lördag 6 februari 2016
Dagen då Anders Lindberg har en poäng
Som bekant kan övriga partier fälla den svaga regeringen när som helst och vi vet också att den så kallade Alliansen är ytterst motvilliga att göra det. Annie Lööf fick frågan om en gemensam Allians-budget upprepade gånger och lika många gånger undvek hon att ge ett ordentligt svar. Hon undslapp sig någonting om ett gemensamt valmanifest inför valet 2018, en hållning som också Anna Kinberg Batra vill upprätthålla. Det är problematiskt på många sätt, framför allt därför att man därigenom vägrar att agera som den opposition, och regeringsalternativ, man faktiskt är. Slingrandet har gått så långt att till och med Aftonbladets Anders Lindberg, av alla människor, har en poäng med sin rubrik "Fäll dem eller sluta tramsa". Bortom rubriken bjuder han i vanlig ordning på en hel del av just trams:
"Men tajmingen är något olycklig. Förra helgen demonstrerade sverigedemokrater tillsammans med nazister i centrala Stockholm. Lite knepigt då att en borgerlig regering i varje votering skulle vara beroende av just SD:s röster.
[...]
Det skulle bli svettigt på Rosenbad nästa gång sverigedemokrater och nazister röjer på stan. Och varje ny rasistskandal i SD skulle bli regeringens problem att hantera."
Nu är ju denna beskrivning tämligen tendentiös, men det har tydligen aldrig varit ett problem för Socialdemokraterna att kopplas med ihop med kommunistiska och våldsbenägna "motdemonstranter" eller använda Vänsterpartiet som stödparti. Anders Lindberg tycker sig ha sett olika "testballonger" från Kinberg Batra och avslutar med:
"Men bortom testballongerna finns bara två alternativ. Antingen kan de borgerliga partierna fälla regeringen och ta makten med stöd av SD. Eller så respekterar de väljarnas vilja och konstaterar att de faktiskt förlorade valet. Anna Kinberg Batra måste välja: fäll regeringen – eller sluta tramsa."
Jag är inte så säker på att testballonger verkligen har skickats ut, men det stora problemet är just det här med "väljarnas vilja" och den sedan länge irrelevant uppdelningen i "Alliansen" och "De rödgröna". En majoritet av väljarna stödde inte Miljöpartiet och Socialdemokraterna, men de fick makten eftersom de tillsammans med Vänsterpartiet, som inte ens kom att ingå i regeringen, blev större än "Alliansen". Denna blockindelning var relevant när samtliga riksdagspartier tillhörde en av konstellationerna, men vid valet 2014 kan ingen av dem sägas ha vunnit. Vad Anders Lindberg förstås vill se, är att regeringen får fortsätta att ostört regera och att Alliansen upphör med de små nålstick som tillkännagivandena brukar kallas. Han gör en stor poäng av att Alliansen behöver stöd av de förfärliga Sverigedemokraterna och skriver:
"Som statsminister behöver Anna Kinberg Batra Sverigedemokraternas aktiva stöd i precis allt."
Situationen för Kinberg Batra skiljer sig inte från Löfvens, som ju inte heller samlar någon majoritet. Vad allianspartierna verkar sikta på är att fram till valet se sig som "Alliansen", bli större än "De rödgröna" och genom någon sorts kvarbliven decemberöverenskommelse kunna regera med denna konstellation i minoritet, eftersom knappast någon kan tro att Sverigedemokraterna kommer att försvinna eller ens minska sitt stöd inför 2018. Det mycket hederligare och mer logiska alternativet är förstås att helt enkelt inleda ett samarbete med Sverigedemokraterna, något de kan göra omgående. Kanske tänker de sig att detta kan göras efter nästa val. Jag instämmer därför i Anders Lindbergs rubrik och avslutning.
Expressens liberala ledarsida slår fast att "Moderaterna bör inte fälla Stefan Löfven", men fokuserar på att allianspartierna inte är tillräckligt förberedda inför att regera:
"Förvisso är den rödgröna regeringen handfallen på de flesta områden. Men de allierade har inte mycket nytt att komma med."
