lördag 22 juli 2017

Mer nonsens om den afghanska strömmen
Staffan Heimerson är den gamle världsreportern som numera skriver krönikor i Aftonbladet och alltid lyckas hamna märkligt fel. I dag vill han säga något om åldersbestämningarna av gruppen som emellanåt fortfarande kallas "ensamkommande flyktingbarn", alltså huvudsakligen afghanska män, och endast den där grövsta referensen räcker till. Han utgår från den franska politikern Simone Veil, som nyligen avled:

"Men Simone överlevde förintelsen. Simone var 17 år gammal. Som barn skulle hon i Auschwitz rutinmässigt slaktas genast efter ankomsten. En medfånge viskade: 'Säg att du är 18.' Simone följde rådet. Därmed sorterades hon åt sidan för slavarbete, fick ett nummer intatuerat på överarmen och skulle sedan enligt nazistyrets manual arbeta tills hon dog av svält och utmattning."

Ni förstår vart han vill komma, och det gör han snart:

"Ställer vi upp på tanken att det är schyst att ensamkommande barn - dem sverigedemokrater kallar skäggpojkar - kanske friserar sin ålder en aning för att slinka genom vårt moderniserade Auschwitz (Migrationsverkets) nålsöga?"

Denna passage är alldeles häpnadsväckande, och genom användandet av just Auschwitz stöter han sannolikt bort även många asylvurmare. Vi minns hur Åsa Romson fick kritik för att ha jämfört Medelhavet med detta läger. Till att börja med blev man deporterad till Auschwitz, medan de afghanska unga männen gör en hel del för att ta sig till Sverige och Migrationsverket. Nu tillhör Heimerson antagligen de som tror att alla personer som måste återvända till Afghanistan skickas till döden, men Migrationsverket ska inte avgöra liv eller död, utan huruvida någon har asylskäl. Det har dessa afghaner inte, vilket är själva skälet till att åldern blir viktig. För övrigt är uttrycket inte "skäggpojkar", utan "skäggbarn".

Förljugenheten fortsätter:

"Självklart ställer vi upp. En statsminister, Reinfeldt, gjorde den varma formuleringen: 'Vi måste öppna våra hjärtan.' Efterträdaren Löfven yttrade för mindre än två år sedan: 'Mitt Europa bygger inte murar.' Det var som om de insåg att för pojkarna gäller samma sak som för Simone Veil: liv eller död."

Nej, det handlar om huruvida de ska få bättre standard och framtidsmöjligheter, både för sig själva och sina anhöriga. Observera att han i sin arrogans rentav använder ordet "insåg" om denna lögn. Att kalla Reinfeldts cyniska försök att positionera sig inför nästa karriärsteg för "varmt" vittnar också om en oerhörd naivitet. Som så många andra på denna sida, är det inflödets maximering i rena siffror som räknas för Heimerson:

"Sverige tog 2015 emot 163 000 personer. I moralisk självbelåtenhet dunkade vi oss i ryggen. Under hösten gjordes en politisk helomvändning. Den ansvarige ministern Morgan Andersson sa att vi bara skulle klara av 60 000 per år."

Möjligen dunkade några offentliga posörer, av typen Malena Ernman, sig själva i ryggen, men för de allra flesta var det uppenbart att denna volym var helt ohållbar, till och med för de flesta av våra politiker. Det är också 60 000 per år, om än i långsammare takt. När själva åldersbedömningarna ska kommenteras, blir det dumt på riktigt:

"Läkarna trampar ut på ett vetenskapligt gungfly: har barnen, som träd, årsringar? Snacka om hokus- pokus."

Nej, det är inte "hokus-pokus", utan just ett vetenskapligt sätt att uppskatta en sannolik ålder. Visar en sådan undersökning en trolig ålder av, säg, 21 år, är personen knappast ett barn. Dessutom har det hittills fungerat så att dessa bedömningar har gjorts där personal redan tror att personen ifråga är betydligt äldre än 18 år, varpå det sedan är frivilligt att försöka visa en lägre ålder. Tydligen tyckte Heimerson att "årsringar" var så briljant att han upprepar det i textens avslutning.

