torsdag 16 juli 2015

Teodorescus ledarsida fortsätter leverera
ett tidigare inlägg uppmärksammades hur Göteborgs-Postens ledarsida plötsligt har blivit relevant, vilket med all sannolikhet är ett resultat av att den tagits över av mycket skarpa Alice Teodorescu. Tidigare, liksom övriga större medier, innehöll sidan huvudsakligen poserande kring "främlingsfientlighet", prisande av "mångfald" och patetiska attacker mot SD, men numera tar den nästan dagligen upp verkliga problem och intressanta frågeställningar.

Igår skrev Håkan Boström om "Sanningen om tiggeriet", där han tar upp aspekter som annars endast lyfts av alternativ media. Han belyser också de lögner som etablerad media bjuder på:

"Den 18 juni publicerade flera stora tidningar ett TT-telegram med rubriken 'Studie om tiggare slår hål på myter'. I telegrammet refererades en norsk studie som slagit fast att det inte finns något organiserat tiggeri och att en tiggare i Sverige tjänar i snitt 130 kronor om dagen. Vad som inte uppgavs var att studien var gjord av en tankesmedja knuten till norska LO, en motsvarighet till svenska Arena Idé."

Boström ger en motbild:

"Stockholmspolisen uppskattade 2013 att tiggare kunde få in 300–500 kronor om dagen. I takt med att tiggarna blivit fler kan förtjänsten ha minskat. Men det kan ändå jämföras med att minimilönen i Rumänien ligger på cirka 2 500 kronor i månaden, före skatt."


Håkan Boström


Vi får ytterligare ett exempel på de aspekter som många aktörer vill förtiga:

"När regeringens särskilda samordnare för EU-migranter, Martin Valfridsson, tidigare i vår berättade att många tiggare tvingas betala för sin plats och att en del tvingas till prostitution så blev han genast hudflängd av vänstertidningen ETC för att 'sprida rykten'. Valfridsson har senare bekräftat den här bilden."

Han efterlyser fakta, istället för skönmålningar från främst vänstermedia:

"Behovet av fakta är akut. Polisen jobbar sedan november med att ta fram en samlad nationell lägesbild angående brottslighet kopplad till EU-migranterna. Det handlar både om romer som utnyttjas av sina landsmän och brottslighet som drabbar den inhemska befolkningen."

Samma dag fortsatte Susanna Birgersson sitt resonemang om "antirasismen", under rubriken "Antirasism i en teoretisk låtsasvärld". Hon bemöter Torbjörn Jerlerups fråga "Hur ska vi bekämpa radikala islamisters homohat om vi inte själva har nolltolerans mot islamhat?" med helt korrekta:

"Men argumentet är ogiltigt eftersom premisserna är helt andra än de förmodade. Radikala islamister låter sig nämligen inte bevekas av likabehandlingsprincipen. Islamisterna veknar inte av att islamkritik, såväl legitim och balanserad som stollig och hätsk, avlägsnas från det offentliga rummet. Tvärtom, just det är ju islamisternas mål: Ingen ska få kritisera islam, ingen ska få uttrycka sig nedsättande om profeten och de heliga skrifterna."

Istället för överdriven tolerans vill hon se:

"Kampen mot islamisterna i Sverige vinns genom att svensk lag upprätthålls i alla delar av landet, genom att politiker tar strid för alla medborgares friheter och rättigheter, genom att strypa tillflödet av offentliga medel till islamistiska organisationer."


Susanna Birgersson

Avslutningen blir ett slag mot personer av Jerlerups snitt:

" 'Den konsekventa antirasismen' är en teoretisk låtsasvärld där människors frihet garanteras av åsiktspoliser och värderingsövningar."

Jag vill understryka att mina positiva omdömen om GP:s nuvarande ledarsida sker vid en jämförelse med övrig etablerad media. Om man exempelvis på allvar hade velat ge förslag på motverkande av islamism i landet, skulle man ha nämnt den enda verkligt fungerande åtgärden; ett stopp för invandring av muslimer. I väntan på att den offentliga samhällsdebatten når dit, har vi en stor mängd alternativ media att vända oss till.
3 kommentarer:

 1. Edward Ulfertz16 juli 2015 19:01

  Hej Tobbe,
  Jag är prenumerant på GP och övervägde allvarligt att säga upp prenumerationen.
  Det enda som var läsvärt var serierna och korsordet (och ibland Malin Lernfelt).
  Men min fru behövde en morgontidning för att inte spilla morgon-kaffet på "finduken".
  Men sedan Alice tog över GP's ledarsida är den faktiskt värd sina pengar.

  Fast, Tobbe, jag håller inte med dig i sista stycket om att GP ska ge förslag på motverkande av islamism i landet.
  Pressen ska skildra verkligheten, sedan är det upp till folket att avgöra vilka åtgärder som ska vidtagas.

  Svenska folket behöver inga pekpinnar om "öppna hjärtan", svenska folket behöver fakta.

  mvh Edward

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, för min del behöver jag inga tips från dem om detta, men nu har tidningarna en ledarsida och dessa sidors uppgift är att förmedla tidningens hållning. Min poäng var att vi inte kan förvänta oss att, även om det sker en lovvärd svängning, dessa tidningar ska konkurrera med alternativ media om sanningen.

   Radera
 2. Ett stort steg framåt skulle vara om polisen upprätthöll utlänningslagen; UtlL 2 kap. 1 § "En utlänning som reser in i eller vistas i Sverige skall ha
  pass."

  SvaraRadera