torsdag 10 november 2016

Dagens citat: Olov Abrahamsson


 "3 av 4 röstberättigade amerikaner har inte röstat på den tillträdande presidenten."




Norrländska Socialdemokratens politiske chefredaktör vill säga någonting om Donald Trumps legitimitet, genom att räkna in de som inte röstade. Intressant nog var det just 3 av 4 röstberättigade svenskar som inte röstade på Stefan Löfven. Olov Abrahamsson är inte ensam om att försöka förklara bort Trumps valseger med några sifferövningar. Ännu festligare var det när Miljöpartiets Europaparlamentariker Jakop Dalunde glatt twittrade ut att endast 18 procent hade röstat på Trump. När jag frågade honom om hur många procent hans eget parti fick när de blev en del av regeringen försvann tweeten lika snabbt. Svaret är 6,9 procent, vilket blir ytterligare någon procentenhet lägre med hans eget sätt att räkna, men ändå styr partiet politiken och får ministerposter.

Att räkna in de som inte har röstat alls, dessutom för att dra ned vinnarens stöd, är förstås idiotiskt. Många av de som avstod skulle också ha röstat på vinnaren, men framför allt har de valt att inte vara en del av den demokratiska processen.

Ett annat sätt att använda matematiken är att poängtera att Hillary Clinton fick fler röster totalt, vilket också var viktigt att lyfta fram när Al Gore förlorade år 2000. Det förändrar dock inte USA:s valsystem, som bygger på elektorer och stater. Efter Frankrikes presidentval, som är ordentligt mycket mer snedfördelande, kommer vi inte få höra dessa människor säga, om Marine Le Pen slås ut i den andra omgången, "Men hon vann ju den första!".




8 kommentarer:

  1. Självklart är valdeltagandet en viktig komponent när man bedömer det politiska läget i ett land (fast nog mindre i länder där det är lag på att rösta, som Belgien). Det säger bland annat något om vilka möjligheter de röstberättigade tror sig ha att påverka genom att rösta. Det ger följdfrågan om detta leder till passivitet, eller om andra typer av rörelser ersätter den parlamentariska kampen. Sedan kan det ju bli tokigt även med den typen av analyser, men inte är det oväsentligt att det officiellt fastslagna stödet via en personlig röst för Trump motsvarar en fjärdedel av alla röstberättigade. Ytterligare en fjärdedel har klart uttalat att de föredrar en annan kandidat, och resten vet vi inget om. En del kan ha hindrats att rösta pga USA:s egendomliga valsystem, andra har tagit ett aktivt beslut att inte rösta även om de har möjlighet till det. När dessa "soffliggare" är över hälften av valmanskåren kan man inte bortse från dem, men knappast heller kollektivansluta dem till någon kandidat man själv gillar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst, men i slutändan avgör man själv om man vill delta. I Belgien är det obligatorisk att rösta och det tror jag är ett sämre system.

      Radera
    2. En notering till: hur många röster för Trump var i själva verket i första hand röster för att hindra Clinton, och vice versa? Alltså att 'för-rösten' i själva verket var en 'mot-röst'. (Röster för 'det minst onda' kan det kallas.) Och hur stor del av röstskolkarna var exempelvis Sandersanhängare som tyckte att båda 'huvudkandidaterna' var för vidriga för att få en röst? Det finns så många okända komponenter här så spekulationerna verkar vara väldigt osäkra. Vi kan säga hur många röster som lades för varje kandidat, men det är oerhört mycket svårare att urskilja bevekelsegrunderna bakom varje röst.

      Radera
  2. Hur i helvete har fåntratten kommit fram till 3 av 4 röstberättigade amerikaner inte röstat på Trump?
    Visst fan, karljäveln är ju avlönad med presstöd av sozzarna...
    Blodsven

    SvaraRadera
  3. Nästan 100 procent av Sveriges befolkning väljer att inte köpa Norrländska Socialdemokraten.

    SvaraRadera
  4. Av alla löjliga sifferövningar var den efter SD:s fördubling av väljarstödet i valet 2014 värst i mannaminne: "87 % röstade EMOT SD!". Tramset upprepades av den ena inbecilla programledaren och journalisten efter den andra. Det innebar ju samtidigt att ca 70 % röstade emot sossarna och ca 90 % mot MP som trots så många "motröstare" fick flera ministerposter.
    Att missnöjesrösta anses ju av PK-maffian vara väldigt fult så vad ska man då säga om dessa 87 % som röstade emot SD? Var det kränkta vita män som röstade på de andra sju missnöjespartierna...?

    SvaraRadera
  5. "Att räkna in de som inte har röstat alls, dessutom för att dra ned vinnarens stöd, är förstås idiotiskt."

    Ja, man kan ju lika gärna vända på resonemanget och säga att Trumps seger hade varit ännu större om soffliggarna hade röstat.

    Man bör kunna ställa högre krav på en socialdemokratisk politisk chefredaktör än att ligga i nivå med en tredjeklassares logiska slutledningsförmåga.

    SvaraRadera
  6. Med tanke på att självaste presidenten (Obama) uppmuntrat illegala invandrare (som naturligtvis inte har någon som helst rösträtt) att gå och rösta, samtidigt som en domstol förbjudit krav på fotolegitimation vid röstning, så kan man nog inte med säkerhet påstå att Mrs. Clinton fick flest (legitima) röster.

    //Andreas

    SvaraRadera