söndag 10 januari 2016

Absurd intervju med ärkebiskop Antje Jackelén


Igår var ärkebiskop Antje Jackelén den inbjudna gästen i Sveriges Radios "Ekot lördagsintervju". Föga förvånande rörde sig programmet endast kring politik, där Jackelén ogenerat förklarade hur saker låg till och vad som behöver göras. Observera hur redan inledningen sätter tonen, då det idiotiska argumentet att flyktingarnas kris är värre än Sveriges läggs fram, vilket av ärkebiskopen kommenteras som "väldigt bra". Frågorna fortsätter därefter att vara mycket ledande och vi får ännu en gång uppleva svensk statspropaganda i sitt esse, där en asylkramare vägleder en annan.

På mindre än en minut hinner Antje Jackelén alltså upprepa de allra vanligaste och fånigaste kommentarerna kring svensk asylpolitik; att krisen är större för flyktingarna själva, vilket gör att vi här inte får tala om systemkollaps, att det finns 60 miljoner människor på flykt i världen och att de flesta söker sig till grannländer. Jag har bemött dessa "argument" tidigare, men vi kan ta det lite hastigt igen.

Resonemangen är helt ologiska. Situationen är förstås är värre i Syrien än i Sverige, men det betyder inte på något sätt att Sverige inte kan ha en asylkris eller att Migrationsverkets mottagningssystem inte kan stå inför en kollaps. Det är också märkligt att om det totala antalet flyktingar i världen ökar från, säg, 40 miljoner till 60 miljoner, så innebär det att Sverige bör ta emot 160 000 istället för 80 000 årligen. Det förblir en droppe i havet och att fler söker sig till Sverige, än till exempelvis våra grannländer, beror naturligtvis på att vi här har haft bättre villkor kring uppehållstillstånd och familjeåterförening än andra länder, snarare än något samband med det totala antalet flyktingar. Att människor på flykt söker sig till sina grannländer är naturligt, vilket en resa genom ett antal säkra länder för att hamna längst upp i norr inte är.

Jag blir också lite provocerad när Antje Jackelén säger att "vi behöver vara lite självkritiska som européer". Det är ju där själva grundproblemet ligger! Vår europeiska, och kristna om man så vill, kultur är enormt självkritisk, relativiserande och självförminskande, vilket gör att vi direkt hamnar i ett underläge när vi konfronteras med andra kulturer där självkritik verkar vara ett främmande begrepp och som alltid kämpar för den egna gruppen och endast denna. Som den politruk hon är tycker hon, precis som våra politiker, att andra EU-länder ska "ta sitt ansvar".

När det gäller ID-kontrollerna, far Antje Jackelén med osanning då hon hävdar att de som främst drabbas är "kvinnor och barn", trots att de som söker asyl i Sverige till tre fjärdedelar består av yngre män.Drygt 18 minuter in i programmet blir det dags att använda den religiösa aspekten, genom att föreställa sig vad självaste Jesus skulle ha tyckt om svensk asylpolitik. Antje Jackelén kan förklara att han inte "skulle ha gett den godkänt".

Det mest fantastiska med hela intervjun är att ärkebiskopen utfrågas som en politiker och att hon själv dessutom, som om hon vore minister, obesvärat presenterar politiska åsikter och åtgärder som behöver vidtas. Det hela blir än mer absurt när ärkebiskopen får betygsätta klimatavtalet och ge oss riktlinjer för hur man bör leva "klimatsmart". Funderar hon någonsin på tro och kyrklig verksamhet? Samtidigt har hon en gynnsam ställning, där hon genom sin upphöjda status anses vara en auktoritet inom samtliga områden och aldrig konfronteras med meningsmotståndare. Hon är inte heller främmande inför att utnyttja denna ställning för att föra fram en politisk agenda.
9 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag blir inte klok på alla dumnissar som arbetar mot Sveriges och de kristnas bästa.
  Hur blev denna dam ärkebiskop i Sverige?
  Inte klokt! Har vi ingen kompetenta svenskar?
  Perre

  SvaraRadera
 2. Ska vi nu tala om Jesus, så hade han makt att bespisa fyra -femtusen människor på två till sju kornbröd och några fiskar, beroende på vilken av evangelisterna man vill hänvisa till. Nog för att våra politiker tror att det finns någon magi i svensk ekonomi, det står alldeles klart, men tyvärr talar verkligheten emot dem.

