torsdag 22 november 2012

"Lilla hjärtat" dras inSom ni vet finns det i detta land en oerhörd känslighet kring hudfärg och rasism. Paniken hos de politiskt korrekta tar sig ibland bisarra uttryck - vi minns "nogger"-debatten, Lindes tårta osv. Sedan en tid har även barnboksförfattaren Stina Wirsen hamnat i blåsväder. Anledningen är hennes film om "Liten skär och alla små brokiga", vilken nu lett till att alla hennes böcker om dessa figurer dras in. Figuren i mitten anses nämligen vara en stereotyp nidbild av en svart människa.

Titta på bilden. Jag ser tre käcka figurer; någon sorts blåprickig kanin, en rosa kanin, och en svart figur med hjärtan på huvudet. För att ta anstöt av dessa figurer krävs det både lite fantasi och en mycket stor känslighet. Men denna klick hyperkänsliga PK-människor har nu alltså gjort att Bonnier inte längre vågar sälja boken.

Hur reagarar då barn, böckernas faktiska målgrupp, på rasism-chocken? DN frågade en treåring vad det var för särskilt med Lilla Hjärtat:

"Jo, hon har prickig klänning"

Artikel i Svd
Artikel i GP

2 kommentarer:

  1. Bra att tog med detta inslag. Synd att boken dras in. Den visar ju endast positiva inslag: alla är kompisar .....
    Tant 65

    SvaraRadera
  2. Tobbes Medieblogg22 november 2012 13:23

    Ja, vad jag har förstått är Lilla hjärtat lite av en hjälte i böckerna och käck och glad. Jag tycker däremot det skulle vara rasism om man gav henne en massa negativa karaktärsdrag enligt rasistiska föreställningar.

    SvaraRadera