onsdag 17 april 2013

Dagens citat: Lars Ohly


"Hon var ingen demokrat."

Lars Ohly med palestinasjalen som visar hur
hela Israel skall läggas under en palestinsk stat.

Den uttalade kommunisten och medlemmen i Svensk-kubanska vänskapsföreningen, som efter valförlusten höll ett tal om att det var dags för utomparlamentariska metoder, har invändningar mot demokratisynen hos Margaret Thatcher, som vann tre demokratiska val i rad.

1983, när Margaret Thatcher satt vid makten, sade Lars Ohly för övrigt:

"I ett samhälle där arbetarklassen har makten måste inte nödvändigtvis en utvidgning av de demokratiska fri- och rättigheterna gynna arbetarklassen.

För mig är demokrati inte enbart demokratiska fri- och rättigheter i form av mötesfrihet, yttrandefrihet, strejkrätt m.m. Demokrati måste också innefatta avskaffandet av utsugningen och klassförtrycket. Med en mer fullständig syn på demokratin så blir det inte så enkelt längre att fördöma de socialistiska staterna som odemokratiska.

Vi får aldrig acceptera ett demokratibegrepp som står höjt över klasskampen."

7 kommentarer:

 1. Personer som hyllat ett system som präglats av enparti diktaturer skall nog vara väldigt restriktiv med uttalande om andra personers demokrativärderingar.

  SvaraRadera
 2. Thatcher må ha valts på demokratiskt sätt men hennes ledarstil var det knappast internt.

  SvaraRadera
 3. Den utvidgade socialistiska demokratin i de existerande socialistiska länderna? hur det gick vet vi,läger för oppositionella,matköer ock förbud att strejka för bättre villkor,han kommunisten är bara patetisk,vad gäller politbyråns ledarstil,berättades från Albanien på 60 talet,ledaren Enver Hodja hade revolvern med på politbyråmötena.....

  SvaraRadera
 4. Han borde uteslutas ur Vänsterpartiet!

  SvaraRadera
 5. Instämmer med "Icke troende ateist"! Tack till Tobbe för citaten. Ohlys syn på demokrati återfinns i lätt urvattnad form inom hela vänstern. Det är därför de kallar SD:s invandringspolitik "odemokratisk", trots att den snarare är tvärtom i det att SD vill låta folkviljan komma till tals. Det är snarare odemokratiskt att bortse från ca halva befolkningen i den här frågan, och om man då bara räknar etniska svenskar, så kanske det finns en majoritet för en mer restriktiv politik. För SOM-institutet frågar väl inte bara svenskar om invandringen utan även invandrare?

  Fria Tider

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra inlägg!
   Gammal dam

   Radera
 6. Lite pausunderhållning
  http://www.youtube.com/watch?v=CFXwZkyhAHw

  SvaraRadera