söndag 17 februari 2013

Allt fler med utländsk bakgrund stöder SD


Elena Yurkovskaya (sd), med rysk bakgrund
 "Igår presenterade Statisiska centralbyrån, SCB, årets novembermätning av partisympatier. Mätningen visar en statistisk säkerställd ökning när det gäller stödet för Sverigedemokraterna från de tillfrågade i kategorierna ”personer med utländsk bakgrund” och ”utrikes födda” sedan den förra mätningen i maj. Det handlar om en ökning med 2 procentenheter till 5,3 procent respektive 4,7 procent."

Anna Hagwall (sd), med ungersk bakgrund
Eftersom medieetablissemanget på fullt allvar verkar tro att SD är ett rasistiskt parti som hatar alla som inte är svenskar, blir detta för dem närmast obegripligt. För oss sverigedemokrater är det dock varken någonting nytt eller märkligt. Naturligtvis är även många personer med utländsk bakgrund betänksamma inför framtiden och mycket skeptiska till landets invandringspolitik. För statsvetaren Johan Hinnfors gäller det dock att hitta så många andra förklaringar som möjligt:

Väljarna är obildade:
– Vad vi kan se generellt är att Sverigedemokraterna lockar till sig människor med låg inkomst, utbildningsgrad och som har en osäker position på arbetsmarknaden. Målgruppen motsvaras faktiskt av en inte så liten del av de som själva är invandrare och det kan vara en förklaring till varför Sverigedemokrateras budskap appellerar till denna väljargrupp.

Väljarna missnöjesröstar bara:
"– Andelen personer med utländsk bakgrund som röstar har minskat från ett röstetal i nivå med genomsnittet till snarare ligga på hälften i dag. Många känner sig utanför det politiska etablissemanget och är mer benägna att rösta på ett populistiskt parti. Då blir Sverigedemokraternas enkla lösningar på samhällsproblem mer attraktiva."

Slutligen så hatar de förstås muslimer:
"– Ett budskap som Sverigedemokraterna förmedlar är att det är fel på muslimer, ett budskap som inget annat parti står för. Det är en uppfattning som en del kristna invandrare möjligen sympatiserar med ,även om det är svårt att veta säkert."
Om man verkligen var intresserad, skulle man förstås kunna fråga dessa väljare, men det är alltid bekvämare att håna dem och hitta bortförklaringar. I takt med att sympatierna för SD ökar, börjar den här svartmålningen låta allt ihåligare.
 
 
 

2 kommentarer:

  1. Jag har "utländsk bakgrund", talar ett främmande språk (också) och är välbekant med mitt utländska kulturarv, ser på filmer från "det gamla landet" osv. Det är inte en förhållandevis närliggande kultur utan i princip så långt ifrån Sverige man kan komma utan att lämna kristenheten.

    Jag tänker rösta på SD i nästa val, i viss på mån på andra grunder än invandringsfrågan, men huvudsakligen för att vi har nått gränsen för vad landet klarar. Jag tror ingen normal människa tycker att INGEN någonsin ska få migrera men i det här landet har det ju tappat alla proportioner. Det är dags att vi tar en paus och fixar det som är trasigt. Någon annan kan ta på sig att vara världssamvete ett litet tag.

    SvaraRadera
  2. Japp, visst är det märkligt att denna fråga direkt hamnar i beskyllningar om rasism, stängda gränser osv? Landets politik är ju rent objektivt extrem, och det kan många se, oavsett bakgrund...

    SvaraRadera