torsdag 22 september 2016

Lisa Bjurwalds tur att posera kring bokmässan

Ett tag undrade jag vad Lisa Bjurwald höll på med numera. För många år sedan var hon en given gäst när "högerextremism" skulle diskuteras, men det enda jag har sett av henne på senare tid är hennes medverkan i "ABpodden" på Politism, där hon pladdrar om "Snoppchock i medierna" och "Snyggast i Almedalen" med bimboredaktör Margret Atladottir.

Det är därför inte förvånande att hon vill försöka återta en plats på denna arena, vilket hon idag verkar vilja göra i Expressen under rubriken "Därför bojkottar jag Bokmässan". Den har i och för sig redan startat, utan att någon undrade var Lisa Bjurwald höll hus, men nu får vi i alla fall veta att hon inte tar sig dit och alla otåliga frågor om varför kan därmed besvaras. Personligen tror jag inte alls på att hon verkligen bojkottar den, utan att hon inte hade lust eller på andra sätt var förhindrad, men dessutom såg en möjlighet till få lite välbehövlig publicitet.

Nåväl, hennes avståndstagande från mässan beror förstås inte på att kommunister och islamister som vanligt deltar, utan på att den i år tydligen också ska bjuda på "nazister". Eftersom det var nytt för mig, frågade jag henne vilka dessa var och vad de hade skrivit, men jag har ännu inte fått något svar. Den enda större nationalsocialistiska publikation jag känner till är Nordfront, men den är inte anmäld som deltagare. Vi får först, helt enligt det vanliga mönstret, en anekdot som ska illustrera det hemska och sedan kopplas ihop med den egentliga måltavlan:

"I fredags avled en ung finsk man, mördad av nazister som hade hoppat på hans huvud och sedan filmat honom liggandes medvetslös i en pöl av blod. Attacken skedde på öppen gata mitt i Helsingfors. Enligt uppgift är 28-åringen det första offret för politiskt våld i Finland på flera decennier, men du har troligtvis missat det." 

Nej, det har vi inte missat, eftersom en sådan händelse slås upp mycket större än de flesta mord som numera är vardag i Sverige. Kring händelsen i Finland finns ett antal frågetecken, och är juridiskt knappast att beteckna som just mord, men den stora frågan är förstås vad den har med Bokmässan i Göteborg att göra. För att förklara det hade Lisa Bjurwald kunnat nöja sig med att helt enkelt kalla alla för "nazister", men hon gör en mer specifik och relativt ny tolkning:

"Gärningsmännen tillhör samma nordiska grupp som halvhjärtat döljer sig bakom en viss svensk tidning – en tidning som i dag tar plats på norra Europas största bokmässa."

Organisationen som åsyftas lär vara Nordiska motståndsrörelsen, men eftersom varken de eller Nordfront deltar, blir det helt obegripligt vilken tidning på Bokmässan som de står bakom. DN är där, liksom Expressen och ETC, men bakom dem står väl ändå inte NMR? Jag tramsar förstås nu, eftersom jag är mycket medveten om att den enda aktör som attackeras på detta sätt är AlternaMedia och Nya Tider, men ingen av bokförlagets eller tidningens medarbetare tillhör NMR.

Det senaste numret av verklighetens Nya Tider
kommer att delas ut på Bokmässan.Vi vet att medieetablissemanget som en man har bestämt sig för att benämna Nya Tider "nazistisk", men Lisa Bjurwald kallar sig trots allt för "expert på högerextremism", vilket rimligen innebär att hon vet att hon ljuger. Man skulle alltså kunna förvänta sig någon form av mer seriös etikett eller indelning, där "nationalsocialistisk" helt enkelt är fel i sak. Som jag har påpekat många gånger förut handlar det inte om något partiorgan, utan en nyhetstidning, där all illvilja från etablissemanget kommer ur att tidningen bland annat rapporterar om negativa konsekvenser av invandringen.

