torsdag 12 november 2015

Dagens bild: MetroSvårt politiskt korrekta Metro skickar ett uppfordrande budskap till svenskarna direkt på förstasidan. Tanken är förstås att, så att säga, sätta kostnaden för flyktingmottagandet i perspektiv och hävda att 60 miljarder kan vi gott bränna på stackars asylanter och anhöriga om vi kan bränna något mer på något så fånigt som julinköp. De flesta lär dock inse att hushållens och statens budgetar är två skilda saker. Den underliggande tanken är kanske att vi borde samla in de 75 miljarder som medborgarna så lättjefullt spenderar under juldagarna i skatt för att staten ska kunna finansiera fortsatt massinvandring. Det står i och för sig var och en fritt att redan idag välja bort julen för att kunna skänka till exempelvis UNHCR. Om man insisterar på att det viktigaste är att människor kommer till Sverige, kan man till exempel ersätta nyanlända för deras betalningar till smugglare eller ställa upp med hyran i något av Bert Karlssons boenden. Jag utgår från att storsinta personer som Malena Ernman och Niklas Strömstedt redan gör det. Det kan för övrigt tilläggas att de 75 miljarderna även omfattar vanliga utgifter som mat och kläder, precis som under vilken annan månad som helst.

Metros förstasida är dock rolig på ytterligare ett sätt. Vi minns alla att kostnader för flyktinginvandringen tidigare var helt omöjliga att beräkna och att det var rent omoraliskt att ens fundera i sådana termer. Att siffran sannolikt är högre och att den verkliga kostnaden för invandringspolitiken inte handlar om de direkta utgifterna är en annan sak.
4 kommentarer:

 1. Och 60 miljarder är som vanligt en väl underbyggd siffra!?

  SvaraRadera
 2. Hanif Bali

  På förekommen anledning: Den svenska julhandeln är inte 75 miljarder kronor. 75 miljarder är den totala siffran för all handel, mat, kläder, dryck, diskmaskiner, kylskåp, datorer, mobiler i december.

  En vanlig månad är handeln mellan 60-65 miljarder kronor. Med andra ord är merförsäljningen av julhandeln endast mellan 10-15 miljarder kronor.

  Därtill är dessa siffror omsättning. Vilket är helt barockt att jämföra med tex en kostnad. Schyffertonomics.

  500 000 är anställda inom Svensk handel, hela 20% av alla unga jobbar inom handeln. 200 miljarder skattekronor om året till staten. 11% av vår BNP. Så för all del, vill ni sabba Sverige ordentligt, sluta handla.

  SvaraRadera
 3. Börja ange kostnaden som del av statens utgifter i stället för som del av BNP. Då kanske folk hajar till!

  SvaraRadera