onsdag 4 september 2019

Liberala problem med fri opinionsbildning


Martina Jarminder redo
för censur.


I en kortare text ger i dag Skånska Dagbladets Martina Jarminder uttryck för en tanke som inte är alldeles ovanlig inom det etablissemang som ser sig som "de anständiga". Under rubriken "Yttrandefrihet på nätet som ofrivillig censur" får vi direkt veta vilka de andra är:

"Främlingsfientliga troll kan göra det omöjligt och till och med hotfullt att föra en dialog i sociala medier."

Som vanligt får man väl påpeka att "troll" i internetsammanhang inte betyder "meningsmotståndare", men det är den betydelse som etablissemanget tagit till sig. Textens utgångspunkt säger också en hel del:

"Skribenten och libertarianen Mattias Svensson skriver i kultur- och samhällsmagasinet Opulens om sina erfarenheter när Centerledaren Annie Lööf rekommenderat en text av honom på Twitter. Svensson menar att det var smickrande att Lööf tyckt om hans text, men att det automatiskt inneburit en hatstorm från främlingsfientliga, som är ständigt närvarande i Lööfs sociala mediekanaler."

Liberaler beklagar att de inte kan sitta och prisa andra liberaler utan inspel från kritiska röster. Om dessa nu vill smeka varandras egon skulle de i stället kunna ringa varandra eller gå på lunch tillsammans. Faktum är att motsatsen, fri kommunikation mellan olika aktörer, är inte minst Twitters stora styrka. Det är egentligen den enda kanalen där man direkt kan tilltala och konfrontera makthavare, som är helt omöjliga att nå genom ett telefonsamtal. Själv har jag på det sättet kunnat ha kortare diskussioner med personer som Expressens Thomas Mattsson och ärkebiskop Antje Jackelén. De har 280 tecken, och jag kan bemöta det som sägs med 280 tecken. Det kan tilläggas att Mattias Svenssons egen text är något mer nyanserad än Jarminders.

Att det dyker upp kritiska röster efter Annie Lööfs meddelanden är inte konstigt, då många på goda grunder ogillar hennes hållningar och agerande. Genom att använda ord som "troll" och "främlingsfientliga" diskvalificerar Jarminder sig själv från en seriös diskussion om eventuella problem med tonen på sociala medier. Hennes egen inställning till Lööf är tydlig:

"Annie Lööf har tidigare skött sina sociala mediekonton själv, i en nästan kamikazeaktig demonstration av stryktålighet och har blockat få av sina troll."

Det sista är helt enkelt inte sant. Jag är inte den ende som blockades av Lööf efter en enda interaktion, och självklart uttalade jag inga hot eller uttryckte något hat. Egentligen borde det vara ett krav att makthavare, särskilt folkvalda sådana, diskuterar med medborgarna när vi nu har en teknologi som möjliggör en direktkommunikation. Om Annie Lööf uttrycker att Sverige mycket väl kan ta emot 30 miljoner människor, eller klubbar igenom en speciallag för att afghanska män ska få uppehållstillstånd mot normala asylregler, får hon nog vara lite "stryktålig". Textens sista stycke blir:

"Trollande fungerar tyvärr. Flera studier och undersökningar har visat på att folk drar sig för att publicera sina åsikter i sociala medier för att de tycker det är obehagligt med den aggressiva tonen och för att de förväntar sig att bli utsatta för hat eller hot. Det kan verka som om man värnar yttrandefriheten när man låter trollen hållas. Men Svensson har en poäng i att man riskerar att trollen tystar andra."

Återigen är det inte alls vad "trollande" betyder, men aggressiv ton kommer från alla läger och är någonting man måste hantera på sociala medier. Hot är olagligt, men om de förekommer har jag full förståelse för att man blockar, även om framför allt vänstern gör det så fort någonting motsäger den egna åsikten, och inte sällan preventivt. Det står Mattias Svensson fritt att hålla med Annie Lööf eller hylla henne, men då kommer han dessvärre få ta del av den motvilja hon väcker. För den fria debatten i Sverige har internets framväxt varit ovärderlig, och att vi kan motsäga makthavare är utmärkt.


2 kommentarer:

 1. Gärna yttrandefrihet - men bara om Du håller med mig!
  Är blockad av Lööf då jag för länge sedan snällt anmälde "avvikande åsikt".
  Det räckte.
  Fungerar det på samma sätt internt inom (c) kan gissar jag att det finns problem bakom Lööf..

  SvaraRadera
 2. Snabblånserbjudande
  Vi erbjuder lån till privatpersoner och företag som letar efter brådskande lån för personliga ändamål, nystartade företag,

  affärsutvidgning, autolån, studielån och mer. Vi kan erbjuda dig ekonomi utan dröjsmål kontakta oss idag.
  Webb: http://us-nethullrobertloans.webs.com

  E-post oss på hullrobertloanagency@gmail.com ELLER hullrobert.loanagency@outlook.com
  WhatsApp: +1 (812) 221-3888

  SvaraRadera