måndag 1 juli 2013

Dagens bild: Ännu en bottennivå hos ExpressenNär Demoskop på uppdrag av Expressen undersökte vilka egenskaper de svenska väljarna förknippar med partiledarna blev det nitlott efter nitlott efter nitlott för Jimmie Åkesson.
Mer än någon annan partiledare i riksdagen anses SD-ledaren vara "aggressiv", "bakåtsträvare" och "arrogant".
Var tredje väljare tycker också att ledaren för riksdagens färskaste parti, betydligt mer än någon annan partiledare, är "egoistisk".

Sådana här undersökningar är helt meningslösa. Man ställer ofta även frågan för vilken partiledare väljarna har mest förtroende och föga förvånande brukar detta "förtroende" ungefär motsvara partiets väljarstöd. Folk klarar helt enkelt inte av att skilja mellan sin partisympati och hur förtroendeingivande partiledaren är. Dessutom demoniseras SD och debatten är så polarisad, att alla som inte är SD-väljare känner att de måste markera ordentligt mot Jimmie Åkesson.

Vad betyder just denna fråga? Vad innebär det att en partiledare är "egoistisk"? En gissning är att de 33% som menar att Åkesson besitter denna egenskap gör det för att han vill begränsa invandringen, vilket då skulle göra honom till "egoistisk", eftersom han inte vill bjuda på landets välfärd.

Det nya landskapet måste dock vara oerhört positivt för Moderaterna, som i alla år alltid utmålats som just egoistiska av vänstern, eftersom de vill sänka skatterna och därmed endast är till för "de rika". Man förstår verkligen varför Tyskland kallas för "ett Sverige för vuxna".

Kommer osökt att tänka på denna klassiker:Expressen


2 kommentarer:

  1. Kolla "Veckans Bard" i DN... tecknarkillen har nått botten. Vet förstås inte om han genuint hatar Åkesson och SD, eller om någon uppifrån kanske "tipsat" honom om att det vore bra om han hånade och gav grovt felaktig bild av dem för läsarna.

    SvaraRadera
  2. "Ett Sverige för vuxna"; det var väl Horace Engdahl som fällde den kommentaren i TV i vintras när han och hustrun bott i Berlin några år och funnit staden väldigt "svensk" fast "vuxen" - ungefär så minns jag det.

    SvaraRadera