fredag 15 januari 2016

När vi ska imponeras av statistik
Av en tillfällighet råkade jag läsa ett inlägg av Dick Sundevall, som med anledning av den pågående debatten efter Köln och Stockholm vill säga någonting om den eviga frågan om "invandrare" och brottslighet. Han kallar sig journalist, författare och samhällsdebattör, men minst lika intressant är att denne 40-talist också har varit medlem i det maoistiska Sveriges kommunistiska parti. Från ovan vill han nu undervisa de rasistiska bonnläpparna genom att använda statistik, men det finns anledning att tvivla på hans slutledningsförmåga. Under den inte alldeles intellektuella och resonerande rubriken "Rasisterna kröp fram ur sina hålor" kan vi på den juridiska sidan Para§raf inledningsvis läsa en längre utläggning som går ut på att de allra flesta med invandrarbakgrund inte sitter i fängelse. Det är det ju å andra sidan ingen som tror, så den passagen hade vi kunnat vara utan. Vi får då bland annat veta att han med invandrarbakgrund menar, vilket är en vanlig definition, de där åtminstone den ena föräldern är utrikesfödd:

"Ta antalet första och andra generationens invandrare, alltså de där minst en av föräldrarna har invandrat till Sverige (som till exempel kungabarnen)." 

Han tycker förstås att det är festligt att få med kungafamiljen, men han gör därmed också ett självmål. Precis som när till exempel sysselsättningsgrad ska beräknas, blir det alldeles missvisande att tala om alla med invandrarbakgrund eftersom det är en tämligen heterogen grupp. Sysselsättningsgraden är helt enkelt inte densamma för norrmän som för somalier. Dessa skillnader gäller förstås också brottslighet. Av någon anledning kände Dick Sundevall sig nödgad att kontakta, givetvis, Jerzy Sarnecki för att få bekräftat att endast en liten del av de med invandrarbakgrund sitter i förvar. Så småningom kommer då något av ett logiskt haveri:

"Det här visar sig bland annat när man går igenom vilka som suttit felaktigt häktade och därför fått ut skadestånd för det. Jag har undersökt det här, och Dagens Eko gjorde samma sak några år senare. Det visade sig då att drygt 50 procent av de som fått ut skadestånd för att de varit felaktigt frihetsberövade var första eller andra generationens invandrare. Vilket ska ställas mot att de vid det här tillfället bara utgjorde 27 procent av befolkningen. Invandrare åker alltså fast för sina brott i större utsträckning än infödda svenskar."

Mina läsare förstår sannolikt hur fullständigt bisarr denna slutsats är, men om Dick Sundevall mot förmodan skulle läsa här, vill jag förklara att de 50 procent med invandrarbakgrund som anses ha varit felaktigt frihetsberövade inte rakt av kan jämföras med hur stor andel som har invandrarbakgrund totalt i befolkningen. Man måste förstås ta hänsyn till hur stor andel av gruppen som överhuvudtaget har häktats eller dömts till fängelse. Om det nu är så att "invandrare" i högre grad häktas eller döms trots att de är oskyldiga är inte det samma sak som att begångna brott i högre grad leder till att "man åker fast" för den ena gruppen. Det är också långt ifrån alla brott som kräver häktning.

Den diskussionen är dock egentligen ointressant, eftersom den stora frågan är om vissa grupper är överrepresenterade och vars inflyttning till Sverige leder till högre brottslighet. Efter att ha lagt fram ett antal bisarra skendebatter, från anmälningsbenägenhet till bättre ambulanssjukvård, kommer Dick Sundevall äntligen till en relevant frågeställning:

"Men, tänker nu kanske någon, som så gärna vill att invandrare ska visa sig vara mer brottsliga än infödda svenskar, när det gäller sexbrott så är invandrarna, eller i varje fall utlandsfödda, överrepresenterade. Ja, så är det." 

Förhållandet förklaras som väntat av de berömda socio-ekonomiska faktorerna. Därefter lämnar Dick Sundevall helt statistiken och ger sig istället in på lite mer filosofiska funderingar:

"Eller det kan vara något så enkelt som att en stockholmare flyttar ut till en mindre ort i en annan del av landet och blir betraktad som ”den där stockholmarn”. Det mesta han säger och gör blir sedan betraktat med misstroende. För han är ju annorlunda, eller ska i varje fall förväntas vara det.
 Andra behöver något att skylla sina egna tillkortakommanden på. Och vad passar då bättre än att skylla allt på invandrare? Det är ju så mycket enklare än att ta itu med sitt eget liv."

