måndag 22 april 2013

"Varför talar vi inte om Bibelns kvinnosyn?"
Elisabet Höglund är en tämligen ojämn krönikör; ibland nya tankar, väl formulerade, ibland rena karbonkopior av vilken ordinarie pk-krönika som helst. Dagens exempel tillhör tyvärr den senare kategorin. Höglund plockar här fram det mycket gamla, och mycket trötta, "argumentet" att bibeln minsann inte är bättre än koranen, och att det därför inte finns någon anledning att kritisera islam, när vi själva har så mycket att skämmas för.

"Men hur är det med vår egen kristna religion? Varför talar aldrig någon om det kvinnoförtryck och det kvinno­hat som Bibeln och det kristna prästerskapet har predikat under århundraden? Vad skrev profeten Paul­us i sitt första korintierbrev? Jo, så här: ”Kvinnorna tige i församlingen”. I Efesierbrevet står det: ”... ty en man är sin hustrus huvud såsom Kristus är församlingens huvud”. Enligt Martin Luther ”ska kvinnan vara mannen underdånig och lydig”.
Vad är detta om inte kvinnoförtryck? Det är kristendomen och det heliga prästerskapet som gett männen carte blanche att förtrycka sina kvinnor.
Kom inte och säg att Bibeln och vår kristna tro skulle vara ett bättre föredöme när det gäller jämställdhet än Koranen och islam. Det är nog bäst att vi sopar rent framför vår egen dörr, innan vi kritiserar islam."

Saken är ju att vi genom århundradena just har sopat mycket framför vår egen dörr. Kristendomen har utmanats av Renässansen, Upplysningstiden, modernitet och politik. Därför yttrar sig idag inte kristendomen som den gjorde på 1100-talet. Höglund kan sitta och lusläsa bibel och koran hur mycket hon vill; det lär ändå bli svårt att inte se skillnader i hur de både religionerna idag yttrar sig. Olika former av förtryck och motsättningar sker inom islam, och inte inom kristendom. Dessutom är Sverige ett mycket sekulärt land, där en eventuell fundamentalistisk kristendom inte har mycket inflytande över samhället.

Vi börjar känna igen den här typen av retorik nu. Igår var självaste Jan Helin framme och menade att islam inte har mer koppling till terrorism än kristendom, och plockade då fram, av alla organisationer, Ku Klux Klan som ett exempel på kristen våldsamhet. För några år sedan var Gudrun Schyman ute och hävdade att svenska män var fullt jämförbara med afghanska talibaner.

Elisabet Höglund avslutar med ett upprop för fler och mer spektakulära moskéer:

"I Sverige har vi byggt kyrkor till Guds ära. Muslimerna bygger moskéer. Få byggnader är vackrare än moskéer. När en moské ska byggas i Sverige blir det folkstorm – trots att 500 000 muslimer lever i Sverige och har rätt att utöva sin tro här. Tyvärr får de muslimska föreningarna bara byggnadslov i grå och fula industriområden, där muslimernas trosutövning inte stör oss vanliga svenskar. Det är kränkande. Visa i stället upp dessa vackra byggnader för världen. Låt böne­utroparen ropa ut sina entoniga böner."

Egentligen borde jag ha utsett Höglund till Dagens dhimmi. Problemet är bara att de börjar bli väldigt många nu, och dagen är fortfarande ung.5 kommentarer:

 1. Morgonens dhimmi kanske? Ja det finns onekligen många kandidater får ute. Lycka till, inget lätt jobb att sitta i juryn:-)

  SvaraRadera
 2. Det bästa försvaret mot påståenden likt de du refererar till.är att fråga vad i de mulimska länderna vill du överföra till Sverige?Kvinnosynen könsstympningen,bortgifte av tonårsflickor,bestraffning av tjuvar,tex hugga av en hand?Stena män ock kvinnor som begår äktenskapsbrott osv?

  SvaraRadera
 3. Det gamla kålsupar-argumentet att bägge sidor är lika dåliga användes även av de som försvarade Sovjetunionen på sin tid.

  SvaraRadera
 4. Varför skulle man prata om kristendomen?

  Vi har inga hucklen i sverige, vi har inga kyrkor med uppdelning män och kvinnor, vi stenar inte otrogna - ska jag fortsätta?

  Varför man inte talar om kristendomen på samma sätt som islam är för att kristendomen utvecklats, trots allt - den är inte kvarp å År 0.... till skillnad från islam som fortsatt är kvarp å 600-talet

  Dummaste jäkla fråga jag sett på länge, Höglund, det är nästan så jag skäms för att jag också är kvinna - nästa gång du vill göra en så urbota dum jämförelse - koppla på cellerna i knoppen

  SvaraRadera
 5. Andra generationens invandrare24 april 2013 19:11

  Skillnaden är ju att den kristen som utövar våld gör det TROTS budskapet i Bibeln. Det krävs väldigt avancerad teologisk akrobatik för att rättfärdiga våld med den Heliga skriften. För muslimer verkar problemet vara det motsatta, att rättfärdiga icke-våld med Koranen är ganska marigt.

  SvaraRadera