Han är uppenbarligen lite förtjust i ovidkommande historiska referenser, för sedan kommer ett helt irrelevant avsnitt:

"Ur sociala, humanitära, juridiska och kvasivetenskapliga aspekter har åldersbestämningarna likheter med statens tvångssteriliseringsprogram. De som steriliserades under åren 1934-41 karakteriserades som psykiskt sjuka, utvecklingsstörda och personer med fysisk funktionsnedsättning samt så kallade asociala, framför allt kvinnor - många unga och från socialt utsatta grupper - på ganska godtyckliga grunder, exempelvis för att en läkare bedömde dem som promiskuösa eller som tattare. Syftet var också rashygien, folkhälsa, ekonomiska besparingar och kontroll av asociala. Denna praxis nådde sin kulmen i mitten av 1940-talet."

Jag antar att parallellen här ska vara att läkare gör bedömningar, men i övrigt finns inga större likheter. För att göra positioneringen komplett, bjuds vi också på det där resonemanget om hur framtiden ska döma oss:

"Vad tycker vi 70 år senare om tvångssteriliseringspolitiken? Just det. Vi skäms!
Ska vi också nu behöva 70 år innan vi skäms för övergrepp i statens namn?"

För dessa människor är alltså en bedömning av en asylsökandes historia ett "övergrepp", eftersom vi borde acceptera alla lögner rakt av om vi ska vara humana. I verkligheten kommer nog kommande generationer knappast att hylla de som drev på för ett maximalt inflöde.
20 kommentarer:

 1. Heimerssons retorik är nu välkänd och bara rent löjlig för alla utom de mest lågbegåvade eller som räds sin ställning i PK-leden.Man tar på sig de kolsvartaste glasögonen och utan att läsa vad Heimersson skriver så applåderar PK-svansen som dresserade apor. De äckligaste flinande okritiska lismarna är ta mig fan programledarna i TV4s nyhetsmorgon. Totalt omöjligt att titta på utan att bli förbannad.

  SvaraRadera
 2. Öppet hjärta = hål i huvet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det finns något huvud.

   Radera
 3. Det skattesubventionerade Aftonbladet betalar antagligen Heimerson en rejäl hacka för hans löjliga pekoral. PK-drängen Staffan får sedan inkomsten lågbeskattad i sitt nya hemland Frankrike där höginkomstpensionärer som han gärna bosätter sig pga det mycket förmånliga skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike. Monsieur äter och dricker gott i det nya hemlandet inte att förglömma.

  SvaraRadera
 4. Det bor över 30 miljoner människor i Afghanistan.
  Hur detta kan vara möjligt med tanke på att Afghanistan tydligen är synonymt med "Auschwitz" är obegripligt .
  En annan sak som är obegriplig är hur tiotusentals myndiga människor från andra länder kan få permanent uppehållstillstånd, bostad, skola, sjukvård och bidrag i Sverige med tanke på att tydligen även Sverige är synonymt med "Auschwitz".

  Och den tredje saken som är obegriplig är hur sådana som Heimersson kan få skriva krönikor i stora tidningar.
  (Även om det förvisso är både snällt och bra av Aftonbladet att ta ett socialt ansvar och anställa förståndshandikappade så borde det faktiskt finnas några slags gränser... )

  /
  kk

  SvaraRadera
 5. "Men Simone överlevde förintelsen. Simone var 17 år gammal. Som barn skulle hon i Auschwitz rutinmässigt slaktas genast efter ankomsten. En medfånge viskade: 'Säg att du är 18.' Simone följde rådet. Därmed sorterades hon åt sidan för slavarbete, fick ett nummer intatuerat på överarmen och skulle sedan enligt nazistyrets manual arbeta tills hon dog av svält och utmattning."

  Enligt gällande ordning, som nu Heimerson brutit emot, fördes alla direkt till avrättning. Heimerson är med andra ord förintelseförnekare. Jag har själv länge vänt mig emot den reglementerad beskrivningen då den, om man bortser från alla humanitäre aspekter, inte var effektiv. Den kostade resurser och man avhände sig resurser i form av arbetskraft vilket under ett brinnande världskrig inte är så genomtänkt. Sedan pratar han emot sig själv då han verkar mena att man är både vuxen och arbetsför vid sjutton års ålder.

