söndag 29 november 2015

Nytt rekord för PVV
I den senaste nederländska väljarundersökningen framgår att Geert Wilders Partij Voor de Vrijheid skulle erövra 39 mandat, av totalt 150, om val hölls idag. Detta resultat skulle göra PVV till landets största parti, och klart större än regeringskoalitionen mellan högerliberala VVD och socialdemokratiska PvdA, som tillsammans endast samlar 30 mandat. VVD har mer än halverats sedan senaste valet 2012, medan PvdA nästan har tappat tre av fyra väljare.

4 kommentarer:

 1. Har du någon koll på strömningarna inom olika folkgrupper i Nederländerna, Tobbe. I Sverige kan man ju genom att titta på den etniska sammansättningen i olika valdistrikt se att nära 100% röstar vänster, varav den överväldigande majoriteten väljer S i områden som helt domineras av folk med rötter i Mellanöstern.

  Är det likadant i Holland och i så fall, hur hade siffrorna sett ut för PvdA utan "röstimport"?

  //Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det också i Nederländerna, men jag har inte räknat på hur PvdA:s siffror har påverkats. I bland annat denna artikel, dock från 2006, behandlas frågan:
   http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2006/3/Allochtonen-stemmen-massaal-op-PvdA-ELSEVIER069891W/

   Det nämns att PvdA i fyra städer stöddes av 81 procent av "de allochtonen", alltså de med invandrarbakgrund.

   Radera
  2. Tack!

   //Andras

   Radera
 2. 22% av Hollands befolkning är invandrare. Om 81% av dessa röstar PvdA skulle partiet få över 17%.

  Vad jag förstår är det lätt att få medborgarskap och att ha fler än ett medborgarskap. Men även om vi antar att en icke försumbar del av invandrarna saknar medborgarskap, samt att valdeltagandet bland dessa är lägre, så borde invandrarrösterna med andra ord räcka för att nå upp till de 7% av rösterna partiet idag har enligt opinionsmätningarna.

  Med andra ord kan man anta att PvdA i princip har 0% av de etniska Nederlänningarnas röster kvar(?).

  //Andreas

  SvaraRadera