torsdag 22 november 2012

"Nazist tar SD-stolen i Lidköping"



Expressen ger sig inte. Antagligen tycker man att det gäller att smida medan järnet är varmt, så man publicerar nu alla möjliga obskyra och lögnaktiga artiklar.

Idag dyker då denna artikel upp.

"Det är inte bara i partitoppen som det stormar.
Ute i landet råder det fullt kaos i Sverigedemokraterna. Därför kan det snart sitta en känd nazist på en av partiets stolar i Lidköping."

Till att börja med råder det inte fullt kaos i Sverigedemokraterna ute i landet. I valet 2010 gick man från 281 kommunala mandat, till 612. Denna enorma ökning har i vissa kommuner inneburit att man har haft svårt att fylla alla stolar man erövrat. Dock ska man komma ihåg att man faktiskt lyckats fylla 90% av stolarna, trots mer än en fördubbling av kommunala mandat.

Åter till detta fall. Självklart vänder Expressen sig till Expo för en kommentar:

"Det visar vad det är för människor som kan dyka upp i Sverigedemokraternas led, säger Daniel Poohl, chef­redaktör på tidskriften Expo."'

Mannen han åsyftar heter Curt Linusson, och är tydligen någon form av s.k. högerextremist. Nu hör det till saken att denne Linusson inte ens är medlem i SD, utan blivit invald genom handskrivna röster. Med andra ord, det hade lika gärna kunnat vara en kommunist eller islamist som hamnat på detta mandat. Liksom Curt Linusson kunnat hamna på ett MP-mandat. Detta är alltså snarare en brist i valsystemet, än något som kastar en skugga över SD. Partiet har dessutom försökt få honom att avstå sin plats, eftersom man självklart inte vill ha någon som inte delar partiets värderingar på ett mandat man själv erövrat.

Artikeln är alltså bara ett i raden av desperata försök att smutskasta SD. Dock tycker jag att detta fall stämmer till eftertanke. Vid valet 2014 kan SD mycket väl komma att återigen fördubbla antalet kommunala mandat. Partiet bör förbereda sig på detta, och utarbeta en plan för att se till att vi har tillräckligt med kompetenta kandidater i samtliga kommuner, liksom i riksdagen. Det är vårt ansvar gentemot väljarna.



4 kommentarer:

  1. Curt Linusson är en s.k. högerextremist, helt korrekt. Han är grundaren av Legion Wasa, som är en paramilitär organisation med tydlig nynazistisk prägel, samt företrädare för Svenskarnas parti, med andra ord en s.k. högerextremist ja. Att en person med sådana värderingar tar plats på SD:s mandat är bara beklagligt, men indikerar även något om en relativt stor grupp av SD:s väljare (åtminstone i Lidköping) eftersom hans namn, vilket du påpekar, inte ens stod på listan. Jag har för övrigt svårt att se varför SD:s väljare själva skulle skriva till namnet på en kommunist eller islamist. /Polyglot

    SvaraRadera
  2. Nja, alltså, med vårt nuvarande valsystem, behöver du bara hitta fem kompisar som skriver in dig på en lista. Detta är en svaghet med vårt system, på samma sätt som politiska vildar. Jag skulle vilja reformera systemet så att man måste dela ett partis värderingar för att uppbära dess mandat.

    SvaraRadera
  3. Det kan iofs bli rätt svårt rent praktiskt, min undran är varför just SD- väljare skrev in hans namn på listan. Om de vore sympatisörer av SvP så kunde dessa fem kompisar (några fler än fem i detta fall skulle jag visserligen tro att det var) ha tagit en helt tom lista istället, nu får SD en regelrätt nynazist på en av sina kommunmandat och det hoppas jag att varken de eller övriga väljare är särskilt glada över. /Polyglot

    SvaraRadera
  4. Nu vet vi ju inte vem som skrev in hans namn. Det jag vänder mig emot är antydan att SDare egentligen är nazister som härmed valde in en nazist. SD är inte nationalsocialister. Faktum är att Miljöpartiet fick samma problem vid sitt grundande.

    SvaraRadera