Det är alltså valet för de som fortfarande vägrar att rösta på SD. Låt mig ännu en gång jämföra med situationen i Nederländerna, där partierna går till val var för sig, för att sedan förhandla sig till en koalition med majoritet i kammaren. Just nu utgörs denna regeringskoalition av socialdemokrater och högerliberaler, men till och med Lijst Pim Fortuyn, som kan sägas ha varit en föregångare till dagens PVV, har ingått i regeringen och kristdemokratiska CDA har historiskt sett ingått i de flesta koalitioner.
Personligen föredrar jag att samarbeten klargörs på förhand, men det klarade Stefan Löfven inte av att göra och nu inte heller Anna Kinberg Batra. Om SD 2018 blir största parti kan utgången mycket väl bli, om vi betänker Sjuklöverns beröringsskräck och odemokratiska reflexer, att både Moderaterna och Socialdemokraterna ingår i en bred koalitionsregering. Det skulle vara sympatiskt om de klargjorde det för väljarna före valet.
Det är sorgligt och tragiskt att se att om någon politiker eller skjutjärnsjournalist ljuger ihop en historia så blir den snabbt en etablerad "sanning" som hela journalistkåren hakar på som en skock vilsna får som alla rusar åt samma håll. En nykter och saklig debatt utan lögner kan omintetgöras av en enda mytoman som sätter bollen i rörelse. Efter Folkets demonstration skrev Mona Sahlin en hatisk smädesskrift i Expressen:
SvaraRadera"En samling av våldsbejakande och våldsanvändande extrema högergrupper.... Samlingar som syftar till att skrämmas, hota och utöva våld mot till exempel människor som har invandrarbakgrund... Det är nazister. Det är män som hatar kvinnor och invandrare.
Det är de som gillar våld och hatar demokrati.
De är fega uslingar."
Jag har kollat in minst ett 30-tal bilder från Folkets demonstration men har inte kunnat finna en enda nazistflagga, en enda hitlerhälsning eller ett enda plakat/banderoll med nazistiska eller rasistiska slagord. Hoten, våldet och kvinnohatet som Sahlinskan yrade om framgår heller inte av bilderna men de skanderade kanske "krossa invandrarna" och "slakta feministerna" eller något liknande. (Att det inte har skapat feta rubriker i PK-media är i så fall högst besynnerligt)
Sahlin som som ända sedan sitt omfattande bedrägeri i och med "Tobleroneskandalen" varit en suspekt figur börjar nu på sin ålders höst tappa resten av det lilla omdöme hon hade och uppför sig som en allvarligt paranoid mentalpatient och fullblodsmytoman värre än Ullenhag.
Hur mentalt rubbat hon än formulerar sig och fabulerar så förblir hon ändå en sosse-ikon för sådana som Anders Lindberg. Nu har även han sett sverigedemokrater som demonstrerar tillsammans med nazister som om han varit där och har sett något nazistiskt som inte framgår av en enda bild.
Han spinner glatt vidare på denna "halmgubbe" för att jomma fram till slutsatsen: "Det skulle bli svettigt på Rosenbad nästa gång sverigedemokrater och nazister röjer på stan." Nu har en demonstration plötsligt förvandlats till "röja på stan" och här vill han naturligtvis att läsaren ska associera till "järnrörsskandalen" (som mest var en pk-mediaskandal när de gjorde en höna av en fjäder).
Även om en och annan riktig och verklig nynazist befann sig på Folkets demonstration tillsammans med partianslutna SD:are och andra Svenssons så är det ingenting jämfört med när Löfven demonstrerade tillsammans med AFA-ligister i Kärrtorp och den efterföljande hatkonserten där de sjöng om att misshandla Jimmie Åkesson.
Stig
Det är sannerligen ytterligare ett exempel på politiker(nas)förakt för väljarna när man hävdar sig ha brutit DÖ bara för att fortsätta som vanligt.