Om man nu med epitet måste fördöma sådana granskningar, hade man kunnat nöja sig med det vanliga "högerextrem". Personligen blir jag inte särskilt kränkt av detta begrepp, för även om ordet är fantastiskt missvisande i sig, vet vi att det används om det mesta som är gott och vackert här i världen. Om partier som Vlaams Belang, FPÖ och Front National kallas "högerextrema" av det samlade etablissemanget, duger ordet gott även för mig. Nåväl, i sin text ska Lisa Bjurwald visa att det minsann inte bara är våldshandlingar som hon motsätter sig:

"Helgen såg Tyskland, ett land som länge lyckades hålla den politiska extremhögern stången, rösta in ett högerpopulistiskt parti i Berlins representanthus. I Sverige överväger ett liberalt parti att sparka sin mest profilerade företrädare för att denna uttryckt nolltolerans mot rasism. Samtidigt står oppositionsledaren Anna Kinberg Batra i TV4 och uppmanar folket att 'sluta demonisera Sverigedemokraterna'. Halva USA vill se Donald Trump som president. Samma sak i Frankrike där demagogen heter Marine Le Pen."

En expert i ämnet borde förstås kunna se skillnader mellan SD, Donald Trump, NMR och Nya Tider, men likt de flesta som släpps fram på detta sätt är hon mer posör och aktivist, än det som vanligen menas med forskare. Observera hur Bjurwald även i övrigt slirar på sanningen, när hon till exempel hävdar att kritiken mot Birgitta Ohlsson (L) handlar om att hon "uttryckt nolltolerans mot rasism", när det i verkligheten berodde på att man inte tycker att en medlem i partiledningen hela tiden kan göra egna utspel. Vi får sedan lite uppriktigt motstånd mot yttrandefrihet, följt av rent vansinne:

"Varenda tidningsredaktör i Sverige vet att yttrandefriheten inte är absolut. I deras uppdrag ingår nämligen att fatta beslut om att 'censurera' just de åsikter som rasisttidningen i fråga sprider.
Redaktörerna gör det på nätet och på papper och de gör det dygnet runt. För ingen tror väl på allvar att Expressen hade tagit in den här texten om dess huvudpoäng hade varit att gaskamrarna aldrig existerade? Eller att judarna styr finansvärlden? Nej, just det."

Nej, det tror vi inte, men det står å andra sidan inte i Nya Tider heller. Det är mycket mer än så som censureras av Expressen, vilket gör att det är upp till oppositionella medier som Nya Tider att berätta om ett antal samtidsfenomen. Eftersom det numera sprids en mycket fantasifull bild av denna tidning, vill jag här lista rubrikerna i det senaste numret:

Vill ha 250 miljoner från Migrationsverket
– trots att inte en enda migrant bott på asylfartyget

Vänsterfeminist ersatte prästen vid Riksmötets öppnande

Sverige god tvåa bland världens mest innovativa ekonomier

Regeringen vill göra det lättare att bygga asylboenden

Folkets Hus nekar SD att hyra lokal

Dagens Nyheter beställde påhittade historier
– Nu vänder sig även branschen mot tidningen

Filippinerna går egen väg:
Duterte vill ha bort amerikansk militär

Kenya försöker gå vidare efter Westgate

Nya Tiders Sanna Hill med Hatune Foundation i Irak:
En resa i krigets brutala verklighet

”Världens första skriftspråk” är europeiskt
− Nytt fynd kan avgöra gammal strid


Inte så mycket om "gaskamrar" och "judar som styr finansvärlden" i detta nummer heller, kanske? Lisa Bjurwald håller dock fast vid den parallella verkligheten in i slutet:

"Det är året då den rena nazismen välkomnades in – inte slog eller hotade sig in, notera – i kulturens finrum. Samtidigt som den fortsatte att skörda människors liv och, i mer polerad form, vinna politiska segrar. Jag kan inte med rent samvete bidra till att legitimera en mordisk ideologi.
Därför väljer även jag att ställa in alla mina programpunkter och bojkotta Bokmässan."

Man skulle kunna fråga sig på vilket sätt Bokmässan utgör ett "kulturens finrum", med deltagare som Hotell Gästis "Lenins barnhörna", och ingen verkar heller besvärad av att våldtäktsmannen och knivskäraren Sture Bergwall ska dit.

