måndag 22 februari 2016

Vad allmogen får oroa sig för
I en krönika i dagens Expressen vill den ökände Lars Lindström säga någonting om alternativa medier och källkritik, enligt en linje som knappast är ny inom det mediala etablissemanget. Vi minns hur vänstersidan Politism presenterade en särskild bild på sidor som man skulle undvika, i sig mycket olika, men där invandringskritik var den gemensamma nämnaren. Festligt nog används just "källkritik" som ett skäl att undvika dem, trots att det i verkligheten handlar om åsikter som vänstern vill förbjuda.

Jag håller med om att inlägg och inte minst bilder ofta delas lite väl snabbt, men det är ett problem som snarare hänger ihop med sociala medier än med vissa politiska åsikter. Även jag tycker att det är pinsamt när exempelvis en bild på unga brudtärnor visas upp som ett exempel på barnäktenskap. Lars Lindström vill emellertid gå längre än så och hans egentliga syfte visas redan i ingressen:

"Ni har alla hört det. Vi måste ta folks oro på allvar. Det måste vi inte alls det. Inte så länge som folk oroar sig för fel saker."

Det är en intressant hållning, om än inte särskilt förvånande i dessa kretsar. Det är etablissemanget som ska bestämma vad som är rätt och fel saker att fundera kring, och följaktligen blir det alldeles logiskt att invandringspolitiken och dess konsekvenser har förtigits i dess medier.
Texten fortsätter:

"Den våg av 'alternativa' och främlingsfientliga sajter som har vuxit fram de senaste åren har som enda syfte att sprida hat mellan människor, med alla medel, med nätet och sociala medier som bas."

Det är snarare just den inställning som Lars Lindström ger uttryck för, att etablerad media ska avgöra vad som får diskuteras, som har skapat behovet av alternativ. När han fortsätter att ge direktiv om vilken verklighetsbild som ska förmedlas, blir det närmast parodiskt:

"Ingen är omedveten om att den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget pågår och att Sverige som ett av världens stabilaste, fredligaste, säkraste, rikaste och lyckligaste länder har tagit ett stort ansvar. Ingen är heller omedveten om att det innebär en stor påfrestning för mottagande, sjukvård och skola, eller att vi måste bygga en massa bostäder.
De få som pratar om kollaps menar antagligen den utmaningen."

Om inte resten av stycket gjorde det, förtar användningen av etablissemangets språk i form av kodord som "ta ansvar" och "utmaning" varje eventuellt intryck av seriositet. Nej, hela samhället har inte kollapsat, men vi är många som menar att det kan göra det på längre sikt, särskilt om asylinvandringen tillåts fortsätta. Bilden som får förmedlas är alltså att Sverige är ett världens bästa och "lyckligaste" länder och att allt annat endast är utmaningar, nästan möjligheter. Om detta är ramarna, befinner vi oss inte långt efter Nordkorea i medierapportering.


Det är viktigt att inte ge en alltför
negativ bild av situationen i landet.

Det är intressant att alternativa medier per definition anses vara mindre tillförlitliga och att ett avståndstagande från dem ska innebära "källkritik". Även Nya Tider finns på Politisms svarta lista, men jag vet att vi där gör efterforskningar, har källor och intervjuar människor precis som andra seriösa medier. Självklart har de alternativa medierna oftast en agenda, men det gäller ju i minst lika hög grad de etablerade, inte minst Lindströms egen Expressen, med sitt samarbete med kriminella vänsterelement och löpsedlar om att kasta SD:s valsedlar på gatan. Sådant har vi för övrigt aldrig sysslat med på Nya Tider. Lindström härjas som bekant av en nästan sjuklig besatthet vid SD, och vi får en inte alldeles objektiv bild även i detta alster:

"För overklighetens folk spelar inte detta någon roll. De litar hellre på desinformatörer utsända av en rörelse startad av nazister och skinheads."

Det där med "nazister" kan vi lämna därhän denna gång, men det är också en mycket märklig tanke att de alternativa medierna på något sätt skulle vara utsända av SD. Exempelvis Nya Tider är helt partipolitiskt obunden och jag kan inte komma på en enda medarbetare som är aktiv inom något parti. Mot slutet ger Lars Lindström oss än mer oförblommerade instruktioner om vad vi ska oroa oss för:

"Är det den oron vi ska ta på allvar? Nej, vi vet vad vi ska bekymra oss för. Samhällskollapsen i Syrien. Att EU inte enas om flyktingmottagandet. Hotet mot demokratin i Ungern och Polen. Att Ian Wachtmeister kan bli president i USA. Att ett gäng Karl XII-svärmare ska få något att säga till om i Sveriges riksdag."

