onsdag 7 november 2012

Somalierna: Vad är sanningen?


Jimmie Åkesson hävdade att en majoritet av de somalier som söker sig hit är analfabeter. Detta fick en rad politiker och journalister att gå till motattack genom att hävda att en majoritet av dem faktiskt har för- eller eftergymnasial utbildning. Lite festligt förresten att använda ett uttryck som "förgymnasial" utbildning - det skulle då innebära någon form av grundskola, för att använda normal svenska. Men vad är nu egentligen sanningen? Antingen så är 85% analfabeter, eller så har minst 85% någon form av grundskola och borde då rimligen vara läskunniga.

I dagens Yle Nyheter säger Finlands migrationsverk att 85% av de somalier som sökt sig till Finland faktiskt är analfabeter.

"Kriget i Somalia har förstört möjligheterna för dem som är födda på 1970-talet eller senare att kunna gå i skola. Därför håller grundutbildning på att bli en allt viktigare del av integrationen av invandare."

Jag låter mina läsare själva avgöra vem som är trovärdigast i det här; svensk fulmedia och etablissemangspolitiker, eller ett statligt verk i Finland, ett land där debatten självklart är öppnare än här.

På en somalisk sida hittar jag förresten lite annan intressant statistik, som gäller hur olika invandrargrupper klarar sig i skolan:

"Av alla elever får 89% betyg som ger gymnasiebehörighet. Bland elever födda i Somalia är siffran 25%. I topp bland Sveriges största invandringsländer ligger Finland med 82% behöriga."Inga kommentarer:

Skicka en kommentar