Återigen, det stora problemet med denna typ av statistiska resonemang är att man ofta, som Dick Sundevall, använder en heterogen grupp, "invandrare", och jämför den med en annan komplex företeelse, "brott". Vi tror inte att de flesta personer med invandrarbakgrund begår brott och än mindre sitter i fängelse. Självklart har varken de flesta med minst en utlandsfödd förälder eller pursvenskar suttit i fängelse. Vi tror dock att viss kulturell bakgrund ger en ökad benägenhet att begå vissa brott, som till exempel gruppvåldtäkt, personrån eller den typ av ofredanden som skedde i Köln och Stockholm. Denna kärnfråga är Dick Sundevall emellertid inte intresserad av att diskutera. Jag lämnade också en kommentar under artikeln, som snabbt raderades.6 kommentarer:

 1. Enklaste vore väl om Dick helt enkelt åkte ut till ett av landets fängelser och ser vilka det är som sitter där.

  SvaraRadera
 2. Dick är är ytterligare en av alla dessa amatör statistiker. Skall man tolka statistik och siffror så skall man fan i mig ha kunskap till det annars skall man inte uttala sig. Tino är den enda som kan det här med statistik!

  BTW Tobbe tack för synnerligen välskrivna texter.

  SvaraRadera
 3. Vaket konstaterande !

  "de allra flesta med invandrarbakgrund inte sitter i fängelse".

  SvaraRadera
 4. Hade Sveriges politiker brytt sig det minsta om det här landet hade man verkat för att det åter skulle börja föras noggrann statistik över etnisk bakgrund för alla som döms för något brott (precis som Kent Ekroth föreslår). Då hade vi alla fått svart på vitt på hur den etniska fördelningen ser ut för olika typer av brott, och meningslösa alster i stil med Dicks hade blivit överflödiga. Nu kommer dock detta inte att ske eftersom politikerna vet vad resultatet skulle bli, och då skulle de få svårare att motivera för folket varför vi ska ha en fortsatt hög invandring från t.ex. Mellanösterns våldskulturer, något som många politiker har byggt hela sin karriär på.

  SvaraRadera
 5. Jag läste för många år sedan en gripande artikel om hur fattiga barn i någon indisk stad kastade sig framför ganska långsamgående bilar i bilköer så att risken att bli ihjälkörd inte fanns men däremot att skadas och för att bilägaren skulle slippa polisanmälan och dryga böter krävde barnen en viss summa pengar vilket de oftast fick.
  Att växa upp under sådana förhållanden där lurendrejerier
  och tjuvknep är förutsättningen att överleva sätter naturligtvis sina spår i små barns hjärnor och psyken för resten av deras liv.
  ( När det gäller svenska barns uppfostran gäller en överspänd känslighet för annars kan de få ett trauma som påverkar dem resten av livet. Vi är alltså kollosalt olika...)
  När de sedan som vuxna kommer till Sverige eller annat välfärdsland så blåser inte plötsligt deras förflutna bort och de blir "svenskar" bara genom att åka tunnelbana som en viss ökänd miljöpartist tror. Alla assistansbedrägerier i mångmiljonklassen har utförts av "smarta" invandrare som med största sannolikhet vuxit upp i länder där lurendrejerier
  och tjuvknep är förutsättningen att överleva. När de dessutom inte känner ett uns av solidaritet/identitet med detta främmande land och främmande folk i ett nordligt hörn av Europa så försvinner den sista spärren för ett grovt bedrägligt beteende.
  Visserligen finns det även många svenskar som är bedragare genom t.ex. "skatteplanering" eller som Bert Karlssons smutsiga affärer med migranter men han håller sig i alla fall inom lagens råmärken. Men varför importera fler bedragare från länder som framkallar sådant beteende när vi har nog med våra egna?

  Stig

  SvaraRadera
 6. Att dra upp kungabarnen som ett exempel på andra generationens invandrare i samband med brottsstatistik är så urfånigt att debattören diskvalifierar sig själv som debattör och någon att ta på allvar ö.h.t.
  Prositutionen är väldigt hög i Thailand men sannolikheten för att kung Rama IX:s dotter (om han har någon)  extraknäckar på bordell är nog väldigt liten... Indien är ju numera ökänt för sina våldtäkter och trots att det är kulturellt betingat kan man vara säker på att indiens president och hans eventuella söner inte deltar i det trots att de också är äkta indier.
  Att ö.h.t. dra upp kungahus och adel i samband med ett visst folks  kulturyttringar är ren idioti.

  Stig

  SvaraRadera