lördag 13 april 2013

"Den ena amnestin leder till den andra"
Det är idag Alliansen som är ansvarig för den extrema invandringspolitiken. Det betyder dock inte att alla borgerliga debattörer är dumma i huvudet, utan möjligen lite väl försiktiga, måna om att behålla sin plats i värmen.

Idag kommer ett inlägg av Tomas Gür, borgerlig debattör med rötter i Turkiet. Genom sin utländska bakgrund har han ett par fördelar i en sådan här debatt. Till att börja med kan han inte omedelbart avfärdas som "främlingsfientlig", men än viktigare tror jag är att han kan tänka lite friare, med andra erfarenheter än den pursvenska medieeliten. I Turkiet skulle naturligtvis inte en minister komma undan med att säga att det inte finns något turkiskt, eller att landets yta egentligen tillhör hela jordens befolkning.

Idag ger sig Tomas Gür på amnestin för illegala invandrare. Det han säger är egentligen inte så märkvärdigt, utan helt enkelt sunt förnuft, men att det överhuvudtaget sägs i en stor etablerad dagstidning är ju anmärkningsvärt.

"Begreppet flyktingamnesti är en eufemism, en förskönande omskrivning. Det som avses är att utlänningar som fått avslag på sin ansökan om att få uppehållstillstånd, ändå ska få rätt att bosätta sig i Sverige. Och denna rätt ska omfatta ett kollektiv, ske utan individuell prövning och med kriteriet att man tidigare fått ett avslag.
I praktiken betyder det att alla ansökningar om uppehållstillstånd av en utlänning som befinner sig i Sverige ska beviljas – några direkt och övriga efter en viss tid. Vad som sedan ska hända, är amnestiförespråkarna tysta om. Är amnestin ett engångsbeslut som aldrig mer ska upprepas? Eller ska det finnas ett system med återkommande amnestier, när avslagen i första omgången hunnit ackumuleras i tillräcklig mängd?"

Ja, egentligen medför ju sådana amnestier att vi kan avskaffa alla former av prövningar. I dagens Sverige är det ju till och med kontroversiellt att avvisa personer som befinner sig här illegalt, så även det är ett problem vi skulle slippa. Gür efterlyser lite ärlighet från politikerna kring hur de har tänkt sig följderna av liknande amnestier:

"En riksdagsmajoritet kan mycket väl besluta att ändra migrationspolitiken och införa principen att beviljande av uppehållstillstånd framöver ska bestå av två steg: De som inte erhåller uppehållstillstånd efter individuell prövning i första omgången, ska erhålla uppehållstillstånd genom ett kollektivt beslut senare, bara de förmår att hålla sig undan ett avvisningsbeslut under några år."4 kommentarer:

 1. Eftergivenhet, undfallenhet och naivitet har länge kännetecknat politiken. Man blir orolig, är det dessa politiker som ska leda landet i händelse av en större kris där vi utsätts för hot och yttre tryck ?

  SvaraRadera
 2. Bravo, Tobbe!!!

  Maja Dacke

  SvaraRadera
 3. När nu artikeln inte är kommenterbar -och annat var ju inte att vänta-borde ju bloggarna vara ymnigt förekommande i ett ärende som är så ödesmättat som just massinvandringen och dess konsekvenser.....men Gür är inte att leka med, och vad han skrivit är en ren avklädning av hyckleriet på högsta ort, där landets väl o ve,tillika befolkningens är starkt åsidosatt !

  SvaraRadera
 4. " I Turkiet skulle naturligtvis inte en minister komma undan med att säga att det inte finns något turkiskt,"
  ----------------------
  Det är helt riktigt! Men för ett antal år sedan så påstod de att det inte finns några kurder, alla var turkar. Möjligen fanns det "bergsturkar"?
  Kan inte låta bli att jämföra med våra politiker som brukar benämna inflyttade utlänningar som "Nya svenskar" eller "Nyanlända svenskar".
  Rune

  SvaraRadera