fredag 23 augusti 2013

Angeles Bermudez-Svankvist spenderar vidare




Arbetsförmedlingens generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist har tidigare gjort sig känd för sin höga lön och för att anställa vänner till andra välbetalda positioner inom myndigheten. Aftonbladet berättar idag om hur det uppdagats att hon även lyckats använda sin mobiltelefon för 310 000 kronor under loppet av lite mer än ett år. Tydligen har kostnaden uppstått genom att generaldirektören under utlandsresor haft konstant internetuppkoppling via telefonen.

I princip tycker jag att personer på viktiga positioner i samhället skall ha hög lön, dels för att kunna attrahera kompetenta personer, dels för att ersätta det ansvar de faktiskt har. Problemet med Bermudez-Svankvist är att hon leder en fullkomligt inkompetent myndighet, som inte ens är nära att fylla sin uppgift att förmedla arbeten. Med tanke på resultaten, är det fråga om man inte kunnat sätta vem som helst på posten, utan att för den skull försämra verksamheten. Framför allt får man ständigt intrycket att Angelez Bermudez-Svankvist är helt upptagen av att upprätthålla sin egna glamorösa livsstil, snarare än att försöka lyfta organisationen och dess resultat.

Jag undrar också vad hon egentligen gjort på alla sina utlandsresor. Möjligen kan man lära sig en hel del genom att besöka sina motsvarigheter i andra länder, men mängden resor, för att inte tala om vissa destinationer, gör att man ändå ställer sig frågande.

18 juni 2012: Danmark
20-29 juni 2012: Sydkorea
5-6 september 2012: Belgien
11-23 oktober 2012: Dominikanska republiken
13-17 november 2012: Benin
28 januari 2013: Tyskland
19-22 februari 2013: USA
8-9 mars 2013: Tyskland
13 mars 2013: Tyskland
15-23 mars 2013: USA
29-30 maj 2013: Turkiet
5-8 juni 2013: Frankrike
20-21 Juni 2013: Irland
Ospecificerat datum: Tyskland
12-21 augusti 2013: Taiwan och Kina

På vilket sätt hjälper en resa till Benin svenska arbetssökande? Med tanke på att jobb förmedlas främst via kontakter, privata rekryteringsfirmor och annonser, är frågan om vi inte borde lägga ner denna kostsamma myndighet helt och hållet.

När det gäller generaldirektörens mobilkostnader, borde vem som helst, särskilt en person på den positionen, förstå att det kostar att vara uppkopplad utomlands, men Bermudez-Svankvist är snabb med att skicka vidare ansvaret till sina underlydande:

"Det är allvarligt att den summan är så pass hög som den är, det gör mig fullkomligt upprörd att det inte på vår it-avdelnings telefonienhet funnits rutiner för att sätta tak för dataroamingspåslag när du är utomlands i länder som inte har avtal med Telia.
– Jag är mycket i tjänst, både i Asien, Mellanamerika och Afrika och dataroamingen har varit på, och där har det brustit i myndighetens hantering av teknikkontroll."

På frågan om hon ändå inte har ett personligt ansvar svarar hon:

"Nej, eftersom telefonen är använd i tjänstgöring i samband med mitt uppdrag som generaldirektör. Däremot är jag oerhört upprörd över att det inte funnits en spärr, jag visste faktiskt inte ens vad dataroaming var för ett år sedan.
– Jag beklagar naturligtvis att rutinerna på telefoniavdelningen inte har varit korrekta."

Alla vanliga människor som någon gång rest utomlands känner till att det är extra dyrt att ringa med sin svenska mobil. Bör en person som inte ens har denna vardagskunskap inneha en så pass hög post? Framför allt är det dock mycket lågt av den högst ansvarige att skylla på sina underlydande. Hon är även ansvarig för telefoniavdelningens rutiner.

2002 gav hon ut en bok om sitt eget ledarskap:

"Management by Love - att leda genom mångfald"




9 kommentarer:

  1. Nästan en Tobleronekvinna!

    SvaraRadera
  2. Jag känner en som jobbar strax under henne, och hon är VIDRIG!

    SvaraRadera
  3. Var kommer alla jubelidioter ifrån? Snälla för mig bort...

    Magnus

    SvaraRadera
  4. Titeln på boken borde väl istället vara:

    Angeles Bermudez-Svankvist

    - En studie i management by incompetence!

    SvaraRadera
  5. En av de första saker man fick lära sig på den militära ledarskapsutbildningen en gång i tiden var följande:

    Det enda du aldrig kan delegera är ansvaret!
    Chefen är ALLTID ansvarig för ALLT som sker i den organisation man är satt att leda.

    /Andreas

    SvaraRadera
  6. Hon ligger väldigt risigt till nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror jag inte. Fredrik kommer snart att tala om för oss att detta är helt normalt, och många kommer då att tro detta blint och glömma händelsen som en helt korrekt handling å tjänstens vägnar.

      Radera
  7. Jag gissar att denna kvinna kostar alliansen minst 1% enheter i väljaropinionen. Kan altså gör att de förlorar nästa valet.

    SvaraRadera
  8. Apropå det om höga löner och ansvar. Det är bara ett påhitt för att försvara höga löner.

    Tänk om man har ansvar för andras liv och lem och hundra åt gången, då bör man säkert enligt denna filosofi har mera lön än en busschaufför.

    Tänk om man har ansvar för andras liv och lem och tusen åt gången, då bör man säkert enligt denna filosofi har mera lön än en lokförare.

    Tänk om man har ansvar för att barnen får en bra start i livet och kan försörja sig på ett juste arbete resten av sitt liv, då bör man säkert enligt denna filosofi har mera lön än en lärare.

    Tänk om man har ansvar för ett gigantiskt företag och kör det i botten, som till exempel Stora enso, då bör man säkert enligt denna filosofi inte ha mera i lön än att man måste komplettera med tiggeri. http://tinyurl.com/ls9wz5n


    Helt krasst så är det ju till syvende så att om man missköter sig tillräckligt så får man ju sparken. I grund och botten har man bara ansvar för att behålla jobbet. Men inte ens det gäller för de riktigt högavlönade eftersom de bara sparkas till en annan post, ofta bättre betald och lön från förra stället innan de får ett nytt jobb.

    Dags att avliva myten om lönen och ansvaret!

    /Skvitt

    SvaraRadera