lördag 24 augusti 2019

Den moderata historien förses med lite identitetsnonsens


Menekse Mermer, "debattör"



För en vecka sedan tittade vi på hur moderata företrädare var oroliga för riksdagsledamoten Hanif Balis (M) aktivitet på Twitter. Jag tyckte då inte att det fanns mycket mer att säga om den saken än att partiet som så ofta verkade fullständigt tondövt inför den debatt som förs utanför riksdag och interna möten. Därefter kritiserade Bali självaste Carl Bildt, och då kallades det till stort krismöte. Den indignationen var än mer verklighetsfrånvänd, eftersom Bali är långt mer uppskattad bland vanliga människor än Carl Bildt, en person som troligen inte lockar en enda väljare.

I dag fick då den lilla historien sin löjliga höjdpunkt, genom ett inlägg på Aftonbladets debattsida med rubriken "Bali, när ska du be oss invandrare om ursäkt?". Bakom texten står Menekse Mermer, en kvinna med turkisk bakgrund som tidigare på samma sida givit oss verk som "Nej tack, jag vill inte bli svensk". Vi talar alltså om en person som enbart har identitetstrams att komma med, och vars inledning i dag sålunda blir:

"Carl Bildt, jag har nog aldrig tidigare avundats din bleka hy, dina blå ögon, ditt kön, din fina kostym och din position i maktens korridorer som nu. För dig är en berättigad ursäkt endast ett samtal bort!"

I själva verket är det förstås den sista egenskapen som gör att kritik mot Bildt ses som särskilt allvarlig, men Mermer måste bara slänga in hud- och ögonfärg allra först. Dessutom är Bildt en tidigare partiledare och en av de egna. Tydligen var passagen så viktig att den återkommer ännu en gång i den korta texten, och då med ett tillägg:

"Carl Bildt, jag har nog aldrig tidigare avundats din bleka hy, dina blå ögon, ditt kön, din fina kostym och din position i maktens korridorer som nu! Kan du inte vara snäll och slå en signal även för mig och de cirka två miljoner invandrare som detta land består av? För dig är ju en berättigad ursäkt endast ett samtal bort!"

Ja, Menekse, jag har nog aldrig tidigare avundats ditt mörka hår...Nej, det blir för dumt. Alltihop är egentligen en intern moderat historia som de själva hanterar uselt, men blir i identitetspolitisk tappning så oerhört mycket större:

"De senaste dagarna blev det så tydligt för mig att du och jag inte är jämlika i Sverige. Jag är endast en objektifierad invandrare."

I verkligheten är det nog få som objektifierar Mermer som "invandrare" lika mycket som hon själv gör, och det är även få av de med "blek hy" som har samma ställning som en tidigare statsminister. Vi kan nog anta att Carl Bildt inte ser en enda människa som sin jämlike. Texten blir allt mer absurd, och ska kanske likna någon sorts poesi:

"Hanif Bali hade många likheter med en jihadist när han begick politiskt självmord, han gav sig på den vite mannen i kostym. Det var knappast en vacker fågelsång som han twittrade om dig, Carl Bildt, ut över nationen under tisdagen."

Är det jihadisters måltavla? Vita män i kostym? Då är det märkligt att vi alltid får veta att de allra flesta offer minsann är muslimer, samtidigt som bomber och lastbilar inte är särskilt precisa vapen. Man ska också komma ihåg att det Bali twittrade denna gång, och som i medier kallas "personangrepp", inte var värre än "En man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiska skeende någonsin". Rent politisk kritik, alltså. Om inte Mermer hade varit helt besatt av ras och kön, skulle hon nästan kunna närma sig relevant kritik:

"Detta resulterade i att han rättar sig in i ledet och kröker sin stolta rygg och ber om ursäkt till den vite mannen. Men ursäkten till muslimer och invandrare uteblir."

Vad man skulle kunna kritisera Bali för i detta läge är just att han trots allt är så mån om sin riksdagsplats att han direkt lägger sig när den verkar riskeras. 

Absolut mest klandervärda är dock alla dessa moderata företrädare, som i sedvanlig högeranda är mycket känsliga för kampanjer från vänster. Företrädare från vänstern däremot ställs aldrig till svars och riskerar aldrig några platser, oavsett vad de gör eller säger. Eventuell kritik från höger påverkar dem inte det minsta, men av någon anledning sätter denna vänster spelreglerna för hur alla andra ska agera.






1 kommentar:

  1. "Debattörens" egen landsman Kemal Ataturk -grundare av det moderna Turkiet - hade själv ljus hy, blont hår och blåa ögon.

    SvaraRadera