måndag 14 december 2015

SOS Barnbyars film


SOS Barnbyar har nyligen släppt en kampanjfilm för att uppmärksamma sin verksamhet. Organisationen arbetar så vitt jag förstår med det som brukar kallas för hjälp i närområdet, genom att på olika sätt hjälpa barn runtom i världen som har drabbats av misär och krig. Det är en behjärtansvärd verksamhet, men många vänstermänniskor verkar tro att filmen på något sätt har med asylsökande i Europa att göra, märkligt nog även organisationen själv, som på hemsidan skriver:

"När debatten mer och mer handlar om hur svårt det är för Sverige som land att ta emot så många människor på flykt, istället för om anledningen till varför människor tvingas fly, så behöver vi stanna upp och fundera."

Att Sverige har svårt att ta emot 10 000 asylsökande i veckan är en helt annan fråga än huruvida det finns människor i världen som lider. SOS Barnbyar berättar emellertid också:

"Den flyktingström vi ser i Europa är bara en bråkdel av hur det ser ut i världen där 60 miljoner människor är på flykt, hälften av dem är barn. Krig, katastrofer leder till att många barn blir föräldralösa, kommer bort från eller förlorar sina föräldrar. Till följd av fattigdom splittras familjer. Konsekvenserna av att barn mister sina hem, sin familj och sitt sammanhang är att de riskerar utsättas för trafficking, övergrepp och våld. Vårt jobb är att skapa trygga och kärleksfulla hem till barn som förlorat allt."

Just det. Dessa barn har ingen möjlighet att ta sig till Europa, utan behöver hjälp där de befinner sig. Varför organisationen själv blandar in svenskt asylmottagande i det hela är ett mysterium. Få av de asylsökande som knackar på Sveriges dörr har tagit sig hit på det sätt som filmen skildrar, alltså genom att springa från soldater. De har i själva verket ofta betalat flyktingsmugglare och rest genom ett antal säkra länder innan de har nått Sverige. Den största gruppen är dessutom afghanska män, som aldrig har filmens skådespelares ålder. Det kan också vara värt att påminna om att Sverige tar pengar från projekt för världens mest utsatta för att bekosta asylinvandring till Sverige.
1 kommentar:

  1. "Den flyktingström vi ser i Europa är bara en bråkdel av hur det ser ut i världen där 60 miljoner människor är på flykt, hälften av dem är barn."

    En stor del av den är på flykt inom sina egna länder och det gäller med stor sannolikhet barnen dvs riktiga barn eftersom t.ex. en förälralös tioåring knappast har en tjock sedelbunt i fickan och får kontakt med en flyktingsmugglare som begär 50 000 - 100 000 kronor för att smuggla den lille krabaten till Europa.
    En annan stor grupp är kvinnor med eller utan barn som flye till ett grannland där de bor i stora, torftiga tältläger och det är den standarden Sverige har kommit ner på nu efter att ha tagit emot fler än vad vi kan ta emot på ett anständigt sätt. Att det skulle vara en välsignelse för dem att leva under lika torftiga förhållanden i Sverige som i något grannland är ett resonemang jag har svårt för att förstå.

    SvaraRadera