söndag 23 oktober 2011

Våra bröder i Europa: Vlaams Belang

Belgien är ett märkligt land - det bildades 1830 som en kil mellan Frankrike och Nederländerna, med halva befolkningen franskspråkig och halva nederländskspråkig. Historiskt sett har det nederländska språket ("flamländska") blivit förtryckt av de styrande franskspråkiga, men i takt med Flanderns ekonomiska uppsving har styrkeförhållandena ändrats. I bloggens serie om våra bröder i Europa har turen nu kommit till Vlaams Belang.

Vlaams Belang (nederländska: "Flamländskt intresse") är ett politiskt parti i Belgien som förespråkar självständighet för Flandern och en restriktiv flykting- och invandringspolitik. Vlaams Belang är motståndare till mångkulturalism och anser att invandrare ska anamma Flanderns kultur och språk.
Partiet är en efterträdare till partiet Vlaams Blok, som upplöstes den 14 november 2004, sedan det förklarats som rasistiskt av Belgiens högsta domstol. Beslutet skulle göra det svårt för partiet att få statliga bidrag och utrymme i TV-sändningar. Man valde därför att bilda Vlaams Belang som strök de program- och stadgepunkter som låg till grund för domstolsbeslutet.
Partiordförande är Bruno Valkeniers, men en av partiets mest namnkunniga företrädare är Filip Dewinter, som är partiets gruppledare i det flamländska parlamentet.


I regionalvalen i Flandern den 8 oktober 2006 fick Vlaams Belang 20,7 % av rösterna. I kommunalvalet i Antwerpen samma datum valsamverkade partiet med högerliberala VLOTT, tillsammans fick man 33,5 % av rösterna.
I parlamentsvalet den 10 juni 2007 fick Vlaams Belang 17 mandat (11,99 % av rösterna) i valet till underhuset, och 5 mandat (11,89 %) i senatsvalet.

Karta över Belgien.
Språkgränsen går mitt igenom landet.Filip Dewinter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar