fredag 25 januari 2013

"Migrationsverket mer intresserat nu"
Häromdagen tittade vi på ett fall där en romsk familj utan asylskäl äntligen skulle utvisas. Skälet till att de trots allt blivit kvar här i flera år sägs vara att de ljugit vid ankomsten. Självklart ledde detta till en vinklad snyfthistoria i Aftonbladet, som idag följer upp med ytterligare en artikel.

"De senaste dagarnas nyhetsartiklar och tv-inslag om de vanvårdade syskonen har påverkat Migrationsverket.
– Det har gjort att Migrationsverkets intresse ökat, säger Lena Lidholm, på socialtjänsten i Halmstad, till Aftonbladet."

Detta fenomen har vi sett tidigare; Migrationsverket har fattat ett beslut enligt sina regler, men när sedan media drar igång en kampanj, är reglerna inte längre så viktiga, och man viker sig för medietrycket.

"Det har gjort att Migrationsverkets intresse ökat. De har inlett ett bättre samarbete med oss. Det är vi nöjda med. Det här är en jätteviktig fråga. Uppmärksamheten kommer leda till något gott och leda till ökat samarbete."

Det är ju egentligen helt fantastiskt att en svensk myndighet kan styras av journalister. Jag skulle vilja att Migrationsverkets företrädare rakryggat ställde sig upp och sa att "vi har fattat det här beslutet enligt demokratiskt fattade regler. Saknar man asylskäl och dessutom ljugit, så blir det avvisning". I alla sådan här fall har dock Migrationsverket ett undertag, eftersom man inte kan kommentera enskilda fall, något som media gör mer än gärna.

Aftonbladet har också träffat mamman:

"Aftonbladet pratar med den 27-åriga mamman, som pratar romani och har svårt att förstå och göra sig förstådd på annat språk. Hon vill få tillbaka sina barn och hävdar att socialtjänsten ljuger och att det inte finns någon anledning till att barnen inte skulle kunna bo hos henne."

Observera att denna person alltså levt ett antal år i Sverige, men fortfarande endast talar romani.

"Men hon vill inte tillbaka till Serbien där hon saknar bostad och jobb. Hon har lämnat in begäran om verkställighetshinder för att stoppa utvisningen."

Hon saknar självklart jobb i Sverige också, men det upplevs förstås som ett mindre problem här. Nu gäller det alltså att ytterligare förhala processen för att åtminstone kunna kosta svenskarna någon extra miljon.2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Migrationsverket är det största samhällsproblemet vi har idag.

    SvaraRadera