söndag 10 januari 2016

Martin Aagård oroas av alternativa medier


Bild: Nyheter Idag


En kollega till mig konstaterade förtjust, med anledning av ett välgjort granskande filmreportage som hade gjorts, att alternativa medier nu har gått in i en ny fas. Dessa medier och de som arbetar med dem har blivit allt mer professionella och deras genomslag verkar bli allt större. Det är uppenbart att det numera är omöjligt för etablerad media att helt hålla befolkningen ovetande om en händelse, då människor har en mängd andra källor att söka sig till.

Eftersom de etablerade medierna länge verkar ha sett sig själva som någon sorts folkuppfostrare, snarare än nyhetsförmedlare, är denna utveckling för dem förstås skrämmande. På Aftonbladets kommunistiska sida, av någon anledning kallad Aftonbladet Kultur, skriver Martin Aagård om att "Extremhögersajternas inflytande över mainstreammedia växer sig allt starkare".

Eftersom inga "högerextremister" ens får skriva krönikor i etablerad media, är det där inflytandet förstås indirekt. Om något tiotal alternativa aktörer rapporterar om en händelse, vilket leder till att hundratusentals svenskar snabbt känner till den, blir det något märkligt om samtliga etablerade medier samtidigt helt förtiger den. Dessutom skulle jag säga att alternativa medier ofta håller en högre nivå, både innehållsmässigt och stilistiskt, än vad till exempel Aftonbladet och Expressen gör. I Nya Tider behöver ingen läsa om intriger i Paradise Hotel och uppenbarligen ställs där högre krav på språkbehandlingen.
Martin Aagård skriver om hur händelserna i Köln har förmedlats av alternativa medier och inleder med en personlig händelse:

"Några dagar efter nyårsfirandet i Köln då hundratusentals människor från hela världen årligen samlas för att fira (i alla fall enligt turistsajten cologne.se) skriver jag några kommentarer på en bekants vägg på Facebook. Ett par timmar senare ligger en text på extremhögersajten Nyheter idag om vad jag skrivit. Skribenten har missförstått allt."

Det framgår inte vad skribenten, Chang Frick, skulle ha missförstått, men på Nyheter Idag får vi bland annat veta att Martin Aagård hade skrivit:

"Myten om att vita män slutat våldta och att nästan alla våldtäkter numera begås av män från Mellanöstern är ett av extremhögerns viktigaste propagandaverktyg för att rekrytera kvinnor."

Detta är ett citat och jag antar att det är korrekt återgivet, särskilt som det inte är särskilt svårt att föreställa sig just Aagård framföra någonting sådant. Kommentaren liknar den typen av argumentation som kännetecknar Jan Guillou. Naturligtvis är det ingen som hävdar att inga vita män begår våldtäkter, men ren fakta visar att män från Mellanöstern är gravt överrepresenterade vid den typen av brott och det är inte heller svårt att hävda att gruppvåldtäkter och nyårsafton i Köln har en kulturell koppling.

Intressant nog tyckte Martin Aagård dock att etnicitet var enormt relevant vid morden i Trollhättan. Då skrev han bland annat:

"För varje gång en vit människa på tv säger att mördaren kan vara psykiskt sjuk, trots att det inte finns några som helst bevis för att han skulle varit psykiskt sjuk, ökar den."

"Duktiga vita människor skriver att de känner kårar längs ryggraden och att vi alla varit små och att alla som har barn i en skola kan förstå hur det känns."

"Den vita eliten i Sverige måste börja prata om hur utsatta våra mörkhyade medborgare är just nu."

Ja, jag tycker att det vid morden i Trollhättan var relevant att ange mördarens och offrens etniciteter, vilket jag också tycker i fallet Köln. Martin Aagård skulle däremot aldrig säga att "duktiga arabiska människor" nu måste ta ansvar för vad som hände i Tyskland, eller ens hur "den vita eliten" borde förstå hur utsatta vita flickor är. I texten om Köln fortsätter Aagård genom att använda en taktik som är vanlig när alternativ media ska nedvärderas:

"Det är mer regel än undantag att det blir fel och jag kan liksom inte bli riktigt ilsken på en amatör. Dessutom är hans syfte inte att rapportera om verkligheten utan att sprida politisk propaganda."