  Beträffande volymerna kan vi konstatera att förutom några enstaka toppår 1980 - 2005 har volymerna snarare legat närmare 10 000 än 20 000 och då menar Heimerson att 60 000 inte är någon match. Det kanske det heller hade varit om det gällt ett enstaka år men nu har volymerna stigit sedan 2005. Sedan är det inte bara rena flyktingar det rör sig om utan den största volymen är anhöriginvandring och svenska män importerar inte fruar i sådan omfattning och dessutom så brukar de försörja sina fruar. Ett tag i alla fall.

  SvaraRadera
 6. Om det nu är så förkastligt att bedöma (skägg-)barns ålder så borde det väl vara elegantare att upphäva denna lagpassus än att låta vuxna passera som barn ?

  Ännu elegantare vore naturligtvis om alla nytillkomna, inklusive föräldrar och deras föräldrar förklaras vara yngre än 18 och förbli så till de vill ha körkort eller gå till systemet.

  Tjalle

  SvaraRadera
 7. Jag förstår inte alls vart han vill komma med sin anekdot. Tycker han att vi ska godta och inte göra så mkt väsen av om en 17-åriga afghanyngling i stället påstår sig vara 18? Visst, det kan vi väl låta passera. Men hur skulle det gynna afghanynglingen?

  V

  SvaraRadera
 8. Man har ju läst en hel del löjliga exempel på Godwins lag men Staffan Heimersson slår alla rekord när han jämför Migrationsverket med Auschwitz.
  Detta är inget annat än ett bissart förringande av judarnas tragiska öde och ett mycket grovt hån mot alla de judar som dog på gatorna i judegettona, i gaskamrarna och tvingades arbeta ihjäl sig.
  Staffan Heimerssons billiga retorik och brist på moral ligger på samma nivå som Förintelseförnekarnas, om inte värre. (Förintelseförnekelse är förbjudet i vissa länder och det borde även sådana här grova exempel på Godwins lag och historieförfalskning vara).
  Många, och bland dem tydligen herr Heimerson, glömmer att judarna i Tyskland, Polen, Ryssland etc var integrerade samhällsmedborgare som tvångsförflyttades till ghetton där de mördades genom svält och sjukdomar innan överlevarna fördes till koncentrationsläger för att dö på det ena eller andra sättet där. De berövades alla sina tillgångar inklusive guldplomberna i tänderna.
  I motsats till de afghanska "flyktingbarnen" var de inga lyxflyktingar som ljög om sin ålder för att få komma in i ett socioekonomiskt paradis med livstidsförsörjning av generösa bidrag.
  Att bli skickad tillbaka till det oroliga Afghanistan innebär inte döden/gaskammaren eftersom det finns säkra delar av Afghanistan. Om Afghanistan vore ett enda stort dödsläger med talibaner som bödlar hade de flyende fått asyl oavsett vilken ålder de är i.

  "Läkarna trampar ut på ett vetenskapligt gungfly: har barnen, som träd, årsringar? "

  Där bevisade Staffan Heimerson att han är dum i huvudet på riktigt, eventuellt i kombination med mytomani.
  Inom den internationella ungdomsfotbollen används sedan många år magnetkamera för att kontrollera spelares ålder (utan att någon "känner sig kränkt"...)
  Och JA, alla barn och vuxna har en sorts årsringar precis som träden.
   Via röntgen av benen i handleden går det att se hur långt skelettet växt ihop, en indikation på att personen uppnått en viss ålder. Felmarginalen ligger på ett enda år.
  Svenska läkarkåren vill inte utföra ålderstester på "flyktingbarn" på grund av felmarginaler på flera år med nuvarande ålderstest. Men om ett sådant test visar en ålder på 25 år kan man helt utesluta att "skäggbarnet" är under 18 år. Case closed! Med magnetkamerafotografering av handleden reduceras felmarginalen så att inte ens ett 20-årigt "barn" kan bluffa sig in i Sverige.

