fredag 23 september 2016

Nya Tiders Vávra Suk i Aktuellt. Samt Henrik Arnstad.


Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk


Mediernas enorma upprördhet inför en utställare på en bokmässa visar ett antal saker, som i och för sig har kunnat noteras tidigare. Till att börja med naturligtvis deras lite märkliga inställning till demokrati och yttrandefrihet, där det har blivit alldeles uppenbart att de inte har någon som helst principiell hållning, utan helt enkelt vill tysta varje aktör som de ogillar. Dessutom är medieetablissemangets desperation tydligare än någonsin, där de alla skriker ut vad som helst och ger varandra i uppdrag att skrika ut samma saker. Att dessa figurer skulle läsa Nya Tider och vända sig mot faktiskt innehåll i specifika artiklar är kanske för mycket att begära, men varför inte nöja sig med att exempelvis hävda att tidningen "svartmålar invandringen" eller "rapporterar okritiskt om främlingsfientliga partier"? I stället har man uppenbarligen tillsammans bestämt att taktiken som gäller är att kort och gott kalla tidningen och dess medarbetare för "nazister". Denna urspårning förvånar faktiskt även mig.

I gårdagens Aktuellt fick för en gångs skull Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk själv komma till tals, vilket de flesta människor borde uppfatta som tämligen normalt, men som blev något alldeles oerhört för inte minst DN:s Peter Wolodarski:


Observera att de två deltagarna alltså var Vávra Suk och Henrik Arnstad, där Wolodarski sannolikt menar att Arnstad då är demokraten och Suk följaktligen extremisten. Ja, vi befinner oss i en parallell och omvänd verklighet. Wolodarskis inställning är egentligen häpnadsväckande. Varför skulle programledaren inte fördela ordet opartiskt? När Wolodarski twittrar vidare, blir det än mer absurt och han vet inte ens vilken publikation han förfasas över:


Oförmågan att skilja mellan helt olika aktörer diskvalificerar förstås allt Wolodarski har att säga om detta, men mest fantastisk är ändå tanken att tittarna inte bör "lämnas i sticket" och tvingas dra egna slutsatser. Det är dock lite fint att få bekräftat från denna höga källa att SVT:s uppdrag sannerligen inte är att bjuda på några opartiska debatter. Låt oss då titta på inslaget som fick DN:s chefredaktör att ligga sömnlös:Att många anser tidningen vara "nazistisk" är nog en sanning som kräver mycket modifikation. Jag gissar att inte en enda människa som verkligen har läst Nya Tider skulle kunna beteckna den på detta sätt.

Det är fantastiskt roligt att man verkligen bjöd in Henrik Arnstad som någon sorts motröst, ett val som SVT inte kan ha varit särskilt nöjda med. Han sätter direkt igång med Tredje riket och rentav Wannsee-konferensen, men visar sig inte ha "någon som helst åsikt om Nya Tider, men däremot starka åsikter om nazismen". Det finns ingen anledning att närmare analysera Arnstads märkliga utläggningar, men jag fascineras alltid av att han tas in som expert och att ingen verkar notera att det är något fel på honom.

10 kommentarer:

 1. Vàvra Suk använde sin tid i TV väl!

  SvaraRadera
 2. Du kan hälsa Vavra Suk att det var ett nöje att se honom i rutan. Än roligare blev det när programledaren annonserade att Herr Arnstad skulle göra comeback efter en tids stillasittande och jag blev inte besviken på hans prestation.

  SvaraRadera
 3. Henrik Arnstad:
  "Ytterst väldokumenerad sammankoppling som bland annat den demokratiska tidskriften Expo har belagt."

  Tobias Hübinette, som var en av grundarna till Expo skrev:
  ”Att känna eller t.o.m. tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan
  är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar.
  Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande.
  Leve det mångkulturella, rasblandade och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin!”

  Expo demokratisk? Bruna rötter?

  SvaraRadera
 4. Klart det inte kan bli någon debatt, för Arnstad är värsta sortens envägskommunikatör.

  SvaraRadera
 5. Det mest obegripliga är att pajasen Arnstad inte är genomskådad av etablissemanget, eller man kanske anser att han är en nyttig idiot i sammanhanget? Blodsven

  SvaraRadera
 6. Stackars Arnstad - att exponera honom är ju ren lytes-
  komik. Inte vackert gjort av SR.

  SvaraRadera
 7. Inte ens antalet avlidna i Nazitysklands läger har "historiken" koll på. Flertalet historiker är överens om att dödssiffran ligger på mellan 11 och 17 miljoner varav 4,5 till 6 miljoner judar. Den senare siffran är intressant då man uppskattar att det fanns just 4,5 miljoner judar i Europa före andra världskriget. Det är också ett oomkullrunkeligt faktum att många av dem överlevde. Många flyttade till andra länder inklusive större delen av Frankfurtsskolan. En hel del överlevde lägren och det fanns länder i Europa där nazismen inte förekom eller inte genomförde utrensningarna. Förutom Europa hade inte Nazityskland kontroll över länder utanför Europa med någon större judisk minoritet som skulle förklara antalen.

  Sedan kan man undra hur Arnstad egentligen mår. Jag tycker att han blir plufsigare, skabbigare och mer osammanhängande för varje gång han dyker upp. Jag skulle inte heller förvåna mig om SVT klär upp honom då persedlarna och det allmänna intrycket inte hänger ihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag är oanständigt att diskutera antalet dödade judar. Det som var fruktansvärt var att man dödade människor på grund av deras etniska tillhörighet. Jag tror att du förstår det hemska i detta.

   Radera
 8. Nya tider är inte nazister såklart men varför då inte enkelt "ta avstånd" från den ideologin?
  Jag lyssnar ofta på granskning sverige och där vägrar ofta journalister ta avstånd ifrån kommunism vilket direkt får mig att stämpla dessa som just sådana.
  Vad är dina tankar Tobias? //Flerårig läsare

  SvaraRadera
 9. Att 'tittarna lämnades i sticket' innebar det hemska att tittarna faktiskt kunde dra egna slutsatser. En möjlighet som alltid måste elimineras i SVT eftersom det är inte SVT:s uppdrag att tittarna ska kunna dra egna slutsatser, utan deras uppdrag är att tala om för de svenska tittarna vad som är legitimt att tycka och tänka och vad som är den enda sanningen med stort S.

  Eller för att göra en travesti på Gogol: 'De är alla skakade ur kommunisthögskolans kappa.'

  SvaraRadera