lördag 31 augusti 2019

MP har fortfarande ett destruktivt inflytande


Ja, Rasmus Ling är verkligen
migrationspolitisk talesperson
för Miljöpartiet.


I valet 2018 fick Miljöpartiet 4,4 procent av rösterna, och det är ungefär det stöd de fortfarande har enligt opinionsinstituten. För att använda den omvända matematik som gärna används om stödet för SD, innebär det att runt 96 procent av folket inte stöder partiet. För MP spelar det mindre roll, eftersom de ändå ingår i regeringen och som vanligt har oproportionerligt stort inflytande över migrationspolitiken. 

När Moderaterna nu har presenterat sin tanke på ett "volymmål" för antalet som ska söka asyl i Sverige, får de som väntat kritik från inte minst de eviga asylvurmarna i MP. I Aftonbladet får partiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling en replik publicerad med rubriken "M, ert utspel är högerpopulistiskt". I stora delar av den offentliga debatten anses nog en sådan etikett räcka som argument, trots att Moderaterna faktiskt är just ett högerparti. Ling förklarar utspelet för oss:

"I klartext; genom en rad åtgärder ska människor som befinner sig på flykt från krig avskräckas från att komma till Sverige. Cyniskt och högerpopulistiskt är bara förnamnet på detta utspel från Moderaterna, vars politik allt mer liknar Sverigedemokraternas."

I klartext innebär MP:s politik att människor som inte på något sätt befinner sig på flykt från krig ska bosätta sig i Sverige, och det kommer att förtydligas senare i texten. Om vi ska vara lite mer realistiska, cyniska om man så vill, är det ju alldeles utmärkt att människor inte ens försöker söka asyl i Sverige, snarare än att de på plats här efter månader och år av processande ska utvisas. De obligatoriska och förljugna argumenten dyker snart upp:

"Desto värre krigsläget är, desto fler kommer att tvingas fly. Enligt FN befinner sig just nu 70 miljoner människor på flykt runt om i världen. Hälften av dessa är barn. De allra flesta flyktingar söker skydd i grannländerna och bara en bråkdel försöker ta sig till Europa."

Precis, det är naturligt att söka sig till ett grannland, och att ta sig genom tio säkra länder för att nå ett land i norra Europa visar att man söker lite mer än ett omedelbart skydd. Sedan är det ständiga argumentet att en minoritet söker sig till Europa mycket märkligt. På vilket sätt gör detta faktum att inflödet är mer positivt för europeiska länder? I själva verket visar omfattningen av världens nöd att det knappast är en realistisk lösning att överföra nödställda till några länder i Europa. För övrigt heter det "Ju värre krigsläget är". Den nödvändiga förljugenheten fortsätter:

"Moderaternas idé om ett tak för antalet prövningar innebär att Sverige måste bli allt mer repressivt och hårt, ju större skyddsbehovet är i omvärlden. Den typen av inhuman politik ställer inte Miljöpartiet upp på. Tvärtom måste Sverige – och andra länder – erbjuda skydd när det faktiskt behövs. Råder det fred och frihet, så kommer inte människor söka asyl."

Observera hur känslorna staplas. Hårt? "Repressiv" kan man använda om en regims kontroll över den egna befolkningen, men inte om regler som gäller inflyttning utifrån. Styckets sista mening är förstås en direkt lögn, eftersom människor förutom "fred och frihet" också söker bättre ekonomiska förutsättningar. Fullständigt rationellt, men ingenting som ett annat land är tvunget att tillgodose.Maria Ferm (MP), som också varit
migrationspolitisk talesperson.


Någonstans mitt i texten måste Rasmus Ling så bryta mot allt tal om flykt undan krig, eftersom MP också vill se maximalt inflöde av anhöriga. Argumentet är det gamla vanliga:

"Men alla borde kunna begripa att det är oändligt mycket svårare att komma in i ett nytt samhälle, lära sig ett nytt språk och klara en utbildning, om man har sin partner och barn någon annanstans."

Så skulle det kunna vara, och det skulle lika gärna kunna vara tvärtom, att man lättare integreras om man är alldeles själv i ett nytt land. Jag har inget belägg för det, men asylvurmarna har heller inget belägg för sitt mantra. De vill helt enkelt maximera inflödet, och uppfinner så att säga sina argument på vägen. Vi kommer så till varför Moderaternas utspel är "högerpopulistiskt":

"Moderaterna har snabbt rört sig i en konservativ riktning och gårdagens utspel är tyvärr inte det enda exemplet på detta i sommar. Tiggeriförbud, slöjdebatten och till och med ett ifrågasättanden av religionsfriheten, när en busschaufför bad på sin rast, är nära exempel på Moderaternas förflyttning mot ytterhögern."

Passagen råkar säga en del om vart Miljöpartiet har rört sig, ursprungligen helt fokuserat på just miljö. Vill vi andra verkligen se allt fler tiggare, slöjor och islamiska uttryck i Sverige? Mot slutet blir det dags att helt frångå bilden av människor som flyr från krig:

"I Januariavtalet har S, MP, C och L enats om att i migrationskommittén arbeta för en ny human skyddsgrund. En viktig åtgärd, då det innebär att det finns en möjlighet för svårt sjuka, barn och andra med ömmande omständigheter att få stanna i Sverige."

Och därmed ringades ofantligt många fler in. En gång i tiden talade man om "politisk asyl", som då gällde enstaka personer som förföljdes för sina åsikter i en odemokratisk stat. En aktivist här, en författare där, och inte hela regioner med "ömmande omständigheter". Vi har ju också sett konsekvenserna av de tillagda kriterierna, där personer endast behöver uppge en ålder av "17 år" för att kunna bosätta sig i Sverige. 

Avslutningen blir en påminnelse om hur stort inflytande det där fyraprocentspartiet fortfarande har:

"Jag ser fram emot arbetet i den kommitté som ska utforma den framtida migrationspolitiken. Jag kommer gå in i arbetet med en konstruktiv hållning där mitt fokus är att skapa en human, rättssäker och effektiv migrationspolitik."

Visst, förstör så mycket ni kan medan ni fortfarande har möjligheten. Orden som väljs för att beskriva MP:s linje betyder egentligen bara omfattande asyl- och anhöriginvandring. Det är olustigt att en figur som Rasmus Ling överhuvudtaget ingår i en sådan kommitté, men vi andra får försöka behålla hoppet om att tiden snart är ute för dessa element.


3 kommentarer:

 1. Det var ju sagt att PUT:en var för att underlätta integration, ja se hur bra det gick med det!

  SvaraRadera
 2. Snabblånserbjudande
  Vi erbjuder lån till privatpersoner och företag som letar efter brådskande lån för personliga ändamål, nystartade företag,

  affärsutvidgning, autolån, studielån och mer. Vi kan erbjuda dig ekonomi utan dröjsmål kontakta oss idag.
  Webb: http://us-nethullrobertloans.webs.com

  E-post oss på hullrobertloanagency@gmail.com ELLER hullrobert.loanagency@outlook.com
  WhatsApp: +1 (812) 221-3888

  SvaraRadera