  SvaraRadera
 9. "Simone var 17 år gammal. Som barn skulle hon i Auschwitz rutinmässigt slaktas genast efter ankomsten. En medfånge viskade: 'Säg att du är 18.' Simone följde rådet. Därmed sorterades hon åt sidan för slavarbete".

  Det där citatet är med största  sannolikhet en ren lögn. För det första visste inte de som skulle "slaktas" (idiotiskt uttryck i sammanhanget) om att de skulle mördas i gaskammaren om de var arbetsodugliga pga låg ålder/sjukdom. Så något sådant gott råd att bluffa om sin ålder för att komma undan gaskammaren var aldrig aktuellt (även om det bland fångarna fanns en vag misstanke om ihjälgasningarna).
  För det andra så betraktades inte ens en 15-åring som barn på den tiden, när man hade konfirmerats betraktades man som vuxen och i arbetsför ålder även om man inte blev myndig förrän man var 20 år (iaf i Sverige och säkert även i övriga Europa). Dessutom utnyttjades större barn (tonåringar) som slavarbetare i koncentrationslägren. De som betraktades som arbetsodugliga och skickads till gaskammare var små barn, åldringar och allvarligt sjuka och undernärda efter svälten i judeghettona.
  Denna lögn är en riktig dundertabbe av mytomanen Staffan Heimerson och han har varit för maniskt besatt i att dra en parallell mellan regelsystemet i koncentrationslägren och  Migrationsverket.
  Gubbskrället borde skämmas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staffan Heimerson skriver dessutom att Simone Veils föräldrar dödades i koncentrationslägret. Kunde inte föräldrarna också ha sagt att de var över 18 år, vilket de logiskt sett måste ha varit.

   Radera
 10. Skäggebarn säger alla som ser att de är skäggiga och vuxna. Det finns fler än sd som har synen i behåll.

  SvaraRadera
 11. Har människan årsringar?

  Jajamensan. På nanonivå syns i tänderna just årsringar. Om vi bara hade haft den tekniska utrustningen hade det varit möjligt att läsa av. Dessutom så sker den fysiologiska mognaden och åldrandet efter en inre klocka. När tekniken finns på plats kommer olika vävnadsprov som blodprov att ge svar på mer än herr journalist med sin bristande vetenskapliga grund tycks kunna tillgodogöra sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är en artikel om årsringar i tänder.
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2192519

   Radera
 12. Anders Lindbergs verklighetsförnekandet har smittats till samtliga krönikörer och s.k journalister på AB.

  SvaraRadera
 13. http://www.bbc.co.uk/sport/football/26174252

  SvaraRadera
 14. Hon hette Simone Veil. Den du tänker på, Simone Weil, var franskjudisk filosof och dog redan 1943 i England. /Kenneth Karlsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj, du har alldeles rätt. Pinsamt...

   Radera
 15. Vad finns det för anledning att nu 70 år efteråt skämmas över tvångssteriliseringspolitiken? (Eller skämmas för Rasbiologiska institutet och de rasbiologiska teorier som rådde på den tiden?). Syftet var säkert gott och man utgick från den kunskap man hade då. Man tvångssteriliserade inte för att djävlas med folk eller pga någon sorts sadistisk böjelse.
  Ska vi även skämmas över vikingarna som plundrade kloster och slaktade stackars försvarslösa munkar i England och känna genans över fiaskot med det ståtliga regalskeppet Vasa som inte ens kom ut på öppet vatten förrän hon sjönk?
  Vad framtidens svenskar kommer att "skämmas" över är nästan omöjligt att säga förutom den oundvikliga skam som sådana som Staffan Heimerson och Anders Lindberg kommer att väcka. "Fanns det verkligen sådana lögnaktiga idioter på de stora tidningarna i början av 2000-talet" kommer man att undra.

  SvaraRadera
 16. Är det hela världen, den som ligger utanför Sverige som är att jämställa med Auscwits som han menar? Huga, vad läskigt, har han rätt så blir ju flygen ifrån Sverige till "solsemestrar" inget problem längre för Miljöpartisterna....vem fan betalar för att frivilligt sättas i detta enorma koncentrationsläger som världen numera utgör (utanför Sverige, det "utomrikiska helvetet")

  SvaraRadera