torsdag 12 februari 2015

Asylvågen och "byggutmaningen"

Vi vet att asyl- och anhöriginflödet till Sverige är många gånger större än vi kan hantera, inte minst på lång sikt. På kort sikt blir bostadsbristen ett akut problem, med de volymer vi nu talar om. Expressens Patrik Kronqvist berör inte invandringsfrågan i sig, men talar om en "byggutmaning" under rubriken "Modulhus löser inte flyktingmottagandet":

"Det är inte konstigt att politikerna letar efter okonventionella lösningar. Byggutmaningen som Sverige står inför är enorm. I år väntas drygt 69 000 flyktingar och deras anhöriga beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Nästa år pekar prognosen på över 90 000. De närmaste två åren ska alltså invånare motsvarande ett helt Linköping påbörja sina liv i Sverige."

Den första aspekten som är fantastisk är att det är först när bostadsbristen kolliderar med flyktingmottagandet som den tas upp som ett problem, förlåt, "utmaning". Det har funnits en bostadsbrist för svenskar i åratal, men det nämns inte en enda gång av Kronqvist, sannolikt för att den inte har varit något problem för honom själv. Vi bjuds på ett antal bilder av situationen:

"Tiotusentals bostäder måste således byggas - och det snabbt. Annars kommer antalet personer som sitter fast på Migrationsverkets anläggningsboenden växa närmast okontrollerat."

Det är möjligen inte invandringen som växer okontrollerat? Varför är det omöjligt att börja i den änden? Kanske ska ett land med nio miljoner invånare inte fylla på med över 100 000 nya invånare, dessutom från de mest avlägsna kulturerna, varje år.

Kronqvists inlägg handlar alltså egentligen om huruvida just modulhus är en bra lösning, men genom hans motargument får vi ett antal intressanta siffror:

"Men den stora knuten är finansieringen. Många politiker verkar tro att modulhus är billiga. Visst kan den industriella produktionen sänka notan, men priset ligger ändå kring 20 000 kronor per kvadratmeter. Omkring 600 miljoner kronor skulle det alltså uppskattningsvis kosta att bygga modulhus för 1 000 personer. Och om hälften av dem som får permanent uppehållstillstånd de närmaste två åren ska kunna bo i nya moduler krävs investeringar på hela 50 miljarder kronor."

Då är det ju tur att det handlar om en "utmaning" och att resurserna för just denna sektor är oändliga. När ska vi övergå till tältläger för att maximera tillströmningen?
6 kommentarer:

 1. Tobbe! Tack för att du tar upp dylikt struntprat. Jag orkar numer inte kommentera Patrik Kronqvist. Han börjar nå Lars Lindström nivån.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är ju inte bara den renodlade asylindustrin som skär guld med täljkniv. Även byggindustrin har lysande tider. Det ska byggas åt asylanter, renoveras i miljonprogramsområden, desperata svenskar skuldsätter sig hårt och betalar fantasipriser för bostadsrätter. (Om man inte kan köpa en s.k. ombildad hyresrätt från allmännyttan till reapris.) Åtminstone jag ser sambandet mellan den maniske asylförespråkaren Gustav Fridolins främjande av fortsatt vanvett och Fridolins moatjés karriär som projektledare hos NCC.

  SvaraRadera
 3. Hur ett sådant frenetiskt byggande påverkar priserna på svenska folkets viktigaste tillgång, bostäderna, tar han säkert inte upp. Det kan betyda en enorm krasch på bostadsmarknaden.

  SvaraRadera
 4. Journalist-kommentarer från exPressen's lögnmurvlar kan man lämna därhän.

  Här en mkt kompetent analys av kollapsen, inom byggandet och politikerkåren:

  "Politikerna har tappat greppet om bostadsfrågan"

  - I början på 1990-talet avskaffades den svenska sociala bostadspolitiken, och det skedde helt utan debatt. Nu står vi inför uppgiften att uppfinna den på nytt. Men det blir inte lätt, eftersom politikerna har tappat greppet om bostadsfrågan.

  Läs fortsättningen av artikeln här -
  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/politikerna-foerstar-inte-bostadsfragan-13648

  SvaraRadera
 5. Det är inte hitresta islamister som är det största hotet mot Sverige och svenska folket, det är dessa personer vars kroppar tagits över av utomjordingar. Mina vänner och bekanta skrattar åt min teori men skrattet fastnar i halsen när jag säger att min teori är minst sagt långsökt men de får gärna formulera en egen heltäckande. Vilket de inte klarar.

  Nu tror jag inte ens själv på min tes som jag använder som ögonöppnare för dem som ännu inte sett vansinnet i landet. Men faktum kvarstår att det är något främmande över dessa övergoda människor som avspeglar sig i deras ansikten likt nyfrälsta.

  SvaraRadera
 6. Varför är det så viktigt att Sverige tar emot asylsökande från länder som inte befinner sig i krig?

  SvaraRadera