Många menar att etablissemanget nu håller på att bli desperat, allteftersom deras lögner blir alltmer uppenbara, och därför tar i långt bortom alla vettiga gränser. Det är förvisso lite tråkigt för oss som arbetar med Nya Tider att utmålas som något vi inte är, men förhoppningsvis tar allt färre ovanstående groteska propaganda på allvar. Som ett exempel på inaveln i denna värld kan vi avsluta med lite komik, i form av när Lisa Bjurwald 2012 fick Aftonbladet Kulturs pris "Hummerkniven", där motivationen på fullt allvar löd:
"Framtidens historiker kommer att säga, att 2012 var året när främlingsfientligheten bröt igenom på alla nivåer. Liberala bastioner som tidigare stått oomkullrunkeliga började plötsligt svikta eller helt rasa ihop. Så var blev ni av, ljuva liberaler, som pratade om en rimligare värld? Ni fanns ju här alldeles nyss, vart tog ni vägen?
Men vänta nu, vi ser någon där! Mitt på den liberala barrikaden står hon ju: Lisa Bjurwald!
I ett krig med två fronter - en mot högerextremisterna och en mot dem som banaliserar vår tids fascistoida tendenser - står hon okuvlig. När alla andra flyr, måste den som har modet att stanna kvar stå desto stadigare. Vi ställer oss bredvid. I trots och längtan, drömmer vi om en ny tid."

Det drömmer vi också om och kanske är det äntligen dags för nya tider.

8 kommentarer:

 1. Måste bara få skriva att du Tobias är en glädje att läsa, väntar med spänning efter nästa text efter att jag läst någon. Trots att du smetas ner med ohederlig argumentation och nedvärderande epitet allt som oftast av de kreatörer vars texter du kommenterar så håller du en saklig, intelligent och balanserad ton, det kan man inte säga att din opposition över lag gör, STORT! Jag tror att anledningen till att du klarar av att dag efter dag hålla en hög intellektuell nivå med både självdistans och gott förhållande till fakta beror på att de texter du bemöter inte i många stycken går att ta på allvar då de är komplett stolliga och verklighetsfrånvända, som hämtade ur Pravda eller Völkischer beobachter....

  SvaraRadera
 2. Att judar (inte judar n a) styr finansvärlden är väl ingen hemlighet och inget dessa sticker under stol med heller. Några ska ju göra det.

  Personligen misstänker jag att drevet mot Alterna Media är orkestrerat av mörka krafter, som inte ser på Torssells bok om Estonia med blida ögon. Nya Tider får bli ställföreträdande måltavla, eftersom man svårligen kan smeta något på förlaget.

  Här har vi ett tydligt exempel på hur begreppet värdegrund nu blivit så inarbetat, att det lätt kan styra folks beteende och tankar i önskvärd riktning. De flesta som såg Wiman et al i SVT morgonsoffa för ett tag sedan nickar nog instämmande och förfärade.

  SvaraRadera
 3. Tack Tobbe för ännu en mycket läsvärd text! Ansluter mig till andra kommentarer; det är verkligen ett nöje att läsa dina balanserade krönikor!

  SvaraRadera
 4. Otäckt att dessa posörer, Bjurwald, Arnstad, Birgitta Ohlsson, och allt vad de heter inte drar sig för att skamlöst utnyttja historiens kanske värsta brott för att komma åt sina politiska motståndare som helt enkelt vill ha en nivå på asylmottagande i nivå med en överväldigande majoritet av västländerna. Bjurwald et al banaliserar ett folkmord för sin egen vinnings skull.

  SvaraRadera
 5. Du får tänka på att det tog Bjurwald över 10 år att klara av gymnasiet. Det här med lyteskomik är litet osmakligt.

  Sen, det här med att vara så noga med att blondera sig som Bjurwald varit hela livet och samtidigt fanatiskt engagera sig mot "nazister". Det är inte omöjligt att det finns en känslomässig problematik här, utöver inlärningssvårigheterna. Försök att vara snäll mot den här stackars kvinnan, hon börjar se rätt sliten ut och har det nog inte så lätt nu för tiden.

  SvaraRadera
 6. Noterar Göran Grejders diskreta klädsel. Brukar ha betydligt häftigare utstyrsel när han debatterar i Aktuellt, enligt Jens Ganman!

  SvaraRadera
 7. Kanonbra analys Tobbe. Jag skall iväg och titta på Bokmässan nu och förståss ta en extra titt i Nya Tiders monter. Jag visste inte så mycket om dem tidigare men har blivit väldigt intresserad av deras journalistik..

  SvaraRadera
 8. All heder åt dig! Tackar för dina analyser.

  SvaraRadera