tisdag 1 december 2015

SCB: Sverigedemokraterna ökar kraftigt


Statistiska centralbyrån, som genom sitt stora antal tillfrågade anses ha störst tillförlitlighet, redovisar idag den senaste undersökningen av väljarsympatier. De bakre staplarna visar resultatet från maj i år.

Det första som slår en är naturligtvis att det enda partiet som har växt bortom felmarginalen är SD. Samtidigt sjunker stödet för de två stora traditionella maktpartierna, varifrån SD hämtar huvuddelen av sina röster. S och MP har knappast gynnats av att sitta i regeringen, en utveckling som i och för sig är vanlig, men i detta fall sannolikt också beror på deras usla företrädare och allmänna tafatthet. Lite intressant är också att Vänsterpartiet som vanligt är helt oförmöget att attrahera missnöjda socialdemokrater.3 kommentarer:

 1. "Statistiska centralbyrån, som genom sitt stora antal tillfrågade anses ha störst tillförlitlighet".

  Anses var ordet. Hur stort antal du än har spelar det liten roll om du sedan använder felaktiga algoritmer när du gör rådatan till statistik. SCB brukar ha lika stora fel som de övriga telefonbaserade bolagen.

  //Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jag helt medveten om. SCB:s resultat får vi se som SD:s nuvarande miniminivå.

   Radera
 2. För att kunna observera förändringar av väljarpreferenserna måste man tillfråga samma personer från gång till gång. Jag blev tillfrågad för två år sen och svarade att jag röstat/skulle rösta på SD, sen dess blir jag inte tillfrågad mer. Däremot ingår jag i SCB:s arbetskraftsundersökning. De ringer ett par gånger om året.
  Så helt klart manipulerar SCB på de sätt de kan utan att uppenbart ändra siffrorna.

  SvaraRadera