torsdag 24 januari 2013

Kostnaden för asylboenden tredubblad


 

Alla samhällsområden är behäftade med ramar och sparkrav, utom just flyktingpolitiken, där alla spärrar verkar saknas. Vilken annan budgetpost skulle man låta tredubblas utan vidare?

DN berättar:

"Alla som flyr från våldet och kriget i Syrien får stanna i Sverige."

"Flyktingar från Syrien placeras i undermåliga bostäder. Samtidigt skenar Migrationsverkets kostnader för dessa provisoriska asylboenden. På ett år har de tredubblats till 211 miljoner kronor."

Det lär vid det här laget vara väl känt i Syrien att det är just till Sverige man skall söka sig, och följaktligen får vi en snöbollseffekt, där vårt redan stora mottagande leder till en ytterligare ström. Att det sedan inte verkar finnas några begränsningar kring vad boenden får kosta, gör ju inte saken bättre. Vi tittade för ett par veckor sedan på enkla boningar vid Tjörnbron som hyrdes för tiotusentals kronor i månaden, per familj.

Lite fler siffror:

"Mellan 2011 och 2012 steg den totala kostnaden för asylboenden från 302 till 518 miljoner kronor.
Extrakostnaderna för de tillfälliga boendena, i campingstugor och på tomma konferensanläggningar, utgör en stor del av den kraftiga ökningen.
Här steg kostnaderna från 77 till 211 miljoner kronor mellan 2011 och 2012."

Idag bor 7150 asylsökande i dessa tillfälliga boenden, vilket är 5000 fler än i somras. Priset för denna grupp med tillfälliga boenden är 1,6 miljoner per dygn.

Den enorma asylströmmen leder till en blockering av systemet. På grund av platsbrister ute i kommunerna dröjer det i genomsnitt 150 dagar innan en asylsökande kan flytta vidare. För närvarande väntar 5000 personer på tillfälliga boenden, en siffra som väntas öka till 9000 under 2013.

I en annan artikel berättar DN om en syrisk familj på boendet Gärdhyttan:

”Det var bråkigt och oroligt. Familjer med småbarn blev väckta på nätterna av stökiga personer”, skriver inspektören. När DN besöker Gärdshyttan vib­rerar oron i luften. Vi möter förtvivlade och desperata unga män som just har fått avslag på sina asylansökningar.
Sifs föräldrar vågar inte låta honom lämna sovrummet, ens på dagen.
– Vuxna och barn springer runt i korridorerna. På nätterna skriker folk, säger Sifs pappa Rasheed Mansour."

"I genomsnitt tar det 88 dagar för syriska asylsökande att få uppe­hållstillstånd. Sedan kan de få vänta ytterligare ett par månader tills de får flytta vidare till en hemkommun."

Det finns uppenbarligen ingen som helst tanke bakom Sveriges asylpolitik. Domen kommer att bli hård mot våra politiker som låtit vansinnet pågå.

Friat tider om asylboende i Piteå




3 kommentarer:

  1. Tja, undermåliga kanske med tanke på vad svensk standard ligger på. Jag undrar varför det inte kommer några artiklar om flyktinglägren i Turkiet och Jordanien. Jag är bra nyfiken på vad dessa länder erbjuder flyktingarna i form av boendestandard, dagpeng, sjukvård och skolor och löften om ansträngningar att få dem i arbete.

    Det är väl som med relativ fattigdom ... boendestandard blir relativt i det här fallet också. Stackars Sverige ... och stackars Syrien/Jordanien som behöver all hjälp de kan få.

    /Läsare

    SvaraRadera
  2. Ja, och för att hänvisa till SDs politik - tänk vad dessa pengar skulle kunnat åstadkomma i Turkiet och Jordanien?

    SvaraRadera
  3. Snälla nyp mig nångång så jag vaknar upp, jag måste drömma! Sanningen är för hemsk! Det här är ju "the never ending nightmare". Alla andra myndigheter får sin budget man måste hålla, annars minskar personalstyrkan bort. När ska migrationsverket få en budget att hålla?

    Inom alla sektorer finns det ett tak, men för invandringen och dess kostnader finns det ingen tak, taket är så mycket som det måste få kosta att vara solidatisk.

    Vad händer till nästa år (halvår) ska kostnaden tredubblas då också. Är det bara vi som kopplar ihop en gigantisk kostnad för invandringen med nedskärningar för svenskar?

    SvaraRadera