söndag 8 november 2015

TV4 låter Niklas Strömstedt poseraAtt Niklas Strömstedt poserar är varken nytt eller intressant i sig, men även gårdagens "händelse" säger en del om klimatet i Sverige. Själv följer jag inte programmet, men Strömstedt bjöd alltså på detta framträdande i TV4:s "Så mycket bättre".

Idag uppmärksammar förstås medierna det hela och rapporteringen följer den sedvanliga dramaturgin, denna gång med alla steg samtidigt: Artist gör någonting fint, artisten får utveckla det vidare, media kan berätta om hot som följt. Strömstedts text är förstås direkt fånig:

"SD, Avpixlat, Nordisk ungdom, Exponerat och Fria Tider
Nordfront, Svenska motståndsrörelsen
Järnrörsligan – med trollsvans"

I verkligheten har exempelvis Nordfront och Avpixlat inte mycket med varandra att göra, men bedömningen var kanske att det är lika bra att täcka upp ett bredare fält. Det är för övrigt tråkigt att Strömstedt har missat Nya Tider. Han är inte rädd för att bli patetisk:

"Hissa flaggan och förstå den kan va’ mer än gul och blå
Lyckolandet
Vi som hade tur och fann det
Se den värld du lever i, alla människor är vi."

Om vi ska sjunka till samma infantila nivå, kan vi konstatera att flaggan är just gul och blå och inte omfattar några andra färger. Det huvudsakliga budskapet verkar vara det eviga "människors lika värde", som i dessa kretsar snarare betyder att alla har samma rätt till Sverige, en princip som inte används av någon annan stat.

I Aftonbladet får vi veta att framförandet möttes av deltagarnas jubel, som om en artist i dagens Sverige skulle kunna kritisera det och fortsätta sitt värv. Jenny Berggren, också en relik från 1990-talet, är lyrisk:

"Jag har en djup aktning för att ställa sig upp och säga 'det här är jag emot'. Jag är inte så barrikadig som Niklas och jag har inte ett så politiskt budskap, det är inte min gåva."

Det krävs knappast särskilt mycket "gåva" för att som kulturpersonlighet säga att man är emot SD. Den uppmärksammade texten är inte heller ens konstnärligt sett värd särskilt mycket aktning. Andreas Kleerup, egentligen mest känd för sina drogeskapader, delar samma fina värdegrund:

"Jag har nolltolerans mot Sverigedemokraterna och så kommer det alltid vara. Jag blir råstolt över Niklas."

Andreas Kleerup i TV4s morgonsoffa


Sven-Bertil Taube vill också vara med:

"Jag tycker att det var mycket hedervärt av honom och det var fina iakttagelser som att svenska flaggan inte bara är gul och blå."

Han fortsätter:

"Men jag kan inte se att det är något kontroversiellt ämne att tillskynda människor som är i nöd."

Det är möjligt att han där är helt uppriktig, även om det är förbluffande om han helt har missat hur enormt viktig invandringsfrågan  är för Sveriges framtid och för väljarna. Strömstedts poserande är naturligtvis helt okontroversiellt i hans kretsar, men bland landets befolkning jäser missnöjet.

Expressen skriver om "Tittarnas hot", vilket inte visar sig vara mer hotfullt än att de vill anmäla programmet. Självklart är oraklet Alexandra Pascalidou tillfrågad, som kan meddela att Strömstedts framträdande "lyfte landet". Herregud. Denna lilla händelse påminner mig om ett avsnitt av den amerikanska animerade serien "South Park", där man driver med självgoda innehavare av hybridbilar. I avsnittet skapar liberalernas självgodhet stora moln som i sig hotar klimatet. Den självgodhet som återfinns i det svenska kulturetablissemanget är inte heller att leka med.

Jag är övertygad om att posörer som Niklas Strömstedt och Malena Ernman befinner sig på fel sida av historien och att slentrianmässiga attacker mot SD snart kommer ebba ut, då partiets sympatisörer nu utgör en betydande del av landets befolkning. När jag under 1990-talet befann mig i Belgien, kunde jag följa hur franska och belgiska medier riktade samma fåniga attacker mot Front National, ett beteende som nu verkar vara överspelat. När den amerikanska artisten Madonna framträdde i Frankrike med en bild av Marine Le Pen försedd med hakkors, agerade hon helt i otakt med den franska befolkningen. Det kommer sannolikt att finnas människor som vill ha en omfattande invandring och ogillar SD, men det kommer inte alltid att vara självklart att endast deras röster hörs och att samtliga deltagare i ett program som "Så mycket bättre" måste instämma.


15 kommentarer:

 1. Tobbe är hjärtligt välkommen tillbaka :-)

  SvaraRadera
 2. Trevligt att du är tillbaka.

  Det är för övrigt intressant att jämföra denna situation med det som hände när Christer Sandelin skrev för ett par veckor sedan att han ville se Åkesson som statsminister...

  SvaraRadera
 3. Mycket välkommen tillbaka.

  SvaraRadera
 4. Tack ska ni ha, kära läsare, och välkomna tillbaka ni med! Jag ber om ursäkt för uppehållet, men låt oss nu hoppas att det kan bli en längre period med hyfsad frekvens.

  SvaraRadera
 5. Vad bra att du är tillbaka! Det var en låång paus..

  SvaraRadera
 6. Inte_rasist_utan_realist8 november 2015 12:32

  Välkommen tillbaka! Trodde pga det långa uppehållet, att bloggen skulle läggas ner. Skönt att se att man hade fel.

  SvaraRadera
 7. Kul att du är på "banan" igen Tobbe :-)

  SvaraRadera
 8. Vilken positiv överraskning att du är tillbaka. Du behövs nu mer än någonsin!
  Marie-Louise

  SvaraRadera
 9. Fantastiskt goda nyheter att du är tillbaka Tobbe!

  SvaraRadera
 10. Yes! Tobbe is back in the saddle;-))))
  Gammelmedia är såååååååå förutsägbar så hälften hade räckt och blivit över.
  Nu får vi se hur länge dem kan suga på denna karamell, kanske fru Strömstedt kan göra ett jättefint och korrekt inlägg som stöd till maken.

  SvaraRadera
 11. Det lite roliga i sammanhanget är ju att Happy Nation är skriven av Ulf Ekberg -en tvättäkta nazist vars texter på skivan Uffe was a nazi är minst sagt grövre än något SD någonsin nuddat vid.

  SvaraRadera
 12. Svar
  1. He certainly is! ����

   Radera