onsdag 3 februari 2016

Ännu ett försvar av åsiktskorridoren
När personer inom medieetablissemanget försöker analysera och säga något om till exempel politisk korrekthet eller åsiktskorridor, blir resultatet oftast märkliga och felaktiga tankegångar, eftersom deras position gör det omöjligt för dem att riktigt förstå dessa fenomen. De brukar till exempel hävda att det absolut går att diskutera invandring och att det görs hela tiden, eftersom de själva får vad som helst publicerat som förespråkar omfattande asylinvandring. Den som endast uttrycker politiskt korrekta åsikter förstår helt enkelt inte riktigt på vilket sätt debatten begränsas och för vilka människor. När Malin Ullgren idag skriver om åsiktskorridoren i DN, tar hon avstamp i Folkets demonstration, och tillmälen dyker upp tämligen omgående:

"En ganska bra bild av fascism. Ingen är trygg, utom de som för stunden äger det fascistiska våldet. Det fanns en självklarhet i flaggfascisternas rörelser. Den stora gatan tillhörde dem."

Det blir svårt att riktigt ta en text som använder "fascism" och "fascister" på detta sätt på allvar. Tendensen fortsätter sedan, men det intressanta är den helt felaktiga slutsatsen som kommer ur Ullgrens speciella perspektiv:

"Det känns tryggt att vara högerextremist i Sverige 2016. Inte för att de flesta svenskar är sugna på fascism, särskilt inte om man tänker efter lite grann och slutar inbilla sig att man skulle bli en vinnare i ett våldsamt och auktoritärt samhälle. Nej, högerextremisternas upplevelse av momentum kommer ur flera års systematisk erodering av anständighetsgränserna. Folk på alla möjliga nivåer i samhället har bidragit: politiker, journalister, medborgare som på Facebook vräker ur sig hat mot allt från feminism till asylsökande."

Så kanske det kan upplevas för en södermalmsbo på en tidningsredaktion, men jag menar att det nog i själva verket förhåller sig precis tvärtom. Det är snarare på grund av att debatten har tystats och förvridits, som glädjen och frihetskänslan infinner sig när vi börjar se sprickor i muren och internet har gett även oliktänkande nya möjligheter att uttrycka sig. Det är dessutom festligt att Malin Ullgren, som ska komma att säga att det inte finns någon åsiktskorridor, samtidigt vill upprätthålla det hon kallar "anständighetsgränser", vilket ju bara är en omskrivning för åsiktskorridorens väggar. Det känns bra att vara "högerextremist" eftersom samhällsutvecklingen bekräftar att vi har haft rätt hela tiden. Motsägelserna fortsätter:

"Jag skulle vilja be alla som i djupet av sina hjärtan vet att gränserna är farligt framflyttade att sluta bidra till vanföreställningar om åsiktskorridorer och ”elitens förtigande av sanningen” att inte tala eller skriva på det sättet en enda gång till."

Tanken på en åsiktskorridor är alltså en "vanföreställning", trots att Malin Ullgren vill be folk att inte ens tala eller skriva om själva åsiktskorridoren. Hon visar sedan ännu en gång att hon inte riktigt förstår vad det handlar om:

"Att man har debatterat med någon, blivit motsagd eller inte fått kärlek för sina åsikter är inte detsamma som att något har varit förbjudet. Men det kanske har känts skönt att tala om åsiktskorridor, för det är jobbigt när man känner sig impopulär, eller så kanske man alltid har tyckt våldsamt illa om feminister eller socialliberaler eller vänster, eller vad det nu kan vara."

I verkligheten handlar förstås åsiktskorridoren inte om att man blir motsagd eller "inte får kärlek", utan om att vissa åsikter helt har motats bort från offentligheten så att de inte ens har kunnat bli motsagda. Människor har förlorat sina arbeten på grund av icke önskvärda åsikter och yttranden. Jag får intrycket att Malin Ullgren vänder sig till sina kollegor, där hon antagligen tycker att personer som Sakine Madon eller Anna Dahlberg har rört sig på förbjuden mark:

"Men när man nu ser vad som händer, när man ser att högerextremisterna försöker mobilisera människor genom att hänvisa till konspirativa idéer om hur pk-Sverige har 'förtryckt vanligt folk' och 'förtigit sanningen' – visst vet man väl då att man, om man känner ansvar för landets framtid, aldrig ska utnyttja sådana falska påståenden igen? Visst vet man det, innerst inne?" 

