fredag 21 oktober 2011

Sannfinländarna och svenskan

"Sannfinländarna vill slopa svenska som nationalspråk"

Sannfinländarnas skuggbudget bekräftar vilken äktfinsk språkpolitik partiet står för, konstaterar Svenska riksdagsgruppen i ett uttalande på torsdagen.

Länk till artikel

Som nationalist och rationell människa kan man ju förstå Sannfinländarnas hållning, men som svensk känns det förstås lite tråkigt. Å ena sidan har svenskan funnits i Finland i flera hundra år, å andra sidan är det fullt begripligt om många elever hellre läser exempelvis spanska.

Svenska språket är på nedgång i Finland. Vid utgången av år 2006 hade 91,5 % finska, 5,5 % svenska och 3 % något annat språk som modersmål.  På 1880-talet talade 18% svenska som modersmål.

Titta på siffran 3%. Den utgörs bland annat av cirka 42 000 personer med ryska som modersmål, 17 000 estniska, 10 000 engelska och 9 000 somaliska. Någon som vågar gissa hur det ser ut i Sverige? Ja, sug på den här bilden:
Den visar situationen - för tio år sedan!

2 kommentarer:

  1. Bara en liten minoritet i Finland vill slopa svenskan som nationalspråket. Däremot är en klar majoritet för liberalisering av språkutbildningen som skulle betyda att man är inte tvungen att läsa svenskan överallt i landet utan man skulle kunna t.ex. i östra Finland välja ryska istället.

    SvaraRadera
  2. Ja, det låter ju faktiskt som en rätt vettig kompromiss.

    SvaraRadera