söndag 29 november 2015

Naken skildring av varför romer vill till Sverige
Det är ofta lätt att glömma att det i Sverige också finns riktiga journalister, reportrar som anstränger sig för att ge inblickar från olika hörn av världen. I dagens Expressen förekommer ett sådant reportage från Rumänien. Tidningens syfte verkar i och för sig vara att förklara varför romer tar sig till Sverige genom att bjuda på en bild av misär, men beskrivningen av situationen sker utan skygglappar. Texten handlar till stora delar om smuts och droger, men bjuder också på intressanta kommentarer just om varför Sverige är en attraktiv destination. Bostadsområdet som reportern Magda Gad besöker skildras med en ovanlig öppenhet:

"Det är samma dag som de snodde balkongen. De tog ner den och sålde den som metallskrot. 60 kilo för 65 spänn."

"Det regnar sopor och kanyler från mörka fönster. Utslitna människosjälar rids av inre demoner, romska maffior och korrupta politiker. Barn knarkar, har hiv och tar sina liv."

Den 78-åriga kvinnan Elena berättar:

- Under Ceausescu bodde det militärer här och då var det ordning. Det växte rosor mellan husen. Nu är det bara de lataste, de fattigaste, de som inte jobbar och knarkarna som är här. En dag när jag hade handlat mat och stod här med nyckeln och skulle låsa upp kom en zigenare och slet mina pengar ur handen på mig.

En 46-årig rom berättar att alla nu menar att det är Sverige som gäller:

" – Det finns många här som har varit i Sverige men dom kommer inte säga till dig vad dom gjorde där, att dom har varit där och stulit.
– Vad ska du göra i Sverige då? frågar jag.
– Jag ska stjäla! Jag skulle aldrig tigga, jag vill jobba eller stjäla. Och träffa kvinnor, det finns många singelkvinnor där, det har mina vänner sagt.
– De är kanske singlar för att de vill vara det.
– Nej, nej, dom är singlar för det finns inga riktiga män i Sverige!
Han skrattar raspigt och undrar om han kan flytta in i min lägenhet i Stockholm.
– Om du och jag var ihop i Sverige så kunde du hjälpa mig med nya tänder."

Ett par i området har varit i Sverige:

" – Vi har varit i Stockholm och stulit. Vi körde på "chans", tog plånböcker och hoppades hitta pengar i dom. Det gick bra. Kunde bli 3000 kronor på en dag.
Även efter att de betalat beskyddarpengar blev förtjänsten schyst. Den andra metoden är att först spana in hur mycket folk har i plånböckerna genom att hålla koll när de tar upp dem för att betala. George skjuter ut bröstet så att tigern på t-shirten stirrar på mig:
– Att vara tjuv är ett yrke som kräver kunskap. Och jag stjäl inte från fattiga, jag tar bara mobiler från såna som ser ut att kunna köpa nya.
– Men många har ju bilder i sina mobiler. Kanske bilder på sina barn som inte går att ersätta. Och alla telefonnummer. Tänker du inte på det?
– Nä, sånt tänker man inte på. Stjäla är som sex, när man håller på så tänker man inte på nåt annat."

Vi får av denne "George" också veta:

– Först ska vi vara några veckor i Tyskland och stjäla och träffa en rumänska som jobbar där på en dansklubb. Sen åker vi till Sverige!

Tack för att ni valde Sverige. En Robert har också besökt vårt land:

– Vi åker dit vi hör att det är bra. Spanien, Tyskland, Österrike ... nu är Sverige bra. Svenskar är snälla, har pengar och det är låga straff. Och fängelserna är fina.
– Hur vet du det?
– Jag har suttit i fängelse i Sverige i fyra månader. Det var bra, bättre än att bo här.

– Du sa att svenskar är snälla, vad menade du med det?
– Om dom kommer på en när man har handen i deras väska så kan man prata med dom och förklara varför man stjäl och då förstår dom.
– Och varför bodde du på Mariatorget?
– Mariatorget är bra för att unga tjejer går dit på kvällarna och blir fulla och då är det enkelt att ta deras mobiler.

Ytterligare en person, Marin, förklarar hur romerna väljer destinationer:

– Folk härifrån reser runt i Europa, Magda. Dom är inte bara i Sverige. När dom hör att det är bra på en plats så åker dom dit, om det finns pengar och om straffen är låga.

Läs gärna hela reportaget. Det borde varenda politiker och medieposör i Sverige göra. Kanske är det inte en bra idé att vara ett så attraktivt land som möjligt för denna grupp.

3 kommentarer:

 1. Det som indirekt avslöjas är att vår politiska oledning bjuder in xqz#brrrr...
  Vår politiska oledning förstör Sverige för det svenska folket.
  Vår politiska oledning tjänar utländska herrar.

  SvaraRadera
 2. Hjälp med nya tänder önskas minsann. Absolut, 50 nystulna spänn kostar det. Det har Reinfeldt och Miljöpartiet sett till.

  SvaraRadera
 3. Det kommer snart finnas i en del av Sverige nära dig fylld med knarkande muslimer och folk från Afrikas horn Det är det Löfven och Romson inte fattar att det är ett Apartheid samhälle i Tredje välden dom bygger. Som är väldigt lik den rumänska slummen. Så det blir nog mer tårar från Romson sida.

  SvaraRadera