måndag 30 november 2015

Fransk media kampanjar mot Front National
"En stor majoritet av Nord-Pas-de-Calais invånare kan måndagen den 14 december vakna upp med en ordförande från Front National, utan att ha velat det."

Ovanstående ord är ingressen till en artikel med rubriken "Regionvalet: Varför en FN-seger oroar oss" i lokaltidningen La Voix du Nord. Att en majoritet i regionen skulle få en ordförande de inte röstat för är inte märkligare än att det största partiet i en demokrati får makten. I Frankrike gör dessutom systemet med majoritetsval i två omgångar att Front National missgynnas, då övriga partier på olika sätt försöker samarbeta i den andra omgången, antingen genom att det mindre partiet helt drar sig ur, eller genom att uppmana sina väljare att rösta på det parti som inte är Front National. En FN-seger i Nord-Pas-de-Calais-Picardie är möjlig därför att hela 42 procent nu uppger att de skulle rösta på partiets lista, som där leds av just Marine Le Pen.

Tidningen har delat in sin artikel, som upptar två sidor, i ett antal underrubriker som bjuder på de förväntade flosklerna:
- "Därför att vi inte delar samma värderingar"
- "Därför att Front National saknar erfarenhet"
- "Därför att Front National motsäger sig själva"
- "Därför att Nord-Pas-de-Calais är en naturligt öppen region"
- "Därför att Front National hotar den nordliga solidariteten"

I RTL:s radiosändning kommenterar Marine Le Pen tidningens agerande:
Som vi vet är sådana mediekampanjer inte unika för Frankrike. Säga vad man vill om La Voix du Nords angrepp, men det är åtminstone något mindre vulgärt än våra svenska motsvarigheter:
Precis som i Sverige påstår sedan samma medier att Front National vill begränsa deras yttrandefrihet genom att dra in bidrag, men de verkar som vanligt inte förstå att de spottar en stor del av de egna läsarna i ansiktet. Front Nationals vice-president Florian Philippot kommenterade historien:

"La Voix du Nord kommer att förlora alla sina patriotiska läsare och kommer sedan gråta. En tråkig historia. Endast professionalism lönar sig."
3 kommentarer:

 1. Hmm. Det nämns att tidningen spekulerar i att dess bidrag ska dras in. Är det alltså lika illa i Frankrike som i Sverige att PK-media inte kan ta ut ett pris för produkten så att verksamheten går runt utan förlitar sig på bidrag från skattebetalarna? Förstå mig rätt, på sätt och vis är det ju bra att folk inte vill betala ett högre pris för PK-alstren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I en försvarsartikel går tidningen till motangrepp och hävdar att de nämnda beloppen går till den regionala tv-kanalen Wéo som till 34 procent ägs av Voix-du-Nord-gruppen och att tidningen därför endast får 34 procent av pengarna. Men i stort sett stämmer det att de mottar bidrag (som de själva kallar "produktionshjälp") från Regionrådet.


   Radera
 2. Tja, vad skall man säga, det finns många likheter mellan Frankrike & Sverige, på mer än ett plan.

  SvaraRadera