Det är uppenbart att Malin Ullgren vill återupprätta en åsiktskorridor som hon tycker har vidgats lite väl mycket. Dessvärre för henne, och desto bättre för landet, har nog fördämningarna brustit och pendeln äntligen börjat svänga åt andra hållet.
9 kommentarer:

 1. Det här var kanske en tankeövning för henne. Erodering av anständighetsgränserna, framflyttning av gränserna – nyspråket behöver nya begrepp när de andra blir utnötta / igenkända / diskrediterade (i det här fallet "normalisering").

  SvaraRadera
 2. "Det fanns en självklarhet i flaggfascisternas rörelser. Den stora gatan tillhörde dem."

  "Flaggfascister" var ett nytt lustigt ord som Malin Ullgren säkert hoppas på att hon blir uppmärksammad och hyllad för. Vad är det för sorts fascister? fascister som flaggar för diktatur och en enväldig stark ledare och folkets underkastelse under denne? Eftersom jag inte alls förstår journalisternas kryptiska nysvenska googlade jag bilder på Folkets demonstration men kunde inte finna varken hakkorsflaggor, flaggor med hammaren och skäran (den röda fascismens symbol), IS-flagga eller någon flagga med fasces (= sammansatt knippa av björk– eller almspön. Dvs Mussolinis partisymbol).
  Inte heller några plakat med budskap om utrotning av något folkslag eller att Rosenbad skulle stormas och Åkesson utses till envåldshärskare. Inte ens speciellt många "rasistiska" svenska flaggor fanns där men det räcker väl med EN ENDA svensk flagga för att kulturmarxistiska journalister med paranoida fantasier ska få vittring på neofascister i varenda buske.

  Hur kan man se något sorts fascistiskt budskap i skyltar med texter som:
  "Vi kräver trygghet"
  "Vi kräver gränskontroller"
  "Vi kräver ansvar"
  "Avgå!"
  "Stoppa apartheid mot infödda svenskar"
  "Det räcker NU!"
  "Svek-alliansen"
  "Merkel, Löfven, Juncker -Folkförrädare".

  Man är antingen mytoman eller lätt efterbliven eller mentalt rubbad om man ser vanlig fascism eller "flaggfascism" i sådana skyltar.

  Ett mycket konkret exempel på att det finns en åsiktskortidor är när tidningarna stängde ner sina kommentarsfält som de kallade för "pissrännor" för att det var vanliga "pissiga" medborgare som kommenterade och inte kunde eller ens ville hålla sig inom pk-zombiernas "anständighetsgräns".

  Stig

  SvaraRadera
 3. När Sverigevänner kommenterar  under pseudonym på alternativa medier kallas de för "troll" som det är okej att förfölja med hjälp av de kriminella elementen inom Researchgruppen. Men när Sverigevänner går ut i en demonstration och visar sina ansikten (istället för att maskera sig och beväpna sig som vänstern) kallas de för " flaggfascister", neofascister och "fega uslingar". Så hur ska då Sverigevänner uttrycka sin rädsla, frustation och avsky utan att vara varken "troll" eller "fascistiska fega uslingar"? Svaret är enkelt: Knyt näven i fickan tills du inte står ut längre och antingen gör som Peter Mangs i Malmö eller går med i en underjordisk militant rörelse som sitter i skumma lokaler och polerar sina vapen och gör nattliga räder mot allt och alla de tycker illa om, ungefär som de kriminella invandrargängen i förorterna. De politiskt korrekta tycks vilja driva utvecklingen åt det hållet men allra helst vill de förinta hela den Sverigevänliga rörelsen och det enda sättet att lyckas med det vore att mörda alla Sverigevänner och Sverigedemokrater vilket de naturligtvis vill men de har ju den där "anständighetsgränsen" och hoppas därför på att extremvänstern ska göra det jobbet åt dem. Det är därför de hetsar och stigmatiserar på detta sätt som i synnerhet Mona Muslim är expert på. De är mycket väl medvetna om att inom extremvänstern finns många  psykopater och potentiella mördare som är lätta att trigga igång.

