lördag 14 maj 2016

Filip Dewinter (VB) ger en lösning på fängelseproblematik

I ett anförande i det federala parlamentet presenterade Vlaams Belangs Filip Dewinter en lösning på överbefolkningen i belgiska fängelser. Den direkta anledningen till debatten är en strejk som brutit ut bland fångvaktare, vilket man har löst temporärt genom att kalla in poliser och militärer.

Belgiens justitieminister Koen Geens, från det kristdemokratiska partiet CD&V, vill minska fängelsepopulationen genom att i större omfattning döma till fotboja och andra alternativa straff, samt öka antalet förtida frigivningar. Filip Dewinter menar att en mer logisk lösning är att låta dömda med utländskt medborgarskap avtjäna sina straff i hemlandet. Observera att i de siffror han nämner ingår inte utlandsfödda med belgiskt medborgarskap.

N-VA är ett parti som ingår i regeringen, och eftersom det säger sig vara flamländsk-nationalistiskt blir det ofta en måltavla för Vlaams Belang, som ser sig som Flanderns enda verkliga nationalister.

En bit in i klippet har Vlaams Belang klippt bort premiärministerns svar och den senare delen av Filip Dewinters anförande är alltså en replik på premiärministerns inlägg.1 kommentar:

  1. Eurostat har publicerat statistik på kostnaden för häktade och internerade inom unionen. Om inte mitt minne helt sviker mig så kostar en fängslad i Rumänien och Bulgarien under €10/dygn och i Sverige €500 - 600. Vi kanske borde kanske "outsorca" straffen för ofränder. Även om vi betalar dessa länder dubbla pengen så sparar vi 5 kkr/dygn.

    SvaraRadera