarnen och försöka se mallig ut om man inte har den minsta skam i kroppen och inte ens kan stava till "invecklade" begrepp som "ANSTÄNDIGHET" och "RESPEKT".

    SvaraRadera
  6. Vad är "Trump-troll"? "Nättroll" har jag hört talas om och det är sådana som går in i diskussioner och försöker förstöra debatten med provokativa och knasiga inlägg och utan att stå för vilka de är ideologiskt. Öppna meningsmotståndare är inga "troll" hur provocerande man än tycker att de är.
    Har hela journalistkåren misstolkat ett så enkelt begrepp som "troll"?
    När den s.k. Arabiska våren bröt ut hyllade journalistkåren internet som skulle vara en viktig faktor till "revolutionen" men inte ett ord om några "troll".
    Nästan varenda journalist har ett twitterkonto eller en Facebooksida och måtte då enligt deras egen defintion vara troll.

    SvaraRadera
  7. Marine Le Pen har nu störst stöd i opinionen inför det franska presidentvalet i vår, med 26-27 procent av rösterna i den senaste mätningen!!! :-)
    Konservative François Fillon har petats ner till en tredjeplats efter en skandal. Han anklagas för att ha anställt sin egen fru som assistent i 15 år utan att hon utfört några egentliga arbetsuppgifter, något som ska ha kostat de franska skattebetalarna 830.000 euro. Han har även gett liknande anställningar till sin son och dotter under tiden som senator mellan 2005 och 2007.
    Kommer en stor del av François Fillons sympatisörer att rösta mot Marine Le Pen i andra valomgången? Jag tror att Le Pen har en god chans att få en stor del av Fillons röster, han som är kritisk till mångkultur, abort och islam skulle ju vara ett "rumsrent" alternativ till Le Pen och hennes restriktiva migrationspolitik.

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  9. Dessa val inom EU har tydligen fått en del att bli trollbundna.Hoppas verkligen att vi ser valsegrar som stärker Nationalstaten och medborgarnas självbestämmande.

    SvaraRadera