  Stig

  SvaraRadera
 4. Korrekt analys - en real beskrivning av vad stupröret, korridoren, tuben, kameraderiet inte kan och inte vill förstå, att det "objektiv" journalismen, som ska spegla verkligheten, under för långa tider varit instängda i sin egen föreställning och pekat finger åt allt, som inte varit ideologiskt renrasigt, och med tiden blir det så klart inavel av
  föreställningar om hur världen borde vara, det kan bara sluta på ett sätt, som i DDR, (jmfr muren).

  Kommentar:

  "När personer inom medieetablissemanget försöker analysera och säga något om (åsiktskorridor), blir resultatet oftast... felaktiga tankegångar, eftersom deras position (perspektiv) gör det omöjligt för dem att riktigt (realt) förstå dessa fenomen (andra synsätt än sitt eget).

  S.W Det är naturligtvis samma fenomen i alla slutna kretsar, det som är gatan, verkligheten, för gemene man, väljarbasen, utanför korridoren, är en större grupp individer än korridoreliten, och sedan är det bara en fråga om när, det brister (i den demokrati)

  "De brukar till exempel hävda att det absolut går att diskutera invandring och att det görs hela tiden, eftersom de själva får vad som helst publicerat som förespråkar omfattande asylinvandring."

  S.W Självmål, de gör sig till företrädare för alla övrigas diskussion, rätten till sitt grundlags-skyddade fria ord, så länge det är det själva som återspeglar det samma. Det är inte bara blindhet, utan ett viss mått av arrogans. problemet som uppstår är ju att om man stämplar allt som inte passar in i den egna föreställningen som "hatsajter" för det finns ju hatsajter, så uppstår ett vakum, dvs man klassar allt som hatsajter, och vem skulle inte bli lite upprörd av att bli klassad som en simpel hatare, om vederbörande bara har en åsikt som avviker från en viss smalspårig norm. Argument ska alltid prövas och försöka falsifieras, det är inte hat, det är sund vetenskaplig grundsyn, emellanåt får korridoren skärpa sina argument, emellanåt revidera. genom en mer internationellt ärlig löpande dialog, hade denna situation aldrig uppstått, det blev muren del 2.
  Ett paradigmskifte för hela Europa.

  "Tear down this wall!"
  Ronald Reagan in West Berlin, June 12, 1987
  https://en.wikipedia.org/wiki/Tear_down_this_wall!

  S.W

  SvaraRadera
 5. "Den som endast uttrycker politiskt korrekta åsikter förstår helt enkelt inte riktigt på vilket sätt debatten begränsas och för vilka människor."

  S.W Att något så självklart ska behöva påpekas, och vad värre är, när man murar in sig i en hörna, så förstår ju inte heller läsarna, åsiktsmonopolets uppfattning. Detta är i grunden en fråga om stipulativa eller intentionala språkakter, dvs om det är ett öppet samtal (dialog) eller envägs. Sluter sig korridoren till den milda grad att de själv inte ens inser sitt eget fängelse, blir de så klart enbart stipulativa språkakter inkluderat förnekelse.

  Kognitiv dissonans
  en plågsam skepsis/misstro som präglas av inre motsägelser vad gäller offrets inställning till våldsverkaren. (eller tvärt om)

  Boken, 1984 beskriver hjärntvätt från totalitära regimer där Orwell inför termen 'dubbeltänk' för inre motsägelser.

  Dubbeltänk är inte logiskt, men en vanlig försvarsmekanism för att orka med att ständigt bli bedragen, undertryckt, anklagad och misshandlad.

