måndag 8 april 2013

Politikerna tar ännu ett litet PK-steg till vänster


"Praktiskt" tycker Mikael Damberg (s)
För några år sedan läste jag av en händelse en liten satirisk bok från 1970-talet, som drev med den tidens vänstervridning och genustrams. Den handlade om en genusakademiker, som kommit på ett könsneutralt pronomen som det slutliga steget för att utplåna könsskillnaderna. Män och kvinnor skulle hädanefter kallas för, inte han och hon, utan "hoa". Inte ens på den tiden slog det igenom, men med "hen" är vi alltså där nu.

Nu är det ju förstås inte alla politiker som börjat anamma denna innovation, utan främst de som man först misstänker:

"Om monarken skulle köra för fort så kan hen inte straffas för det. Om hen skulle stoppas av polisen och de misstänker att hen är alkoholpåverkad kan de inte begära utandningsprov". Det konstaterar Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt, tillsammans med bland andra Ulla Andersson och Hans Linde, i en motion till riksdagen."

En normal människa, som inte är kommunist och genusextremist, skulle förstås istället kunna skriva "denne" i ovanstående stycke. Den ende i Sjuklövern som har ett vettigt inlägg kring detta är Johan Pehrson (fp):

"Hen upplevs av en del som extremt politisk och riskerar att sätta ett huvudbudskap i bakgrunden."
  Numera finns det ju dock även ett parti med sunt förnuft i riksdagen. Björn Söder (sd) säger:

"Jag använder inte det och kommer aldrig använda det. Jag anser att hela genusvetenskapen är en kulturmarxistisk pseudovetenskap, som beklagligt nu även anammats av borgerligheten."

 SvD

3 kommentarer:

 1. Hen till henorna!
  Rune

  SvaraRadera
 2. Substantivet monarken kan vara maskulinum även om ämbetet innehas av en kvinna.

  Och - ibland har Söder sina poänger!

  SvaraRadera
 3. Jag måste erkänna att jag ibland använder hen. Dock uteslutande som ett praktiskt alternativ till "han eller hon" o.dyl.

  Det skulle faktiskt inte förvåna mig ifall det retar hen-feministerna mer när någon tar deras favoritord och använder det på ett opolitiskt sätt än när folk helt förkastar det.

  SvaraRadera