SvaraRadera//Andreas
Sverigedemokraterna framträder allt mer som en tredje kraft i svensk politik. Deras problem är att det verkar föga troligt att partiet kan samla egen majoritet ensamt eller genom att ingå samarbeten med koalitionspartners.
SvaraRaderaMin uppfattning om vad partiet bör göra är att profilera sig som en social höger-rörelse. Det innebär att de ska säga nej till den typ av högerpolitik vi förknippar med Reagan och Thatcher. Istället ska de spela på andra strängar. Vad kan partiet göra för det svenska näringslivet och vad förpliktigar detta det svenska näringslivet i så fall att göra för det svenska folket. Här finns det en nisch i politiken.
Om SD kan kan utmejsla en med trovärdig linje där svenska intressen sätts främst (svenskt näringsliv, svenska löntagares villkor, nationell suveränitet istället för underkastelse under överstatliga strukturer) kan partiet långsiktigt reducera S till en spillra. När S marginaliserats som politisk kraft får vi en helt annan dynamik i svensk politik. En politik där en nationellt orienterad höger med socialt patos upp emot dagens liberala och "globalistiskt" orienterade höger.
Detta är den nya dominerande konfliktlinje SD bör sträva efter att skapa i Sverige. För att nå det målet måste partiet göra S irrelevant. S kan göras irrelevant genom att SD försvarar svenska löntagare mot låglönekonkurrens, strävar efter att stödja svenskt näringsliv men också då avkräver näringslivets företrädare solidaritet med Sverige och svenska folket. Konkret: hur kan politiken bidra till att skapa välbetalda arbeten i Sverige? Några av svaren har vi: utbildnings i världsklass, en förutsebar energipolitik, god infrastruktur m.m. Men en viktig komponent fordras. Nationalkänsla hos näringslivets män och kvinnor. Behöver den och den verksamheten utlokaliseras till utlandet? Kan den istället effektiviseras och utvecklas i Sverige så att arbetstillfällen kvarstannar här istället för att gå på export?
Dagens liberala och internationalistiska orienterade höger balanserar inte och tämjer inte näringslivet på minsta vis. De resonerar som om de själv satt i toppen för ett stort företag och tycker alltid att det är oproblematiskt vilka val näringslivsledare fattar. Här behövs ett skifte i perspektiv. Politiken ska skapa goda förutsättningar för svenska företag. Men företagarna är inte bara företagare. De är svenskar och de ska visa solidaritet och göra sitt bästa för Sverige.
Ännu en som tror på broilerpolitiker. Nationalsocialismen är den enda vägen framåt. Per Öberg kan gott vara ett riktmärke för framtiden .
RaderaSå SD ska profilera sig som social-höger rörelse ? Börja kasta ut sjuka försäkrade människor på gatan igen ? Tvinga svårt cancersjuka att söka jobb ? Moderaterna har gjort bort sig för all framtid även om Reinfeldt är historia.
RaderaGeg ve:
RaderaÄr du inte läskunnig? Jag skrev att SD inte bör föra en politik inspirerad av Thatcher och Reagan och konkretiserade sedan med exempel på frågor där de ska stå emot Moderaterna och övriga allianspartier.
Så länge man ignorerar någonstans mellan 1 - 1,5 miljoner väljare kommer ingenting att fungera.
SvaraRaderaNågon kanske anser att 1.5 miljoner väljare för SD är en glädjekalkyl. Jag tror, tvärt om, att den kan vara konservativ. Varför?
Massinvandringen fortsätter och kommer att öka under våren. En allt större del av medelklassen, framför allt barnen, drabbas.
Tydligen har inte sjupartiet och övriga som arbetar för att skada Sverige och dess befolkning begripit att "alla kommuner ska tvingas att ta ansvar" är precis det som kommer att fälla dem.
Jag tror inte att Anders Danielsson får "fortsätta att vara Anders" särskilt länge till.