onsdag 3 april 2013

"Öppna gränser skulle stoppa människohandeln"


Hanna Wagenius (c)
Det man inte har i huvudet
får man ha i....ja.
När Arkimedes plötsligt kom på en teori som beskriver den kraft som påverkar ett föremål vilket sänks ned i en vätska, skall han ha utropat Eureka!, grekiska för "jag har funnit det". Nu har vi i Sverige just upplevt ett sådant ögonblick. Hanna Wagenius, förbundsordförande för Centerns ungdomsförbund har kommit på ett sätt att både stoppa trafficking och utrota världens fattigdom:

"Det är dock viktigt att förstå att det som driver ”branschen” framförallt är fattiga människors drömmar om ett bättre liv på en annan plats. Om fler människor hade möjligheten att leva i ett större välstånd och att migrera fritt skulle människohandeln inte kunna existera på det sätt den gör i dag. De åtgärder som Centerkvinnorna borde föreslå är därför öppnare gränser för såväl handel som invandring – det är nämligen det enda sättet att utrota fattigdomen."

Ovanstående rader må vara korkade i kvadrat, men faktum är att vi hör detta resonemang ganska ofta. Sverige är ett rikt land, så om fattiga människor kommer hit, blir de också rika, och så är världens problem lösta. Och det dessutom utan att Sverige överhuvudtaget påverkas. I det ljuset blir Centerns tankar kring 30 miljoner invandrare och öppna gränser lite mer begripligt. Istället för att vara en liten nation, utan vare sig egen kultur eller spännande kryddor, blir vi 39 miljoner rika, välutbildade och laglydiga medborgare, som dessutom får en fantastiskt varierad kultur, med maträtter från jordens alla hörn, och vi kan alla krama om varandra vid både jul och Eid-al-Fitr. 

Det skulle vara skönt att vara en humanistisk skönande, utan att vare sig besväras av verklighet, eller konsekvensanalys. Det brukar sägas att när man drabbas av demenssjukdom är det i början jobbigt, men när man fullständigt gått in i dimman, är man lyckligt ovetande om sitt tillstånd och kan leva vidare i harmoni. Ungefär så måste det vara att vara en Hanna Wagenius. Man är humanist, har en superb människosyn, och hyllas av andra, vars koppling till verkligheten är minst lika diffus som ens egen. Tänk er dessutom känslan av att ha utrotat världens fattigdom! Det är ju värt varenda pris som Aftonbladets kulturredaktion kan skaka fram!

SvD6 kommentarer:

 1. Jag misstänker att Alexander B's stora burk med syra snart tagit slut och att Centeränget vaknar upp som ur en dröm och undrar vad som egentligen var sant. Kul T-shirt dock...

  M

  SvaraRadera
 2. Ja, texten på t-shirten var ju bättre än raderna jag återger...

  SvaraRadera
 3. Tja, när det gäller henne finns det väl inte mycket mer att intressera sig för än att läsa texten.

  SvaraRadera
 4. Att någon över huvud taget publicerar den här skiten säger det mesta om tillståndet i Sverige.

  SvaraRadera
 5. Jo det här med rikedom och utveckling anses ju vara något som några har och andra inte. Ofta är det då en åsikt ifrån en människa som i sitt liv inte producerat ett skvatt och inte förstår hur ny teknologi utvecklas.

  Att det krävs integritet, ärlighet och hårt arbete att skapa rikedom vill dom inte ta i sina munnar utan lösningen är alltid att någon annan skall dela med sig. Att hon i det här fallet inte inser det orättvisa att andra får jobba hårdare för att förse dessa individer som inte själva har förmågan är ledsamt.

  Nej, lösningen på fattigdomen är inte att dela med sig av sin rikedom. Lösningen är att dela med sig av orsaken till rikedom nämligen filosofin bakom den. Det krävs hårt ärligt, intelligent arbete att komma dit och så länge ingen stat eller religion sätter gränser så kan alla utveckla den förmågan t.o.m världens idag fattiga. Vi gjorde ju det här i Sverige!

  Ett typexempel idag är ju Kina som istället för att beklaga sig istället sliter hårdare och till ett billigare pris. Otroligt vilka mängder kunskap dom sugit åt sig från väst på bara 20 år. Att deras regim är odemokratisk, det är en annan fråga som behöver lösas.

  /Per (han som tipsade om videon)

  SvaraRadera
 6. Wagenius ska nomineras till Nobels ekonomipris eftersom hon här på ett tvärsäkert sätt löst det problem som världens främsta tänkare slitit med så länge !

  SvaraRadera