Att man kan bortse från vad som skrivs i alternativ media eftersom skribenterna inte är "riktiga journalister" har hörts många gånger förut. Ett ganska roligt exempel på detta kommer från Oisin Cantwell, som i sitt alster med just rubriken "Så skulle ingen riktig journalist skriva" försöker smutskasta Dispatch International, Ingrid Carlqvist (som är en riktig journalist) och rentav hävda att Roger Sahlström inte kan anses vara fotograf "i journalistisk mening".

Ingrid Carlqvist


Som exempel på Sahlströms uselhet får vi några rader som då fick mig att skratta till:

"Oisin Cantwell från Aftonbladet tittar på den unga kvinnan i slöja. Man skulle kunna tro att han är på en strippklubb. Han är helt fast i den unga dotterns ansikte. Jag anar en klump dregel i mungipan. Visst hon är vacker som en svensk solnedgång, men Oisins blickar känns väldigt olustiga"

Osin Cantwell hävdar att ingen "riktig journalist" skulle skriva så, vilket de flesta alternativa medier i och för sig inte heller gör, men att sådana formuleringar inte skulle platsa i Aftonbladet har jag mycket svårt att tro. På grund av det sociala stigmat och låg ersättning är de flesta av oss som arbetar med alternativa medier "amatörer", vilket jag inte ser som ett viktigt problem. Jag är själv egentligen ekonom, men skriver idag nyhetsartiklar för Nya Tider och vill hävda att jag trots brist på journalistisk utbildning inte har några problem med att bedöma en händelses nyhetsvärde, genomföra intervjuer eller skriva en artikel med intressant ingress, relevanta underrubriker och en sammanhängande brödtext. Jag tror att få av tidningens läsare skulle känna att mina artiklar var tydligt underlägsna de som finns i etablerad media.

Martin Aagårds umbäranden efter händelserna i Köln blir värre:

"Men dagen efter hör proffsen av sig.
Det är SVT som läst historien och vill att jag ska ställa upp i en debatt.
Jag blir upprörd på riktigt. Ska en fejkad nyhetssajt sätta er nyhetsagenda? Jag blir otrevlig. Jag skriver kanske tre inlägg på Facebook om dagen. Aldrig tidigare har SVT hört av sig och bett mig diskutera något av dem i direktsändning."

Vissa av oss blir aldrig kontaktade av SVT, oavsett hur många inlägg vi skriver, men jag kommer inte att bli otrevlig den dagen då jag äntligen får min inbjudan till morgonsoffan. Jag misstänker också att det som skulle diskuteras i det där programmet inte var Aagårds inlägg på Facebook, utan mer sannolikt händelserna i Köln eller mediehanteringen av dem, och att Fricks inlägg möjligen bidrog till att aktualisera Martin Aagård som namn. Hans förakt fortsätter oförtrutet:

"Samtidigt kommer mailen. Det är män som får all sin information om omvärlden via extremhögersajter som hör av sig. Deras frågor är fulla av missförstånd. De har matats med lögner och desinformation så länge att de inte längre kan skilja på fakta och propaganda. Tokhögerns politiska skräckvisioner har för dem blivit verklighet. Jag orkar inte bry mig, utan svarar något oengagerat om att de för sin egen skull borde testa att läsa en riktig tidning med en ansvarig utgivare."

Det är ju just på grund av de etablerade mediernas uppenbara agenda och mörkläggningar som människor känner ett behov av att söka sig till alternativen. För övrigt har till exempel Avpixlat, liksom Nya Tider, en ansvarig utgivare. Det är ju inte heller så att de kommunistiska pamfletterna på Aftonbladet Kultur skulle vara några under av opartiskhet.

