lördag 21 december 2013

Diskussion om Norges Avpixlat
Norge har, likt de flesta länder i Europa, ett oerhört mycket friare debattklimat än Sverige. Landet har naturligtvis också ett avsevärt mycket mindre inflöde av flyktinginvandring än Sverige, men ändå en relativt stor sådan jämfört med Danmark och Finland. Trots ett friskare medieklimat, har även Norge alternativa nyhetssidor, där den främsta troligen är Document.no, något av en norsk motsvarighet till vårt eget Avpixlat.

I Aftenpostens Agenda möttes Documents redaktör Hans Rustad och Journalistens redaktör Helge Øgrim. Observera att även denna debatt uppvisar betydande skillnader mot Sverige. Tonläget är lugnare och både deltagare och programledare verkar vara intresserade av en verklig diskussion, snarare än att på olika sätt försöka sätta dit och håna Documents representant. När svenska Publicistklubben en enda gång skulle ha en debatt med Avpixlat, såg man till att sidans Mats Dagerlind skulle ställas upp mot fyra hätska motståndare, från kommunisten Åsa Linderborg till den närmast förståndshandikappade Katarina Mazetti. Dessutom vägrade Linderborg delta, då hon inte är en vän av fri debatt, är för fin för att vara i samma lokal som Dagerlind och antagligen tyckte att även fyra mot en var för dåliga odds.

Del 1

Del 2

När jag själv en gång diskuterade det bisarra svenska debattklimatet i Aftenpostens kommentarsfält, menade en norrman att vi i Sverige, just genom polariseringen, hade en riktig debatt och ett verkligt motstånd, till skillnad från ett Norge som strävade efter konsensus. Det skulle vara intressant att här få några kommentarer från norska läsare, om hur de ser på Document.no, norsk debatt och skillnaderna mellan våra länder.1 kommentar:

  1. Tror ikke de ville likt å bli sammenlignet med avpixlat egentlig, document er mindre ad hoc-aktivisme, og mer et konservativt orientert nettsted med skribenter som bl.a tidligere har vært journalister i politisk korrekta media.

    Norge har langt mindre aktivistiske miljøer enn Sverige, og jeg forstår ikke hvorfor svenskene demonstrasjoner mot hverandre og tror det vil løse noe som helst, når de som kan stanse innvandringen sitter på Rosenbad.

    SvaraRadera