Olav Thon |
I det offentliga Sverige har partiet nämligen försetts med etiketten "främlingsfientligt" och då får ingen person lov att stödja det, inte ens i Norge. I Värmlands Folkblad rasar universitetets Ulla Rantakeisu:
"Det går inte alls ihop med det öppna universitet. Jag tycker faktiskt att det är vanhedrande för universitetet att man har utsett honom till hedersdoktor. Och dessutom för hans samhällsengagemang."
Men det går i Ullas öppna universitet bra att döma ut människor med avvikande politisk uppfattning? Själv tycker jag att det är mer vanhedrande att universitetet har åsiktspoliser som Ulla Rantakeisu anställda. Hon har tydligen studerat "rasistiskt våld" under 1990-talet och en röst på Fremskrittspartiet är förstås samma sak:
"För mig finns det ingen artskillnad mellan det här och det jag såg på 90-talet, det är bara en gradskillnad. Och det som Thon står för legitimerar det här våldet."
Även Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap, är förfärad över att en 90-årig affärsman fritt får uttrycka sina åsikter:
"Det är en ganska anmärkningsvärd situation när en hedersdoktor går ut och öppet stöder en främlingsfientlig organisation. För universitetets skull känner jag oro inför hur det här ska tas emot av studenter och av omvärlden."
Omvärlden lär inte bry sig nämnvärt om vilka Karlstads universitet utser till hedersdoktorer, men varför skulle studenter reagera med bestörtning? Jag roas ofta av de politiskt korrektas märkliga världsbild, där exempelvis sverigedemokrater är något som endast finns på TV och absolut inte i deras egna kretsar. Sannolikt finns det en mängd sverigedemokrater även på Bornehags lilla universitet.
Bengt Starrin, professor i socialt arbete, kompletterar det hela genom att få med ett par nyckelord:
"Det finns en värdegrund för vårt universitet som kolliderar högst markant med hans uttalanden och hans politiska åsikter.
[...]
Det finns en risk för att den människosyn som han menar att Fremskrittspartiet och Thon står för kan smitta av sig även på universitetet."
Vi kan som vanligt konstatera att Sverige är ett mycket sjukt land och att vi bara behöver gå över gränsen för att finna ett friare och på alla sätt sundare samhälls- och debattklimat.
Slutligen väcker denna lilla historia en annan tanke hos mig: var är de förmögna svenskar som bryr sig om samhällets utveckling och inte är rädda för att uttala sig? Även Sverige har en mängd miljardärer och någon av dessa borde väl tillhöra vårt politiska läger? Det är möjligt att många rika ser det som under sin värdighet att engagera sig politiskt, men det kan väl knappast gälla alla? Det skulle betyda mycket om en enda företagsledare, affärsman eller arvtagare tog sig ton mot massinvandringen och inte minst ekonomiskt stödde nationalistiska publikationer eller partier.
Nog vore det trevligare med värdedjup istället för värdegrund.....
SvaraRaderaÄr alla dessa goda människor även anhängre av Lunda professorn, som ville spotta på Ingrid Carlqvist, Dispatch International ?
SvaraRaderaAntagligen så, eftersom dom i sin vishet, hatar alla som tycker olika som dom.
Nä, några sådana där rasister vill vi ju inte ha på våra universitet.
SvaraRaderaDäremot går det utmärkt med feministiska vetenskapsförnekare som Moira von Wright och terror-apologeter som Torbjörn Tännsjö ("terrorism mot israeliska civila utgår från korrekta moraliska antaganden och är egentligen en ordinär form av bestraffning").
http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/01/11/genusvaldet-intar-sodertorns-hogskola/
http://arbetaren.se/artiklar/folket-och-skulden/
Fremskrittspartiet är ett uttalat högerparti till skillnad från SD som ligger i mitten. Så att en företagsvänlig snubbe stödjer dem är inte så där särskilt oväntat………..
SvaraRaderaLyckligtvis står rektorn på sig, men hon får väl sparken förstås.
SvaraRaderaCarl Lundström, han är väl både rik och Sverigevänlig?
SvaraRadera