  Offer använder sig av dubbeltänk, eller kognitiv dissonans, som till viss del är ett undermedvetet försök i att föra samman motsägelsefulla påståenden och beteenden som den störde individen, som tagit över deras liv. Orwell förutser ett dystopiskt samhälle med en liten avlägsen elit som lägger all energi på att revidera tidigare fakta och att kontrollera gräsrötternas tankar.

  http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=821

  S.W

  SvaraRadera
 6. Här kan man jämföra med Försvarsmekanismer

  Förnekande
  Bortträngning
  Affektisolering
  Förskjutning
  Självbestraffning (Motsats till förskjutning)

  Verklighetsförvrängning
  Nedvärdering (ge andra överdrivet neg egenskaper
  Idealisering (upphöja överdrivet positiva egenskaper) Omnipotens (överskatta, tro sig ha speciella gåvor)

  Reaktionsbildning
  Projektion
  Identifikation (motsats till projektion)
  Regression
  Regression (gå tillbaka till ett tidigare stadium)
  Klyvning (splittring)
  Klyvning (målkonflikt -> förneka motstridig fakta)
  Splitting endast en väg ges medveten närvaro
  dissociation

  Intellektualisering
  Rationalisering
  Annulering (ordbruk som slätar över störande tankar)
  Humor (ligger nära annulering)
  Kompensation
  Eskapism
  somatisera, förkroppsliga psykiska problem
  Sublimering förbjuden sexualitet omvandlas acceptans

  Enligt psykoanalytisk teori, men förträngningsmekanismer finns inom all psykologisk/psykiatrisk diagnostik.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rsvarsmekanism


  S.W

  SvaraRadera
 7. "När Malin Ullgren idag skriver om åsiktskorridoren i DN, tar hon avstamp i Folkets demonstration, och tillmälen dyker upp tämligen omgående"

  MU "En ganska bra bild av fascism. Ingen är trygg, utom de som för stunden äger det fascistiska våldet"

  "det intressanta är den felaktiga slutsatsen som kommer ur MUs speciella perspektiv"

  MU "Det känns tryggt att vara högerextremist i Sverige 2016."

  "Så kanske det kan upplevas för en södermalmsbo på en tidningsredaktion, men jag menar att det nog i själva verket förhåller sig precis tvärtom."

  S.W Sannolikt - otryggheten är stor, på grund av att den situation på gatan som råder, är ett resultat av tidigare åsiktskorridor, det är inte direkt samma osannolika uppvaknande i våra grannländer, i vart fall inte Norge, Danmark eller Finland, som inte är lika högmodiga som Svensk elit.

  "Det är snarare på grund av att debatten har tystats och förvridits, som glädjen och frihetskänslan infinner sig när vi börjar se sprickor i muren och internet har gett även oliktänkande nya möjligheter att uttrycka sig."

  S.W Korrekt, viss skadeglädje unnas de förnekade, bortstötta misshagliga, som peststämplats som paria, och nu är det väl mest DN som vrider sig i ångest, det är nästan plågsamt att se.

  "Det är festligt av MU.... att det inte finns någon åsiktskorridor, samtidigt vill upprätthålla det hon kallar "anständighetsgränser", vilket är en omskrivning för åsiktskorridoren."

  S.W närmast anulering :-)

  MU "Det känns bra att vara "högerextremist" eftersom samhällsutvecklingen bekräftar att vi har haft rätt hela tiden."

  S.W ja självmotsägelse, det känns knappast bra att dels bli utmålad som extremist, av en extremist, som påstår att det känns bra, att extremisten försatt menigheten i ett inmålad hörn, som aldrig borde ha uppkommit, ingen är glad, extreminster som menighet, är alla olyckliga, av korridoren, även efter den rämnat.

  MU "att gränserna är farligt framflyttade att sluta bidra till vanföreställningar om åsiktskorridorer"

  S.W vanföreställning som sagt.

  MU ”elitens förtigande av sanningen” att inte tala eller skriva på det sättet en enda gång till."

  S.W världsklass, nu gäller det att inte tryckta tillbaka för mycket, det bästa är ett milt överseende, så jag bästa kulturskribent, vi förstår att du har ångest, och kanske hela din arbetsplats. Tänk på de stackars tyskarna, först en orättvis fred, sedan ekonomisk kollaps, sedan kidnappade av en galning som körde landet åt fanders, som skyllde på folket, sedan skam och leva med en historisk skuld.

