onsdag 24 maj 2017
Så börjar då årets oro för Nya Tider
Vi minns kulturetablissemangets vånda inför Nya Tiders, eller snarare bokförlaget AlternaMedias, deltagande på Bokmässan i Göteborg. Dag ut och dag in kunde vi läsa lögner om vad tidningen och dess medarbetare stod för, ofta skrivet av personer som uppenbarligen inte hade tagit del av något innehåll. Efter att Expo påstod att Nya Tider hade kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, också en lögn, bestämde sig detta kulturetablissemang för att som en man helt enkelt kalla tidningen och dess medarbetare för "nazister". Det gjorde att man i sin tur kunde fokusera på hur hemskt det var med nazister och hur hotade övriga deltagare måste känna sig av en enda monter på mässan. En sorts höjdpunkt var när Henrik Arnstad var inbjuden till SVT för att tala om Nya Tider, men vägrade göra just det, för att i stället endast konstatera att han "ogillade nazism".
Det påstods också att deltagandet skulle vara en medveten provokation mot de lite bättre människorna, trots att AlternaMedia endast hade tänkt sälja lite böcker och presentera några av författarna. Att etablerade medier skulle skriva om tidningen varje dag i ett antal veckor, och ge oss ett par tusen nya prenumeranter, hade vi inte kunnat föreställa oss.
AlternaMedia kommer att delta även i år, men denna gång är kulturmänniskorna bättre förberedda och verkar se till att redan nu avisera sitt ogillande och hota med bojkott. I dagens Aftonbladet riktar sig Erik Berggren, festligt nog verksam på något som kallas "Museet för glömska", till de som trots allt har försvarat olika åsikters närvaro. Vi får veta:
"I protesterna mot bojkotten av bokmässan till följd av nazianstrukna Nya Tiders deltagande hörs nu varianter av Evelyn Beatrice Halls ord, ofta tillskrivna Voltaire: 'Jag ogillar vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rättighet att säga det.'
Få är nog beredda att gå i döden för Nya Tider, men på klassiskt högerpopulistiskt manér rycker nu skribenter ut i tron att yttrandefriheten hotas av bojkotten."
Det är lite oklart var skiljelinjen går mellan att vara "nazist" och bara "anstruken", men kanske blir det årets ord. De personer som Berggren attackerar, som Åsa Linderborg, kan knappast kallas för "högerpopulister", utan har fört principiella resonemang. Det stämmer att yttrandefrihet inte kräver att en bokmässa accepterar alla deltagare, men självklart innebär det en begränsning om ett etablissemang genom högljudda krav ska styra vilka som ska få synas och vilka som inte ska få det. Dessa röster för också ett helt paradoxalt resonemang, när de försöker hävda att bokmässan är en privat aktör som själv ska få välja vilka som ska delta, trots att samma röster alltså inte accepterar fel val.
Så namnges då syndarna:
"För Jan Guillou, Lena Andersson och Åsa Linderborg tycks problemet inte främst vara frågan om Nya Tider deltar eller inte. Ingen har argumenterat för att de har något att bidra med."
Något att bidra med? Tja, vi bidrar med att presentera förlagets böcker och vår tidning för de som är intresserade. Jag skulle nog säga att det finns deltagare som bidrar med mycket mindre än så, men det är upp till var och en om man vill besöka deras montrar. Berggren efterlyser sedan en "frihet att inte stå ut", något som alltså en monter på en bokmässa får honom att inte göra. Som sig bör spårar det sedan ur fullständigt:
"Ingen är skyldig att 'stå ut med' rasism. Man undrar om kvinnor enligt samma logik alltid måste solidariskt 'ta fajten' om hur kul det är med pussy-grabbing på jobbet?"
Jaha, så fick vi då en referens till Donald Trump också, även om det är svårt att se kopplingen till Nya Tider och bokmässan. Nu står ju inte AlternaMedias representanter och skriker ut rasism till besökarna, men återigen, ingen tvingas att besöka montern heller. Om Erik Berggren "inte står ut" och inte orkar "ta fajten" kan han rentav ta en omväg för att slippa se de föraktliga. Det är å andra sidan ganska mycket som han har lite svårt att förstå:
"Dessa författares inlägg är förvånande. Varför urvattna yttrandefrihet till att betyda att alla måste få vara med överallt? Varför nonchalera hot och misstolka liberala principer till ett försvar för rasister? Varför fördöma de nu 200 kollegor som vill markera mot nazister? Jag vet faktiskt inte."
Det handlar inte riktigt om att alla ska få vara med överallt. Det handlar om att en bokmässa accepterade ett bokförlag, men att övriga deltagare sedan utövar påtryckningar för att de tror sig ogilla detta bokförlags material. De vet förvisso inte vilka böcker det handlar om, eller vad som står i Nya Tider, men har någonstans hört att nu kommer "nazister" och då är det dags att posera.
Avslutningsvis får jag väl ännu en gång påpeka att Nya Tider är en politiskt obunden nyhetstidning, där de enda eventuella åsikterna uttrycks på ledarsidan. Innehållet är knappast nationalsocialistiskt och vi hotar varken journalister eller författare. Det må förvåna dessa kulturmänniskor, men vi medarbetare talar oändligt mycket mer om det arbete som ska utföras än om politik i allmänhet. Jag gissar dock att vi ofta har olika åsikter om det ena och det andra.
När argumenten tryter och inte längre räcker till tar lögner och smutskastning vid. Tyvärr finns det fortfarande en plattform för dessa människor att sprida sin desinformation oemotsagd. Jag tar av mig hatten för folk som Tobbe, Perra m.m som orkar ta striden.
SvaraRadera