En vänstermänniska får gärna se världen på detta sätt, men det är anmärkningsvärt att det så tydligt uttalas att det ska vara den enda världsbilden. Det må vara motbjudande, men det ger åtminstone ännu en förklaring till varför svenska etablerade medier ser ut som de gör.
16 kommentarer:

 1. I Nya Tider kan man hitta Vavra Suk före detta nationaldemokraterna. Du måste skoja med oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrev alltså "som ÄR aktiv". Det betyder inte att de inblandade saknar politiska åsikter, men poängen är att de alternativa medierna knappast är lanserade av SD, särskilt inte Nya Tider.

   Radera
  2. Tobias - det där med tempus kan vara svårt... Ogillade själv ND och märker inget av det i Sùks ledare. Det ligger nog närmast SD runt tiden när de precis kommit in i riksdagen.

   Radera
 2. Det fånigaste är de som vägrar att läsa eller länka till alternativmedia ens när den aktuella artikeln är en sammanfattning av eller kommentar till länkad eller avbildad info som inte finns tillgänglig i svensk gammalmedia, som exempelvis norske statsministerns uttalanden i Berlingske om att Norge överväger att avskaffa asylrätten om för många migranter söker sig (från Sverige) till Norge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra kommentar som Lars Lindström borde få fundera kring.
   Kan du inte mejla honom den?

   Radera
 3. "Den våg av 'alternativa' och främlingsfientliga sajter som har vuxit fram de senaste åren har som enda syfte att sprida hat mellan människor, "

  Alltså, antingen fattar Lars överhuvudtaget inte deras syfte eller så låtsas han inte göra det.

  SvaraRadera
 4. Demokratin hotad i Ungern och Polen? Patetiskt. Precis tvärtom. Lars Lindström behöver läsa på vad demokrati betyder. Demokrati betyder definitivt inte att foga sig efter Expressen.

  SvaraRadera
 5. De blir mer och mer aggressivare för de börjar inse att de fört fram elitens talan för EU och mångkulturalism. Att de skulle ändra åsikt är helt otänkbart, för de har ringa aning om hur verkligheten ser ut i utanförskapsområdena, och de snabbt växande orter med okontrollerad invandring och stigande framtida sociala kostnader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du har rätt. De är så aggressiva för att de insett att de för den globala maktelitens talan och är för stolta, arroganta och ohederliga för att erkänna detta. Det kommer att bli en omvändelse under galgen, men först då.
   /Gunnar B.

   Radera
 6. Om både Lindström och Ohly säger att jag inte får läsa vissa sidor på nätet gör jag naturligtvis tvärtom. Vänsternissarna alltså. Kan de inte sammanställa en lista över böcker vi inte bör läsa också som de kan dela ut till landets biblioteksbesökare? För att förnya sig lite och för att expandera sina läse- och tankeförbud lite mera. Korkade kommunister.

  SvaraRadera
 7. DU kan lägga till Motgift.nu som en rasist och hat site också.

  SvaraRadera
 8. Har någon något svar på följande ur Lindströms artikel:
  "Men majoriteten vet att arbetslöshet och brottslighet sjunker, sysselsättning, antalet företag och bnp per capita ökar, hushållens disponibla inkomst är högre än någonsin och Sverige ligger på plats elva i OECD:s välståndsliga.
  Statistikern och journalisten Staffan Landin har en tydlig uppställning på sin sajt staffanlandin.se."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tino Sanandaji har bemött en del av det där vad avser den ekonomiska utvecklingen. Sverige har idag en mycket svag ekonomisk tillväxt i vad som ska föreställa en högkonjunktur.

   Vad avser dödligt våld vet jag att en förklaring till det är att våldsbrott i mindre grad får dödlig utgång idag än förr beror p.g.a. att sjukvården förbättrats.

   Radera
 9. Jag skulle vilja se en kommentar i exemelvis i DN eller Aftonblladet, att regering kommer att skicka tillbaka alla asylsökande som inte har rätt till asyl (cirka 80.000 personer) på grund av att de saknar skyddsbehov.

  SvaraRadera
 10. Jag skulle vilja se en kommentar i exemelvis i DN eller Aftonblladet, att regering kommer att skicka tillbaka alla asylsökande som inte har rätt till asyl (cirka 80.000 personer) på grund av att de saknar skyddsbehov.

  SvaraRadera
 11. Uvell har skrivit ett inlägg där han kommenterar statistikuppgifterna.
  http://www.uvell.se/2016/02/22/%C3%A4pplen-och-p%C3%A4ron%C2%A0-30796277

  SvaraRadera