måndag 1 februari 2016

Annie Lööfs osammanhängande svada
Centerpartiets Annie Lööf är en något speciell, och på sitt sätt nästan fascinerande, person. Hon kan säga ingenting och samtidigt motsäga sig själv på ett alltid lika intensivt och engagerat sätt. Man kan ge henne vilket ämne som helst, be henne inta två motsatta ståndpunkter, och orden börjar strömma. I gårdagens upplaga av SVT:s Agenda bjöds vi på flera minuter där allt förblev oklart. Se gärna hela klippet och försök sedan redogöra för de tydliga besked ni fick. Observera att programledaren vid flera tillfällen förgäves försöker få riktiga svar:


Hon är emot ID-kontroller, men tycker inte att man hade kunnat fortsätta som förut. Däremot ska man ska värna asylrätten, följt av att det är "givetvis bra att det kommer färre människor till Europa och Sverige". Vi får sedan veta att med Centerpartiets politik skulle inte samma volymer komma, märkligt nog på grund av vädret. Annie Lööf upprepar sedan att alla kostnader har en gräns, men ID-kontroller, som syftade till att minska trycket, är fel för att det "inskränker asylrätten". Sedan menar hon att systemen behöver förändras så att volymen hade kunnat hanteras. När programledaren då återigen försöker förstå vad Annie Lööf faktiskt menar, ska vi plötsligt inte tala om volymer längre, eftersom "varje människa som flyr behöver en fristad". Ändå nådde vi tydligen på något sätt en gräns under hösten. Vi får aldrig veta om 10 000 personer i veckan för Centerpartiet är en rimlig nivå.

Beskeden blir knappast tydligare när det handlar om en gemensam budget från Alliansen. Annie Lööf inleder med det intetsägande budskapet att hon "välkomnar att det finns en stark känsla för en stark Allians framåt". Å andra sidan vill hon inte fälla regeringen, eftersom det skulle innebära att Alliansen måste regera tillsammans med Sverigedemokraterna. Här försöker den frustrerade programledaren återigen få ett klart besked och ställer frågan ännu en gång: "Du vill inte att ni lägger en gemensam Allians-budget i höst?". Annie Lööf svarar då att om en gemensam budget ska läggas, så kommer vi att få veta det i en "Allians-kontext". Hon kan däremot klart deklarera att det blir ett valmanifest 2018, någon sorts svar på en fråga som aldrig ställdes. Om Alliansens migrationspolitik får vi iallafall veta att den varken kommer att vara Moderaternas, Centerpartiets, Liberalernas eller Kristdemokraternas.

Annie Lööf hade alltså över tio minuter för att tala om sin politik och vi fick i princip inte reda på någonting. Jag tycker att hennes beteende är helt oacceptabelt och borde bestraffas av väljarna. Samtidigt är Centerpartiet det största småpartiet och Lööf själv får höga förtroendesiffror. Är det på den nivån svenska väljare lägger kraven; att deras företrädare alls ska kunna prata?
4 kommentarer:

 1. Centern har gått upp i undersökningar för att Lööf inte setts i etern.

  SvaraRadera
 2. Centerpartiet har en tämligen korkad partiledning i dagsläget. Jag vet inte hur det är beställt med Annie Lööf men däremot följde jag för några år sedan Fredrick Federley och hans skriverier på den egna bloggen. Det var rätt plågsamt för tyvärr är den karln knappt skrivkunnig.

  Både Lööf och Federley befinner sig uppe bland molnen. De försöker göra realpolitik av Johan Norbergs kalasliberala idéer. Det är ur hans gottpåse som de har fiskat upp sina s.k. politik.

  Annie Lööf tänker sig, vad jag förstår det, att något slags självreglering av invandringen är en bättre lösning än statlig reglering av densamma. Hon talar därför något motsägelsefullt om att göra svenskt mottagande av invandrare bättre genom att mottagandet görs sämre. Kom hit för fan, men du får ordna din tillvaro själv sen. Var och en sin egen lyckas smed...

  Vid sidan av romska tiggarläger skulle Sverige med centerpolitik också fyllas av kuriösa lägertyper. Mina tankar går osökt till Fredrik Segerstedt och dennes framtidsvision om ett Sverige proppfullt av enkla skjul. Dessa skjul, som för att hedra upphovsmannen borde döpas till "Freddebodar", ska inhysa en hel del folk. Freddebodabefolkningen ska också leva ett enkelt och anspråkslöst liv. Socialingenjör Segerstedt har nämligen räknat ut att sådana människor kan leva på en enkel och enahanda kost som består av proteinrikt ris och regnvatten. Freddebodabefolkningen, ska vi också förstå, ställer aldrig några krav och reagerar aldrig på hur de har det i förhållande till andra människor i Sverige.

  På dessa solida grunder baserar Annie Lööf och Fredrick Federley sin politik. Detta är hur Centerpartiet vill ta sig an migrationsutmaningen. Man kan inte annat än skratta åt det hela. Så jävla dumt är det!

  SvaraRadera
 3. Väldigt viktigt att upprepa hur ofta som helst att man flyr från krig . . .
  Var är det krig??

  SvaraRadera