"Kultursidan" där Martin Aagård skriver


Martin Aagård insisterar på att ingen egentligen vet vad som hände i Köln:

"Det som hände i Köln (fortfarande oklart vad) begicks av män från nordafrika och "mellanöstern". I polisuttalandet ledarskribenten hänvisar till används visserligen ordet ”araber” men det törs hon inte skriva."

Nja, det har vid det här laget åtminstone kommit in 200 - 300 polisanmälningar om personrån och sexuellt ofredande, så alldeles oklart är det inte. Jag förstår inte riktigt varför Aagård skriver Nordafrika utan citationstecken och Mellanöstern med sådana (eller varför han använder liten bokstav), men om man ska ge någon beskrivning duger väl dessa regioner, då vi förstår ungefär om vilken typ av utseende det handlar. Det blir sedan dags för ännu en nedlåtande kommentar och märklig bild av verkligheten:

"Bland annat SVT är livrädda för ytterhögern.
Det är därför de ber mig debattera vad jag skrivit i en Facebooktråd. Det är därför Aktuellt låter Marcus Birro, denne store auktoritet på internationell terrorism och radikal Islam i Frankrike, diskutera något svammel om ”åsiktskorridoren” när årsdagen av Charlie Hebdo ska högtidlighållas."

Marcus Birro bjöds naturligtvis inte in för att analysera internationell terrorism och radikal islam, utan för att han är en person som på ett mycket tydligt sätt har hamnat utanför åsiktskorridoren och den mediala värmen. Paradoxalt nog skulle Aagård förkasta alla, särskilt oss som aldrig ens befunnit oss i åsiktskorridoren, som vet någonting om den mekanismen. Marcus Birro var den bekvämaste personen de kunde hitta, eftersom hans koppling till "extremhögern" är minimal. Efter ytterligare en längre utläggning om att medier inte rapporterade om Köln därför att det inte gick att veta någonting, återkommer så Aagård till det som ska vara kärnan i hans långa text:

"Extremhögerns tajta grepp om media växer sig allt starkare. Frågan är om det går att bryta ett sånt inflytande över nyhetsrapporteringen – i förlängningen ett allvarligt problem för demokratin."

Nej, det skulle vara oändligt mycket sämre om alternativ saknades till de likriktade etablerade medierna. Även de alternativa medierna driver förstås politiska linjer, men deras hållningar fungerar som motvikt, då en mängd åsikter, samt rena nyheter, helt lyser med sin frånvaro i de etablerade medierna. Ni kommer knappast att kunna bryta de alternativa mediernas genomslag med mindre än att ni förbjuder internet.
5 kommentarer:

 1. Bra analys. Tur vi har internet så man inte längre behöver lägga någon tid på den präktiga, självbelåtna irr-journalistiken.

  SvaraRadera
 2. Martin Aagard skriver att "det är mer regel än undantag att det blir fel" när alternativ media skriver om något. Om det förhöll sig så borde det väl vara lätt att räkna upp ett stort antal exempel på detta? Jag undrar om jag någonsin sett någon "etablerad" journalist eller skribent bemöta en artikel på någon alternativ nyhetssajt och förklara vad som är osant.

  SvaraRadera
 3. Bra analys,,,du är bra på det där tobbe
  Är lite intressant att vara med om utvecklingen i gammelmedia,,eller avvecklingen rättare sagt.

  Pressstödet skulle naturligtvis tas bort omgående
  Snacka om köpta murvlar

  Pelle i motala

  SvaraRadera
 4. Inte nog med att presstödet omedelbart borde försvinna, momsen på dagstidningar borde naturligtvis höjas från subventionerade 6% till 25% som det är på andra varor. 6% moms är mutor som delas ut till pressen för att politiker ska slippa kritisk granskning. Istället fylls blaskorna med dravel typ Paradise hotel varvat med att 7-klöverpolitiker stryks medhårs. Tobbes artiklar håller skyhögt högre kvalité.

  SvaraRadera
 5. Det är ju ett rejält underkännande av det pressetiska systemet om vissa anslutna media kan uppföra sig så illa som Aagård påstår utan att drabbas av sanktioner.

  SvaraRadera