torsdag 26 maj 2016

Yougov: MP nere på 2,8 procent


Grafik: Metro

I den senaste undersökningen från Yougov, genomförd på uppdrag av Metro, är den mest uppseendeväckande förändringen Miljöpartiets ras från 5,4 procent till 2,8 procent, en bra bit under riksdagsspärren. Utvecklingen är inte särskilt förvånande, men jag tror inte att vi kan räkna med att den håller sig fram till valet 2018. Partiet har fått mycket negativ publicitet den senaste tiden och lär göra allt som står i dess makt för att vända trenden. Möjligen kan även det nya språkröret Isabella Lövin få förtroendet för partiet att återigen öka. Däremot tror jag inte att regeringens arbete kommer att bli bättre, vilket gör att det finns ett hopp om fortsatt låga siffror för både Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Vi ser också att det finns tre jämnstora partier, där SD är störst, en bild som Yougov har gett tidigare. Alliansen är naturligtvis långt från en egen majoritet och kommer med all sannolikhet så förbli. Det aktualiserar ännu en gång frågan om vad Anna Kinberg Batra egentligen tänker göra 2018. Jag vill påminna om den lilla läsarundersökningen till höger på denna sida.
3 kommentarer:

 1. Lite märkligt är det att, i ett land där socialister och kommunister har en knapp tredjedel av väljarnas förtroende, man klamrar sig fast vi taburetterna. Ännu märkligare är det att den icke-socialistiska majoriteten inte kommer till skott.

  Nu är väljarnas minne behagligt kort för politiker men jag undrar om inte SD gjorde mer skada än nytta med debaclet om NATO-avtalet. För varje ros har det varit ett fång ris från personer som borde tillhöra deras kärnväljare. Om inte annat så är det oerhört valhänt hanterat.

  SvaraRadera
 2. Varför saknas alternativet
  Alliansen vill inte regera landet utan sitta i ständig opposition men leva ekonomiskt av politiken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag tror nog för gott om människor för att ens ha föreställt mig det scenariot...

   Radera