  "Tanken på en åsiktskorridor är alltså en "vanföreställning"... som inte ens (gå att)tala eller skriva om"

  :-) Jo - ångest är det.
  S.W

  SvaraRadera

 8. "I verkligheten handlar åsiktskorridoren inte om att man blir motsagd eller "inte får kärlek", utan om att vissa åsikter har motats bort från offentligheten så att de inte ens har kunnat bli motsagda."

  S.W Kärnfullt.


  "Människor har förlorat sina arbeten på grund av icke önskvärda åsikter och yttranden."

  S.W tragiskt. MU vet nog inte hur det varit att inte tillhöra korridorgänget, dvs att vara utanför bubblan, och sas bli utsatt för resultatet och effekten av korridoren, dvs att det förespeglade inte stämmer med verkligheten, och varför försök att till en alternativ uppfattning, innebär endera tystnad eller en rasiststämpel, det är ju exakt så extremism fungerar, och så skapar man en split, är du inte med oss är du mot, och då är du en dissident som ska fördömas, genom att förverka din sociala status, jösses, några har säkert blivit mer extrema, i brist på alternativ, men de flesta som stämplas som "hatare" är så klart inga hatare, utan vanliga människor som inte haft någon part att föra ett samtal med, utom då SD, så det är ju lite tragiskt, hur man lyckats stämpla de som haft en röst som "hatare" och fått för sig att de som hållit tyst, var med i korridoren, nä, det fanns inga bryggor för intentionellt uppriktig dialog och förståelse, mediaeliten erbjöd en väg, och alla andra, inte bara de mest extrema, stämplades med samma stämpel, paria.

  "Malin Ullgren vänder sig till sina kollegor, där hon antagligen tycker att personer som Sakine Madon eller Anna Dahlberg har rört sig på förbjuden mark"

  S.W hon har en arbetsorder, för endera måste DN vara tyst, svänga eller hålla kvar, just nu lider man av en målkonflikt, se klyvning/splittring.

  MU "Men när man nu ser vad som händer, när man ser att högerextremisterna försöker mobilisera människor genom att hänvisa till konspirativa idéer om hur pk-Sverige har 'förtryckt vanligt folk' och 'förtigit sanningen'"

  S.W Gatans parlament är det samma genom alla tider, att ens situationen, sann eller falsk, har uppstått, har ju en orsak:
  - människor är missnöjda med läget (verkligheten)
  - läget har inte blivit som utlovats (flykting=vinst)
  - analysen/beskrivningen av läget från tex DN stämmer inte med vad man ser, dvs det är vad som inte beskrivs som är centralt, och då uppstår alternativa forum, den sitsen har så klart DN bidragit till, och den som var tidigast ute, som har rak rygg, är Janne Josefsson.


  "Dessvärre för MU...har nog fördämningarna brustit och pendeln äntligen börjat svänga åt andra hållet."

  S.W det var nog en underdrift.

  Pedagogisk och balanserad beskrivning för att komma från en "hatsida" :-) (humor är det enda som fungerar i denna skruvade värld.


  Tolkning och beskrivning går att förstå för alla, inkl extremister, utom möjligen då för de som är kvar inne i korridoren med genuin ångest. Det är psykologiskt mycket intressant, hur höga skydden är, och hur ont det gör när knoppar brister, i slutändan slåss man ju för sin status och sin position, och är nog helt medveten om att man ogärna skulle vilja byta yrke med lärare, poliser, socionomer, sjuksyrror eller vanliga invandrarjobb som städare. S.W

  SvaraRadera
 9. Tänk om några STALINIST skribenter fått medhåll från den vanliga gräsroten,nu tävlar dessa skribenter i föreningen för inbördes beundran att kalla allt och alla för högerextremistisk rasister och facister.Dessa ord har nu förlorat all innebörd och enbart blivit till att använda då argument saknas.Ingen normal SVENSK bryr sig om att bli kallad rasist längre.

  SvaraRadera