onsdag 17 februari 2016

Migrantbåten - vad kan gå fel?
Det mesta kring Sveriges migrationspolitik är absurt, inte minst det enorma antalet asylsökande som gör att Migrationsverket får leta med ljus och lykta efter platser. Idag meddelas att verket ska skriva kontrakt med amerikanska US Shipmanagers som kommer att leverera kryssningsfartyget Ocean Gala, där tanken är att placera hela 1 790 personer.

Aftonbladet har gjort följande lilla reportage:

Självklart är Willis Åberg nöjd med att få dit åtminstone en liten pusselbit, vilket ett par tusen personer faktiskt är i Sveriges totala asylkaos. Det är ingen slump att eufemismen "utmaning" sägs mer än en gång.

Vad kan möjligen gå fel? Med den mängd tumult, polisutryckningar och två mord som har skett på asylboenden, är scenariot med 1 790 asylsökande samlade på en båt en fascinerande tanke, särskilt som "trångboddhet" har angetts som en ursäkt vid dessa fall. För att upprätthålla ordningen skulle sannolikt en ordentligt tilltagen polisstyrka behöva vara stationerad på båten dygnet runt, men det kommer knappast att ske. Inte heller kommer man att förlägga båten ute till havs för att bespara lokalbefolkningen olägenheter, så den ort som drar nitlotten kommer alltså att få 1 790 personer som driver runt i centrum.

Det är när denna verklighet närmar sig som det blir intressant. Leverantören har i detta fall nämligen sökt bygglov i Härnösands hamn och lokala politiker, från samtliga partier, arbetar nu på högtryck för att inte just deras kommun ska bli den utvalda. I tidningen Allehanda påpekar socialdemokraten Sara Nyland att kommunen har rätt att avslå en ansökan om tidsbegränsat bygglov om man inte anser verksamheten lämplig, vilket kan ske utan närmare rättsliga överväganden. Hon säger vidare:

"Detaljplanen anger att hamnområdet inte är lämpligt för bostäder. Det kommer sannolikt också att vara det ställningstagandet som Samhällsnämnden kommer fram till."

Som om det skulle vara det verkliga skälet. Själv provoceras jag en hel del av lokala politiker ur Sjuklöverns partier som applåderar den massiva asylinvandringen, men alltid kan hitta olika skäl till varför just deras kommun är olämplig.
17 kommentarer:

 1. Visst kan kommunen avslå en ansökan om tillfälligt bygglov, och på så vis sinka det oundvikliga, att länsstyrelsen går farbror på statens linje. Blir nog en rekordsnabb handläggning av länsstyrelsen dessutom.

  Jonatan

  SvaraRadera
 2. Det blir en minidjungel i Calais-stil i Sverige, var än denna kryssare lägger till. Usch!
  Pernilla

  SvaraRadera
 3. En vacker dag läggs det förmodligen förslag som kommer att tända stubinen. Inte ens svenskar accepterar vad som helst.

  SvaraRadera
 4. Varför öppnar politikerna inte sina hjärtan och låter båten lägga till? Kärlekslöst, kan jag tycka.

  https://www.youtube.com/watch?v=m_wFEB4Oxlo

  SvaraRadera
 5. Varförinte sätta kurs mot Spetsbergen.
  Isbjörnarna behöver sällskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu hellre Bankkajen i Stockholm. Mitt emellan riksdagshuset och Rosenbad.

   Radera
 6. Och ingen av våra styrande politiker i Stockholm har förstånd att säga ifrån att det är fullt?
  Rune

  SvaraRadera
 7. Återigen ett uttryck för vänsterpatraskets patologiska behov av att provocera. "Jaså, ni tycker att vi slösar? Då ska ni minsann få se på riktigt slöseri!"

  SvaraRadera
 8. Anonym skrev ovan här att de borde sätta kurs mot Spetsbergen (Svalbard). Ja, men varför inte? Svalbard är visumfritt och alla kan komma dit. Väl där finns inga bidrag och ingen hjälp från någon stat. Men jag tänker på alla dom som lägger tiotusentals kronor på osäkra resor med smugglare till Europa... är man desperat och vill komma undan och ändå har så mycket pengar så är väl Svalbard ett bra alternativ? Alla kan åka dit säkert med flyg och med en tjock plånbok så är det bara att ta in på närmaste hotell. Eller... är det just för att dom inte erbjuder några bidrag som Svalbard inte blir en flyktingmagnet? Man undrar ju lite vad som driver flyktingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menade att isbjörnarna behövde ombyte i dieten.

   Radera
  2. Jaja, ganska tarvligt av dig. Faktiskt. Ingen förtjänar att bli uppäten av isbjörnar. Men jag tycker ändå att Svalbardspåret är intressant. Det är ett land dit i princip alla får komma, men det finns inga statliga bidrag för ditt uppehälle där. Och lägg till att det är ett tufft klimat så uteliggare göre sig icke besvär. Om man då är beredd att betala tiotusentals kronor för en osäker färd över Medelhavet för man flyr för sitt liv så VARFÖR tar man då inte ett säkert flyg till Svalbard och tar in på hotell? Självklart är det ingen långsiktig lösning men brinner det i hälarna och du flyr för ditt liv och ändå har relativt mycket pengar så skulle jag hellre slänga mig på ett plan till Svalbard och tänka att nu drunknar inte barnen och vi får lösa problemen som kommer senare senare. Kanske kan man undra om då flyktingarna inte är så desperata utan att dom väljer bort Svalbard för man inte kan få bidrag där, och väljer istället att ta en risk och betala för att komma till ett europeiskt land där man kan få bidrag. Jag vet inte. Men jag undrar.

   Radera
 9. Alla borde väl ta emot denna båt full av ingengörer, höskoleutbildade, lärare och läkarutbildade människor!

  SvaraRadera
 10. Vilken kvinna vill jobba med städning på den båten?

  SvaraRadera
 11. Bästa platsen är vid Syriens kust och hamnar ,behövs inga gummibåtar eller smugglare bara att kliva ombord.

  SvaraRadera
 12. Gamla fängelset i Härnösand har gjorts om till asylboende för 200 ekonomiska migranter och nu får alltså Härnösand ytterligare 1 790 lycksökare från fr.a. Afhanistan, Irak och Somalia och kanske någon riktig flykting från Syrien som PK-media kan leta upp och intervjua.
   I en liten ort som Härnösand med bara 17 000 innånare måste ett tillskott på 1 790 arabiska och afrikanska analfabeter + de 200 som redan finns där vara en stor förändring. Plötsligt är 10 % av befolkningen utlänningar som drar omkring i centrum med händerna i byxfickorna när de inte tafsar på flickor mellan 13 och 20 år.
  Inom en snar framtid kommer vi att få läsa mycket om asylbåten och alla storslagsmål, sexuella trakasserier och kanske våldtäkter som en stor del av de 1 790 "flyktingarna" kommer att fördriva tiden med.

  Stig

  SvaraRadera
  Svar
  1. I kommunen norr om Härnösand, Örnsköldsvik, så är 10% av gymnasieeleverna vid vårterminens slut språkintroduktselever.

   Det missdåd som nu utspelar sig kommer inte att gå att tvätta bort i brådrasket, varken konsekvenserna eller hatet det föder i hos ursprungsbefolkningen.

   Radera
 13. Det här öppnar ju en möjlighet för den som vill bli vår tids amaltheaman.

  SvaraRadera