  Där emot talar Jesus om den barmhärtiga samariten och hans förfarande. Han hjälper den skadade till närmaste sjukhus och att vården blir god och betalar den. Men sedan tar ansvaret slut. Jesu mor och far flyr till grannlandet undan döden för Herodes svärd, men de reser inte genom hela världen till ett land och kräver livstidsförsörjning och begår våldsbrott för att ska skapa sig livsrum.

  Så tyvärr, Bibeln ger inte mycket svar på hur vi ska klara av dessa migrantströmmar, som handlar om ekonomiska migranter, snarare än flyktingar från krig. Dessutom finns det mig veterligen heller ingen berättelse om att människor har rätt att ljuga, ta med hela släkten för att få försörjning och leva på andra resten av sina liv. Ekonomiska lycksökare har det inte lätt i Bibeln eftersom den talar om vikten av ett skötsamt liv, i fred med andra och att göra rätt för sig. Att värna och ta hand om sin nästa borde innebära familj, vänner och den befolkning i det land man lever i. Man ska vara vänlig mot främlingen, men inte ge bort det man äger och har.

  Så jag har en annan Bibel än denna biskop. /V

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag läser Bibeln föredrar jag V-gurras (1917). I den nya översättningen har nästan alla kända bibelstycken ersatts av något oigenkänligt som mest för tankarna till rinkebysvenska.

   Troligen använder Jackelélen den nya, om hon överhuvudtaget läser Bibeln.

   Radera
 3. Pga denna sk ärkebiskop har jag gått ur SV kyrkan , hon är inte min biskop.

  SvaraRadera
 4. Man kan fråga sig om Jesus hade godkänt Antje som biskop? Hon är mån om att passa in i pk. etablissemanget. Nödvändigt vem vet vilka naziskelett det finns i familjegarderoben? Drottningen har utsatts för skrupelfri granskning, varför inte denna kvinna?

  SvaraRadera
 5. Vad är det med mitrorna? Är de för trånga? Blir det för varmt med dem på? Eller är det annan påverkan som gör att förståndet verkar fly när dessa tas på? Den på bild är i alla fall osedvanligt ful, påminner mest om en tehuva från sextiotalet.

  SvaraRadera
 6. Någonstans har hon sagt att Jesus också var flykting då Maria och Josef drog till Egypten. Och sant är väl det, men man ska ha i åtanke att de endast fick TUT så att när Herodes hade dött kunde de återvända. Hade familjen fått PUT hade Antje Jackelén varit arbetslös för då hade det gått åt helvete med frälsningen.

  SvaraRadera
 7. Det allvarligaste är som jag känner det om hon förnekar att alla som blir frälsta blir det genom vad Kristus gjorde på Golgata. Då har hon definitivt lämnat kristen lära. Dessutom gillar jag inte om hon talar om Jesus som att "han skulle ha....." eller i imperfekt. Som kristen tror jag ju att han lever idag. Jag anser de andliga aspekterna viktigare än de politiska. Jag har gått ur svenska kyrkan av andliga skäl då jag anser att ledningen är politiserad och förvärldsligad. Jag ger inte mycket vare sig för sekualriserade PK-tankar eller sekualriserade anti-PK-tankar. Min andliga vision är att föra det kristna budskapet både till det sekulariserade svenska folket och till muslimer. jag vill besegra islam med kärlek till muslimerna liksom jag vill besegra svensk ateism/sekularism med kärlek till svenska folket. Det kristna budskapet är ett alternativ till såväl PK-ism och islam som till sekularism av svensk typ./ Sven Johansson

  SvaraRadera
 8. Vilken lång och härlig text med ärkebiskopen Antje Jackelen. Jag har också mött ärkebiskopen Antje Jackelen flera gånger. Här kan du läsa om mitt möte http://veckomagasinet.com/min-konfirmation-med-sjalvaste-arkebiskopen-antje-jackelen/

  SvaraRadera